Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tule ja vaata

Reede, 19. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 1:43-51

Jeesus kutsub esimesed jüngrid
43Järgmisel päeval tahtis Jeesus minna Galileasse. Ja ta leidis Filippuse ja ütles talle: „Järgne mulle!”
44Filippus oli pärit Andrease ja Peetruse kodukülast Betsaidast.
45Filippus leidis Naatanaeli ja ütles talle: „Me oleme leidnud tema, kellest on kirjutanud Mooses Seaduses ja Prohvetid: Jeesuse, Joosepi poja Naatsaretist.”
46Ja Naatanael ütles talle: „Mis võib küll Naatsaretist head tulla?” Filippus ütles talle: „Tule ja vaata!”
47Jeesus nägi Naatanaeli enda juurde tulevat ja ütles tema kohta: „Ennäe, tõeline iisraeli mees, kelles ei ole valet.”
48Naatanael küsis temalt: „Kust sa mind tunned?” Jeesus vastas ja ütles talle: „Ma nägin sind viigipuu all, enne kui Filippus sind hüüdis.”
49Naatanael ütles talle: „Rabi, sina oled Jumala Poeg, sina oled Iisraeli kuningas!”
50Jeesus vastas talle: „Kas sa usud vaid seepärast, et ma ütlesin sulle, et nägin sind viigipuu all? Sa saad näha suuremaid asju kui need.”
51Ja Jeesus ütles talle: „Tõesti, tõesti, ma ütlen teile, te näete taevast avatuna ja Jumala ingleid astuvat üles ja alla Inimese Poja juurde.”

"Kas sa tuled ja järgned mulle, kui ma nimetan su nime? Kas sa oled valmis minema kohta, mida sa ei tea ja mis pole kunagi sama?" (John Bell, Graham Maule, Wild Goose Resource Group, Iona Community)

Selle olulise nädala neljandal päeval selgub, et ei ole olemas ühte kindlat viisi, kuidas Jeesus koondab enda ümber jüngrite tuumikut. Võib-olla on kristliku kiriku üks suurimaid  probleeme selle kalduvus standardiseerida usukogukonda sisenemise protsessi selle asemel, et tunnistada ja tunnustada erinevaid ja üllatavaid viise, kuidas Jumal töötab erinevate inimestega.

Johannnese jutustuse tempo kiireneb. Ebaselgetel asjaoludel liigub Jeesus Galileas edasi põhja poole (s 43), kus Ristija Johannes Jordani orus ristib (1:28). Nüüd kutsub ta ennast järgima Filippuse, tehes seda samade sõnadega ("Järgne mulle"), mida sünoptiliste evangeeliumide autorid kasutavad, kui Jeesus kutsub teised jüngrid (Mt 9:9, Mk 1:17). Johannes maalib Filippusest pildi kui aeglase mõtlemisega ja aeglaselt tegutsevast mehest (6:5,7; 12:20-22; 14:08), erinevalt dünaamilisest Peetrusest. Usuküsimustes on Filippusel siiski muljetavaldav selgus. Ta on sõlminud sidemeid, mida saab teha ainult siis, kui ollakse täielikult avatud Jumala Vaimule. Toora tekstidel ja ettekuulutustel, mille üle ta nii kaua oli mõtisklenud, on nüüd korraga nägu, pärit siit Galileast endast (s 45)! Seistes silmitsi oma sõbra skeptitsismiga toimib Filippus lihtsa tarkusega. Ei viha ega vastuargumente, vaid Jeesuse enda lähenemine: "Tule ja vaata!" (s 39,46).

Tom Wright pakub, et Johannes kutsub meid üles nautima huumorihetke entusiastliku Filippuse ja Naatanaeli vahel, kelle kodulinn Kaana (21:2) oli Naatsareti vana rivaal (s 45,46)! Kas suudame ette kujutada kerget naeru Jeesuse hääles, kui ta vastab Naatanaelile (s 50)? Ja kas kuuleme tema tõotuses ja nimekasutuses (ise eelistas Inimese Poeg) kontrastset pidulikkust (s 51)? (Vrd Ps 8:4, Tn 7:13)

 
Milliseid Jeesuse omadusi oled avastanud viimase aasta jooksul, mida sa tahaksid kutsuda teisi tulema ja vaatama?

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth