Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püha – eraldatud Jumala teenimiseks

Reede, 22. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 30:17-38

Pesemisnõu
17Ja Issand rääkis Moosesega, öeldes:
18„Tee pesemise jaoks vasknõu ja selle vaskjalg; pane see kogudusetelgi ja altari vahele ja vala sellesse vett!
19Aaron ja tema pojad pesku selles oma käsi ja jalgu!
20Kui nad lähevad kogudusetelki, siis nad peavad endid veega pesema, et nad ei sureks; nõndasamuti, kui nad astuvad teenistuseks altari juurde, et süüdata tuleohvrit Issandale.
21Nad peavad pesema oma käsi ja jalgu, et nad ei sureks. See olgu neile igaveseks seadluseks, temale ja ta soole põlvest põlve!”
Võideõli ja suitsutusrohi
22Ja Issand rääkis Moosesega, öeldes:
23„Ja sina võta enesele parimaid palsameid: viissada seeklit sula mürri, ja pool osa sellest, kakssada viiskümmend seeklit, healõhnalist kaneeli, ja kakssada viiskümmend seeklit lõhnavat kalmust,
24ja viissada seeklit kassiat püha seekli järgi, ja kolm toopi oliiviõli,
25ja valmista sellest püha võideõli, rohusegajate viisil segatud salvi; see olgu pühaks võideõliks!
26Võia sellega kogudusetelki ja tunnistuslaegast,
27lauda ja kõiki selle riistu, lambijalga ja selle riistu, suitsutusaltarit,
28põletusohvri altarit ja kõiki selle riistu, pesemisnõu ja selle jalga!
29Ja pühitse neid, et need oleksid väga pühad: igaüks, kes neid puudutab, saab pühaks.
30Ja võia Aaronit ja tema poegi ja pühitse nad mulle preestriteks!
31Ja räägi Iisraeli lastega ning ütle: See olgu teile põlvest põlve minu püha võideõli!
32Tavalise inimese ihu peale ei tohi seda valada ja niisugust segu ei tohi te järele teha: see on püha ja see olgu püha ka teile!
33Igaüks, kes valmistab niisugust võiet ja annab seda mõnele võõrale, kaotatagu oma rahva seast!”
34Ja Issand ütles Moosesele: „Võta enesele healõhnalisi aineid: lõhnavat vaiku, teokarpe ja galbanit - healõhnalisi aineid ja puhast viirukit võrdsetes osades -
35ja valmista neist rohusegajate viisil suitsutusrohi: soolane, puhas, püha!
36Osa sellest hõõru peeneks ja pane tunnistuslaeka ette kogudusetelgis, sinna, kus ma ennast sulle ilmutan; see olgu teile kõige püham!
37Suitsutusrohtu, mida sa teed selle segu kohaselt, ei tohi te endile teha: Issandale kuuluvana olgu see sulle püha!
38Igaüks, kes teeb midagi niisugust, et seda mõnuga nautida, kaotatagu oma rahva seast!”

Peatüki selles osas on kaks teemat: salmides 17-21 räägitakse pesemisnõust ja salmides 22-38 kogudusetelgis kasutatavatest materjalidest – võideõlist ja suitsutusrohust.

Pesemisnõu tähendab vajadust Jumala ette minnes alati end kõigepealt (kultuslikult, vaimulikult) puhastada. See käib ka preestrite kohta, kuigi nad on ametisse pühitsetud ja vastavate ohvrite läbi puhastatud. Pesemist või puhastamist vajab inimene iga päev füüsiliselt ja usklik inimene ka vaimulikult. Kui füüsilise pesemise vajadus võib meile olla enesestmõistetav, siis vaimulikult vajab inimene enda sisemist puhastamist maailma mõtteviisist – seda enam, mida vastutusrikkam Jumala riigi töö ta osaks saab. Uues Testamendis leiame sellele mitmeid võrdpilte (nt 1Kr 3:16-17; 2Tm 2:20-21).

“Oma rahva seast kaotamine” (s 33, 38) tähendab kogudusest väljaheitmist. Nagu Jumal ise on püha, teistsugune, kõigest maailmas olevast eraldiseisev, nii peavad olema pühad ehk Jumala teenimiseks eraldatud ja pühitsetud ka preestrid ja kõik Jumala teenimisel kasutatavad vahendid, kaasa arvatud hooned. See on pühitsemise mõte ka tänapäeval – Jumala teenimiseks pühitsetud asjadega ei tehta midagi muud. Seepärast ei tohtinud ka Jumala teenimisel kasutatavaid aineid tarvitada igapäevaelu otstarbeks.

Mürr on Araabias ja Etioopias kasvava samanimelise põõsa tugevasti lõhnav vaik. Kassia on Indias kasvava puuliigi peenestatud koor.

Teokarp on Punases meres kasvav karbiliik, mille lõhn on tugev ja meeldiv. Galban on Süürias leiduv kange lõhnaga taim ja selle vaik. 

 
Teie aga olete “valitud sugu, kuninglik preesterkond, püha rahvas, omandrahvas, et te kuulutaksite Tema kiidetavust”. (1Pt 2:9)

Selle kommentaari autor: Aare Kimmel