Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ülemaailmne ülistuskogudus

Kolmapäev, 9. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Rm 15:7-13

Üleskutse ühtsuseks
7Seepärast võtke vastu üksteist, nõnda nagu ka Kristus on meid vastu võtnud Jumala kirkuseks.
8Sest ma ütlen, et Jeesus Kristus on saanud ümberlõigatute teenriks Jumala tõe pärast - esiisadele antud tõotuse kindlustamiseks -,
9et paganad hakkaksid Jumalat ülistama halastuse eest, nagu on kirjutatud: „Seepärast ma tunnistan sind paganate ees ja laulan kiitust sinu nimele.”
10Ja taas ta ütleb: „Rõõmustage, paganad, koos tema rahvaga!”
11Ja taas: „Kiitke Issandat, kõik paganad, ja kiitke teda, kõik rahvad!”
12Ja Jesaja ütleb taas: „Iisai juur tuleb ja see, kes hakkab valitsema paganate üle; tema peale panevad paganad lootuse!”
13Aga lootuse Jumal täitku teid kõige rõõmu ja rahuga usus, et teil oleks küllaga lootust Püha Vaimu väes!

Jumal, palun kõneta mind, kui ma seda kirjakohta loen, palun puuduta mu südant, et vastaksin Sulle ülistuse ja sõnakuulelikkusega.

Pöördudes korraks tagasi eilse teksti viimase salmi juurde, palub Paulus Rooma kristlasi veelkord tungivalt, et nad üksteist vastu võtaksid, nagu Kristus on neid vastu võtnud (s 7). 

Kahtlemata tahab Paulus, et Rooma kristlased mõistaksid kui suur mastaapide erinevus on nende kahe “vastu võtmise” vahel. Kristus pidi kõik andma, et teha meid endale vastuvõetavaks - kuidas saame meie siis mingite usu suhtes kõrvaliste eriarvamuste tõttu üksteist mitte aktsepteerida?   

Lepitus Rooma koguduse kahe fraktsiooni vahel on mikrokosmose tasand sellest, mida Kristus tuli tegema makrokosmilisel tasandil ja igaveseks, nagu Jumal oli lubanud patriarhidele sajandeid tagasi.(1Ms 12:1-3, 1Ms 26:4, 1Ms 28:14))  Kogudus Roomas, ja nüüd ka üle kogu maailma, on nähtav pilt sellest kosmilisest lepituse kogukonnast, kus "ei ole juuti ega kreeklast, orja ega vaba, meest ega naist, vaid kus ollakse üks Kristuses.”(Gl 3:28) Ja selle kõige eesmärk on tuua kiitust ja au Jumalale (s 7,9,11).  Võib tajuda otsekui hüpet Pauluse vaimus, kui ta tsiteerib neid nelja Vana Testamendi lõiku, mis kirjeldavad, kuidas juudid ja paganad koos Jumalat kummardavad.

Sain suurepärase võimaluse osaleda maailmamisjoni alasel Lausanne'i maailmakonverentsil 1974. aastal, kus oli 4000 delegaati 150 riigist. Ainus laul, mida ühiselt koos laulda saime, oli "Halleluuja" - see ongi ainuke sõna kogu laulus.  Laulsime seda koos pisarsilmil, emmates oma musti, pruune, kollaseid või valgeid vendi ja õdesid. See oli otsekui eelaimdus tulevasest aust. (Ilm 7:9-12)

Paulus edastab lõpetuseks sooja, kõikehõlmava, lootust täis õnnistuse Rooma kogudusele (s 13). Saagem ka meie täidetud sellest lootusest oma koguduste suhtes

 
Muuda 13. salm palveks oma koguduse eest. Paluge, et teie kaasusklikel "võiks olla ülevoolav lootus Püha Vaimu väes".

Selle kommentaari autor: Ross Pilkinton