Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Verine auhiilgus

Teisipäev, 6. Märts 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 12:27-36

Kreeklased tahavad Jeesust näha
27Nüüd on mu hing ehmunud. Ja mida ma ütlen? Kas ma pean ütlema: Isa, päästa mind sellest tunnist? Kuid ma olen juba astunud sellesse tundi.
28Isa, kirgasta oma nime!” Siis tuli hääl taevast: „Ma olen kirgastanud ja kirgastan veel.”
29Rahvahulk, kes seisis ja kuulis, arvas, et kõu müristas; aga teised ütlesid: „Ingel rääkis temaga.”
30Jeesus kostis: „See hääl ei sündinud minu, vaid teie pärast.
31Nüüd käib kohus selle maailma üle, nüüd kihutatakse välja selle maailma vürst.
32Ja kui mind maa pealt ülendatakse, siis ma tõmban kõik enese juurde.”
33Aga seda ta ütles, et viidata, millist surma tal tuleb surra.
34Rahvahulk vastas siis talle: „Meie oleme Seadusest kuulnud, et Messias jääb igavesti. Kuidas sina siis ütled, et Inimese Poega peab ülendatama? Kes see Inimese Poeg on?”
35Jeesus ütles neile: „Valgus on veel pisut aega teie seas. Käige, kuni teil valgus on, et teid ei tabaks pimedus. Kes käib pimeduses, ei tea, kuhu ta läheb.
36Uskuge valgusesse, kuni teil valgus on, et te sünniksite valguse lasteks.” Seda rääkis Jeesus ning lahkus ja peitis enda nende eest.

Kirjuta üles mõtted ja sõnad, mis seostuvad sinu jaoks sõnaga “auhiilgus”.

Jeesus defineerib ümber sõna “auhiilgus”. See ei ole eneseaustamine; pigem ütleb Jeesus: “Isa austa oma nime! “ (s 28). See on auhiilgus, milles täiesti puudub sära või glamuur - mitte mingil määral ei sarnane see  tähe kirkusele mis säras Jeesuse sündimisel, või kõuehäälsele mürinale, mis kõmises Tema ristimise ajal, või kirkusele mis kattis neid muutmise mäel.

Jeesus kuulutas: “ Ja kui mind maa pealt ülendatakse, siis ma tõmban kõik enese juurde.” (s 32). See ülestõmbamine ei toimunud troonile, seekord - vaid auhiilgus saab hoopis verise, roomlaste poolt püstitatud risti kuju. Sõda ei ole kunagi ilus vaadata. Vaimulik sõda kuradi vastu on raske, valus, ka verine mõnikord…ometi vajalik selleks, et saavutada lõplik ja otsustav võit mis sillutab tee tõelise ning kestva auhiilguse täiusesse.

“Seda rääkis Jeesus ning lahkus ja peitis enda  nende eest.” (s 36). See lause sisaldab palju rohkem kui lihtsalt lõpetuse järjekordsele lõigule. Tegelikult sisaldub selles kogu evangeelium siiamaani ning selles on oluline teema “peitmisest”, mis viib meid edasi järgmiesse lõiku. Peitmine on meie ees olnud juba selles peatükis: Jeesus on “peitnud” end arusaamatu nime taha “Inimese Poeg”, mida rahvas ei mõistnud (s 34); Ta on peitunud hämmingusse ajavate sõnade taha oma surmast, mis tunduvad vasturääkivat Pühakirjale (s 33-34; v Js 9:7); ning hääle sisse taevast, mis Jeesuse sõnul oli “teie pärast, teie kasuks”, kuid mida inimesed ei suutnud selgelt kuulda (s 28-30)!

Ta on kogu aeg peidus! Ning ta on sageli peidus ka meie eest: me kuuleme, et “nüüd kihutatakse välja selle maailma vürst.” (s 31)  - ometi näeme päev päeva järel maailmas näiliselt piiramatult möllamas kurjuse jõude; siis kuuleme, et kui Ta on kord üles tõstetud, siis Ta tõmbab kõik enese juurde (s 32) - ometi oleme ise tunnistajaks, kui nõrk ja abitu on kristlaste tunnistus paljudes kutuurides. Kus on see Jeesuse võit? Selleks, et Teda ära tunda kui valgust, mis paistab pimeduses (s 35-36), peame uskuma Temasse, kelle valgust võime usus näha, ning mis vaid veidi helgib siin ja seal mõnikord ( vt Jh 1:5, Jh 9:5), just nagu see hääl, mis nagu kauguses oleks müristanud.

Ja ometi Johannes kuulis seda selgelt!  “„Ma olen kirgastanud ja kirgastan veel.”  (s 28). Jumal kirgastab oma nime - aga mitte sellisel viisil nagu maailmas tehakse, loosungeid ja pealkirju lehvitades ning poolehoiuhüüdeid kogudes - vaid hoopis läbi selle ja tema kaudu, kes ennast peidab, on nõus minema enda “ebaolulisse” surma, kuid ilmutab oma valgust armasusele, mis usaldab. Jah, me tõesti näeme teda, kas pole?

 
Kuidas suudad hoiduda eneseaustamisest ning austada Jumala nime?

Selle kommentaari autor: Steve Motyer