Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püha elu elades

Laupäev, 9. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 22:15-31

Kõlbluse ja usu seadusi
15Kui keegi võrgutab neitsi, kes ei ole kihlatud, ja magab temaga, siis ta peab mõrsjahinna eest tema enesele naiseks võtma.
16Aga kui selle isa keeldub teda temale andmast, siis mees vaagigu raha, nagu on mõrsjahind neitsi eest.
17Sa ei tohi nõida ellu jätta!
18Igaühte, kes ühtib loomaga, tuleb karistada surmaga!
19Kes ohverdab jumalatele ja mitte üksnes Issandale, see tuleb hukata!
20Ära rõhu võõrast ja ära tee temale häda, sest te ise olete olnud võõrad Egiptusemaal!
21Te ei tohi halvasti kohelda ühtegi lesknaist ega vaeslast!
22Kui sa neid halvasti kohtled, nii et nad mind appi hüüavad, siis ma kuulen tõesti nende hüüdu,
23mu viha süttib põlema ja ma tapan teid mõõgaga, nõnda et teie naised jäävad leskedeks ja lapsed orbudeks.
24Kui sa laenad raha minu rahvale, mõnele, kes on vaene, siis ära ole tema suhtes liigkasuvõtja: te ei tohi temalt kasu võtta!
25Kui sa oled võtnud pandiks oma ligimese üleriide, siis sa pead selle temale tagasi andma, enne kui päike loojub,
26sest see ta üleriie on tema ihu ainsaks katteks. Millega ta muidu magaks? Ma kuulen, kui ta mind appi hüüab, sest mina olen halastaja.
27Sa ei tohi needa Jumalat ja sajatada oma rahva vürsti!
28Oma külluse ja ülevooluga ära viivita! Sa pead esmasündinu oma poegadest minule andma!
29Nõndasamuti tee oma veiste, lammaste ja kitsede esmasündinutega: seitse päeva olgu ta oma ema juures, kaheksandal päeval pead ta minule andma.
30Ja te peate olema minule pühitsetud inimesed: väljal mahamurtu liha te ei tohi süüa, visake see koertele!

“Ma kuulen, kui ta mind appi hüüab, sest mina olen halastaja….Ja te peate olema minule pühitsetud inimesed.” (2Ms 22:26, 30)

Tänane tekst sisaldab väga kirjut, üksteisega lõdvas seoses olevat teemadevalikut selle kohta, kuidas me peaksime üksteisega argielus läbi käima. Lõpuosa annab teatud määral pealkirja tervele lõigule “Te peate olema minule pühitsetud inimesed.” (s 30). See on ka esimene kord, kus käsuseaduse kontektstis rõhutatakse pühitsust, sidumata seda hingamispäeva pühitsemise nõudega. 

Loetud lõigu põhjal tähendas püha elu usaldusväärsust kõnes ja tegudes, ning kõikidest teistest vaimsetest jõududest ära pöördumist, peale Iisraeli Jumala.

Konkreetselt on siin tegu väga mitmesuguste seadustega, mida näiteks NIV tõlge võtab kokku pealkirja alla: “sotsiaalsed vastutused.” 

Loetelu algab mõne käsuga seksuaalsete suhete vallast, riivab põgusalt ebajumalateenimist enne kui jääb pikemalt ja sügavamalt peatuma teiste inimeste ärakasutamise teemal, eriti näiteks võõramaalaste, lesked ja orbude puhul. Jumal kuuleb nende appihüüdeid ning Tema viha hakkab lõõmama rõhujate vastu ning võib need tappa (s 21-23).

Samal põhjusel, kuna Jumal on kaastundlik, kuuleb ta ka nende appihüüdu, kellelt on võetud viimane kuub nende võlgade katteks (s 24-26). 

Edasi hoiatavad käsud pilkamise, eriti aga Jumala ärakasutamise püüdluste eest (s 27-29) ning viimane salm käsib inimestel olla pühitsetud, pühad. (s 30). Püha olemine tähendab olla eraldatud Jumalale ning imiteerida Tema iseloomu. Selles sisaldub moraalne ja seksuaalne puhtus, ning Jumalale tema osa andmine austuses ja tänus, aga ka ohvrites. See tähendab, et teisi ei tohi ära kasutada, ning veelgi enam, et nii nagu Jumal, peame ka meie kuulma leskede ja orbude hädahüüdeid. Kuna Jumal on kaastundlik, peab selline olema ka tema rahvas.  Ka apostel Paulus õhutab oma lugejaid: ” Võtke nüüd Jumal eeskujuks nagu armastatud lapsed,  ja käige armastuses, nõnda nagu Kristus meid on armastanud” (Ef 5:1-2).

Elame maailmas mis on täis leskede ning orbude hädahüüdeid, mis kõlavad veel paljude teiste appihüüete keskel - kust ja kuidas peaksime alustama? Paljud valivad selleks mõne heategevusorganisatsiooni toetamise või üksikisikute abistamise, kelle olukord on nende südant puudutanud - ja see on väga hea. Me ei suuda lahendada terve maailma probleeme, ega annetada kõikidele. Aga isegi siis kui me ei saa kuidagi otseselt aidata, saame ikkagi kuulda ja tähele panna neid appihüüdeid ning need palves Jumala ette viia.

 
“Olge pühad, sest mina olen püha” (1Pt 1:16) Mida see tähendab täna sulle? Palveta, et Jumala Vaim annaks sulle märku, kuidas see sinu elus võiks väljenduda.

Selle kommentaari autor: Julie Woods