Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

12 tähtsus

Laupäev, 19. Mai 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ap 1:12-26

Mattias valitakse kaheteistkümnendaks apostliks
12Siis nad pöördusid tagasi Jeruusalemma mäelt, mida kutsutakse Õlimäeks ja mis on Jeruusalemma lähedal ühe hingamispäeva teekonna kaugusel.
13Ja kui nad linna tulid, läksid nad ülemisse tuppa, kus neil oli tavaks viibida: Peetrus ja Johannes ja Jaakobus ja Andreas ja Filippus ja Toomas, Bartolomeus ja Matteus, Jaakobus, Alfeuse poeg, ja seloot Siimon ja Juudas, Jaakobuse poeg.
14Nemad kõik olid püsivalt ühel meelel palvetamas koos Jeesuse ema Maarja ning naistega ja Jeesuse vendadega.
15Neil päevil tõusis Peetrus vendade keskel püsti - rahvast oli koos umbes sada kakskümmend inimest - ning ütles:
16„Mehed-vennad! Täide pidi minema kirjasõna, mis Püha Vaim on Taaveti suu läbi ette kuulutanud Juuda kohta, kellest sai Jeesuse kinnivõtjate teejuht.
17Ta oli ju meie sekka arvatud ja sama teenimine oli temagi osa.
18Just tema hankis ülekohtu palgast enesele põllu, aga ta ise kukkus ülepeakaela alla, lõhkes keskelt ja kogu ta sisikond valgus välja.
19See on saanud teatavaks kõigile Jeruusalemma elanikele, nii et seda põldu nende murdes kutsutakse Hakeldamaks, see tähendab Verepõlluks.
20Laulude raamatusse on ju kirjutatud: „Tema elupaik saagu tühermaaks ja ärgu elagu selles keegi”, ja „Tema ülevaatajaamet saagu teisele!”
21Niisiis peab saama Jeesuse ülestõusmise tunnistajaks koos meiega üks neist meestest, kes on meie hulgas olnud kogu selle aja, mil Issand Jeesus meie juures käis sisse ja välja,
22alates Johannese ristimisest kuni päevani, mil ta meilt võeti üles.”
23Ja nad esitasid kaks meest: Joosepi, keda kutsutakse Barsabaseks, hüüdnimega Justus, ning Mattiase.
24Siis nad palvetasid: „Sina, Issand, kõikide südametundja - näita, kumma neist kahest sina oled valinud
25saama selle teenimiskoha ja apostliameti, kust Juudas on tagasi astunud, et minna paika, kuhu ta kuulub.”
26Ja nad heitsid liisku ja liisk langes Mattiase peale, ja tema arvati ühena kaheteistkümne apostli hulka.

“Võitle head usuvõitlust, hakka kinni igavesest elust, millele sa oled kutsutud..” (1Tm 6:12)

Oled sa lapsena kunagi lugenud mingit riimi (entel-tentel-trika-trei.vm) leidmaks  need, kes sinu poolele tulevad? Tänane lugemine viib meid olukorda, kus tehakse otsustavate tagajärgedega valikud ning otsused. Pane tähele, milline on nende sündmuste kontekst (s 14). On üsna kindel, et nende sündmuste palvekesksus oli see, mis juhtis Peetrust pidama oma esimest kõnet (s 16-22). Ta alustab Juudase tragöödiaga, kes oli kolm aastat veetnud Issanda lähedal ning viimselt ikkagi teinud valiku Ta reeta (Mt 26:14-16) - ning kes hiljem seda valikut kibedalt kahetses (Mt 27:3-5).

Juudase asemele oli vaja nimetada uus inimene, paigale, mis oli määratud kirjade järele (s 20). Ning kaks meest täitsid kõik Peetruse püstitatud nõuded (s 21-23). Viis, kuidas sellele otsusele jõuti, võib meile tunduda imelik, kuid mitmetes juudi allikates viidatakse just sellisele otsuste tegemise meetodile. Tekst ei jäta kahtlust, et Jumal on see, kes juhib seda valikut, ning selle langemist Mattiasele (s 24-26).

Miks oli nii oluline leida keegi Juudase asemele? Evangeeliumitest on selge, et 12 jüngri valimine ei olnud juhuslik ega meelevaldne. See number sümboliseerib 12 Iisraeli suguharu (Lk 22:28-30), ning on seega Jumala enese poolt, Tema plaani  kohaselt määratud number. See oli terviku number vana lepingu ajal, ning nüüd, uue lepingu kehtides, kui Jumal uuendas oma rahva, oli see samamoodi tervikut tähistav number. Ometi ei koosnenud uus rahvas üksnes juutidest, vaid selle hulka kuulusid ka paganad. Ja kuigi edaspidi ei kuule me Mattiasest enam midagi, jääb tema liitmine meile meenutama, et Jumala päästeplaan ulatub nii tagasi, vana lepingu all oleva Iisraelini, kui ka edasi, uude lepingusse, milles juudid ning paganad saavad kokku üheks Jumala rahvaks, kes tunnistavad Kristuse ülestõusmisest (s 22).

 

Täna Jumalat Mattiase suguste inimeste eest, kes läbi sajandite on kandnud oma osa Kristuse ülestõusmisest tunnistades, ning kelle läbi Jumal on ehitamas oma kogudust. 


Selle kommentaari autor: Julie Robb