Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Hindamatu kink

Esmaspäev, 26. Veebruar 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 5:1-11

Kristus on meid lepitanud Jumalaga
1Et me nüüd oleme saanud õigeks usust, siis on meil rahu Jumalaga meie Issanda Jeesuse Kristuse läbi,
2kelle läbi me oleme usus saanud ligipääsu ka sellele armule, milles me seisame, ja me kiitleme oma lootusest Jumalalt saadavale kirkusele.
3Aga mitte ainult sellest, vaid me kiitleme ka viletsusest, teades, et viletsus toob kannatlikkuse,
4kannatlikkus läbikatsutuse, läbikatsutus lootuse.
5Aga lootus ei jäta häbisse, sest Jumala armastus on välja valatud meie südamesse Püha Vaimu läbi, kes meile on antud.
6Sest juba siis, kui me alles nõrgad olime, on Kristus surnud nende eest, kes tollal veel jumalakartmatud olid.
7Vaevalt, et keegi läheb surma isegi õige eest, kuigi hea sõbra eest mõni ehk julgeks surra.
8Ent Jumal teeb nähtavaks oma armastuse meie vastu sellega, et Kristus suri meie eest, kui me olime alles patused.
9Seda kindlamini meid päästetakse tema kaudu viha eest nüüd, kui me tema vere läbi oleme saanud õigeks.
10Sest kui me juba vaenlastena saime lepituse Jumalaga tema Poja surma läbi, kui palju kindlamini meid päästetakse tema elu läbi nüüd, kui me oleme juba lepitatud.
11Aga mitte ainult seda, vaid me ka kiitleme Jumalast meie Issanda Jeesuse Kristuse läbi, kelle kaudu me oleme nüüd saanud lepituse.

"Issand, Sa oled meid iseenda jaoks loonud, ja meie südamed ei leia rahu kusagil mujal kui Sinus." (Augustinus Hippost)

Meie võõrandumist Jumalast kirjeldatakse siin väga karmilt: me olime "nõrgad... vaenlased... patused" (s. 6,8,10). Rahu ja vaimulik puhkus, mida me igatseme, on leitavad õigsuses - kõige aluselisem õigeks-tegemine Jumala ees, läbi meie Issanda Jeesuse Kristuse (s.1, võrdle 4:25). Lunastava armastuse hunnitu teoga (s.11), võttis ta enda peale kogu inimkonda Jumalast lahutava süü - "tema vere läbi oleme saanud õigeks" (s.9). Kõik, mida oli vaja rahuks Jumalaga, sai täidetud tema surmas ja ülestõusmises (2Kr 5:21). Nii saab Kristus ligipääsukohaks uude paika, sellele "armule, milles me seisame" (s.2), kus Jumal valab ennast välja meie tühjusesse ja vaesusesse.

Kuid mis saab kõigist väljakutsetest, millega me selles stressirohkes maailmas vastakuti seisame? Mõtle hetkeks sellele imelisele tõele: " kui me juba vaenlastena saime lepituse Jumalaga tema Poja surma läbi, kui palju kindlamini meid päästetakse tema elu

läbi nüüd, kui me oleme juba lepitatud" (s.10). Omaenda isiklike, vaevaga omandatud kogemuste alusel meie elu reaalsusest, elab Kristus nüüd selleks, et meid alal hoida Jumala rahus (Rm 8:34). Mitte kusagil ei luba Ta meile "rahu" kui probleemi-vaba eksistentsi, kuid midagi hoopis võrratult enamat - armu "kiidelda oma viletsusest", teades, et see on tee vaimuliku küpsuseni (s.3,4). Nii tähendab rahu Jumalaga (s.1) lootust ja uskumist, kui me kogeme Jumala armastuse väljavalamist meie südametesse Püha Vaimu läbi (s.5). See tervendab ka meie iseloomu, tuues meie rahutusse, killustatud sise-ellu ühe elustava keskme, ühe ühendava lootuse - Kristus ise, rahu Jumal (Mt 11:28-30). 

Nii et mis on parim, mida saame teha "rahutuse kõrbe" suhtes enda ümber? Demonstreerida, et Kristus, keda peeti miraažiks on tõepoolest ehtne allikas. Otsingud on läbi - Kristus on meie rahu.

 
"Võia meid oma Vaimuga, Issand, et me võiksime jagada Sinu rahu rahutu maailmaga"

Selle kommentaari autor: Dennis Lennon