Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mida iganes tema teile ütleb …

Laupäev, 20. Jaanuar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 2:1-12

Jeesus teeb esimese imeteo
1Ja kolmandal päeval olid pulmad Galilea Kaanas ja Jeesuse ema oli seal.
2Ka Jeesus ja ta jüngrid olid kutsutud pulma.
3Aga kui veinist tuli puudus, ütles Jeesuse ema talle: „Neil ei ole enam veini.”
4Jeesus ütles talle: „Mis on sul minuga asja, naine? Minu tund ei ole veel tulnud.”
5Ta ema ütles teenritele: „Mida iganes tema teile ütleb, seda tehke!”
6Seal oli aga kuus kivianumat juutide puhastuskombe pärast, igaühte võis mahtuda vähemalt sada liitrit.
7Jeesus ütles neile: „Täitke anumad veega!” Ja nad täitsid need ääretasa.
8Ja ta ütles neile: „Ammutage nüüd ja viige pulmavanemale!” Ja nemad viisid.
9Aga kui pulmavanem maitses vett, mis oli muutunud veiniks, ega teadnud, kust see on - teenrid aga, kes olid vee ammutanud, teadsid seda -, siis pulmavanem kutsus peigmehe
10ja ütles talle: „Igaüks paneb esmalt lauale hea veini, ja kui juba küllalt on joodud, lahjema; sina aga oled hoidnud hea veini praeguseni alles.”
11See tegu Galilea Kaanas oli esimene tunnustäht, millega Jeesus avaldas oma kirkust, nõnda et ta jüngrid jäid temasse uskuma.
Jeesus ajab kaubitsejad templist välja
12Pärast seda läks Jeesus koos oma ema ja vendade ja jüngritega alla Kapernauma ja viibis seal mõned päevad.

"Issand, Sinu Sõna kutsub meid lakkamatult järgima Sind, olles valmis selleks, et muudad meid. Ma palun, tegele Sina mu hirmuga muutuste ja kuuletumise ees." (Newbigin, Light)

"Minu kogemus pastorina on, et evangelikaalsel viisil piibli uurimisega  ei ole kaasnenud oluliselt rohkem piiblikohast  eluviisi." Selline oli tuntud kirjaniku ja pastori vastus, kui ma kirjutasin talle, et küsida, kuidas tal onl õnnestunud aidata inimestel suhestuda Pühakirjaga."Pärast paari aastat, mil püüdisn piiblitunde läbi viia induktiivset piibliõppe meetodit kasutades, rahunesin ja andsin taas ruumi palvele ning vestlusringidele piibliteksti kohta."

Miks on nii, et Piibli uurimine ja teadmised Piibli kohta tekitavad nii harva Jumala-kujulist elu? Siin ei ole lihtsaid vastuseid, kuid tänane kirjakoht võib meid juhtida mõnes kasulikus suunas. Kõige vähem olulised inimesed Kaana pulmas - köögipersonal - suhtuvad tõsiselt Jeesuse ema juhtnööri teha kõike, mida Jeesus iganes neile ütleb.  See lugu on meile nii tuttav, et kipume  unustama, et ka meie peaksime käituma nagu need köögitöölised, kes täitsid suured veenõud. Kas neil võis tekkida mingi seos Jeesuse korralduse ja veini otsasaamise vahel? Kui jah, siis milline? Kujutle hetke, mil nad veelkord kuuletuvad Jeesusele ja kallavad pokaalidesse seda, mis on nende arvates tavaline kaevuvesi. Kujutle nende mõtteid, kui nad viivad selle proovimiseks (nad ise polnud seda maitsnud!) pulmavanemale (s 9). Kas nad võisid hirmu tunda töökoha kaotamise pärast? Või oli neil veendumus Jeesuse absoluutses usaldusväärsuses, mis andis neile kindlustunde? Teenrite otsereageeriv tegevus on mudel sellisest järgnemisest, mida Jeesus kutsub meid jäljendama. Samasugune on ka Jeesuse ema instinktiivne ja kohene pöördumine oma poja poole kriisiolukorras (s 3).

Eugene Peterson rõhutab, et "Piibel, kõik selles, on elatav, see on tekst meie elu elamise jaoks ... Meile on antud see raamat, et saaksime fantaasiarikkalt ja usuga siseneda maailma, millest räägib tekst ja järgida Jeesust." 

 
Esimene märk, millega Jeesus ilmutas oma "au" (s 11), oli tema lahkus. Mõtiskle selle valguses Gl 5:22-23 üle ("Aga Vaimu vili on armastus, rõõm, rahu, pikk meel, lahkus, headus, ustavus, tasadus, enesevalitsus - millegi niisuguse vastu ei ole Seadus"). Ole tähelepanelik võimaluste suhtes järgida Teda täna.

1. (E Peterson, Eat This Book: the Art of Spiritual Reading, Hodder & Stoughton, 2006)

 

Selle kommentaari autor: Pauline Hoggarth