Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Karm õiglus

Pühapäev, 24. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 58

Palve laimajate vastu
1Laulujuhatajale: viisil „Ära hävita!”; Taaveti mõistulaul.
2Kas te tõesti räägite õigust, kohtunikud?
Kas te õiglaselt mõistate kohut, inimlapsed?
3Küll te teete südames ülekohut,
oma käte vägivalda
te kaalute välja maa peal.
4Õelad on loobunud Jumalast lapsekojast alates,
valetajad on eksinud sünnist saadik.
5Neil on mürki nagu ussi mürk,
nagu kurdil rästikul,
kes oma kõrvad kinni topib,
6et ta ei kuuleks lausujate häält,
osava võluri võlumist.
7Jumal! Purusta hambad nende suus;
kisu välja noorte lõvide hambad, Issand!
8Hääbugu nad nagu vesi,
mis laiali voolab;
lasku ta välja oma nooled,
kuid need olgu otsekui teravikuta!
9Nagu tigu, kes sulab, nad kadugu,
nagu nurisünnitis, mis ei ole näinud päikest!
10Enne kui teie pajad saavad tunda kibuvitsa leeki,
viigu torm nad laiali,
olgu toorelt või kuumalt!
11Õige rõõmustab, nähes kättemaksmist;
ta peseb oma jalad õela veres.
12Ja inimesed ütlevad:
„Ometi on õigel kasu;
tõesti on olemas Jumal,
kes mõistab kohut maa peal.”

Täna Jumalat koha eest, kus sa elad - oma kodu, linna, maa ning rahva eest. Palu, et Jumal võiks panna oma õnnistuse selle üle.

Kas ka Roomas olevad kristlased laulsid Siioni laule, kiites Jumalat psalmidega? Psalm 58 pidi sügavalt puudutama  seda tagakiusatud vähemust uhkes, vallutavas ning üdini paganlikus impeeriumis. Võibolla sobis neile psalmi värvikas keel - kurdid rästikud, kes ei kuule pillimängija viisi, vibulaskjad, kelle noolte lend pidevalt liiga lühikesks jääb, teod, kes loiguks sulavad.

Üle kõige aga julgustas see psalm neid palvetama, et Jumala nimi saaks austatud, et kõik võiksid näha, Jumalat, kes on õiglane ja väeline, et kohus saab mõistetud kõikide kurjade üle ning õiglaste nimi puhastatud. Pole teada, kas Taavet ise (vaenlastest ümbritsetuna) laulis seda laul, või laulsid seda Iisraeli rahva liikmed kui assüüralsed seisid linnavärvate ees; või laulsid seda ka Paabelisse pagendatud vangid -igal juhul väljendab see igatsust Jumala järgi ning selle järgi, et Jumal toimiks, ilmutades oma käsivarre võimsust.

Jah, me peaksime tõesti armastama oma vaenlasi, palvetama nende eest, kes meid taga kiusavad, hoolitsema nende eest, kes meile ei meeldi - just nii nagu Jeesus õpetas. Aga see kõik ei tähenda samas, et meil tuleks tolereerida ebaõiglust või heaks kiita tahtlikku kurjust. Roomas elavad kristlastest orjad ei saanud oma olukorda muuta, ning nii Peetrus kui Paulus mõlemad julgustasid neid oma isandaid hästi teenima ja vastu pidama oma kannatustes - meeles pidades mida nende Issand ja Päästja on kannatanud nende eest.

 Samas on orjapidamine ebaõige ja Jumala seaduse vastane, ning kus iganes võimalik peaksid kristlased olema igasuguse ebaõigluse ning julmuse vastu peetava võitluse esirinnas. Ühel päeval saab kõik uueks, kogu patt ja kurjus saab hävitatud - meenutab meile 9.salm. Jah, õigeksmõistmine tuleb, ning õiglus saab teostatud kõikide nähes. Ja loomulikult ilmutab Jumal oma käsivarre võimsust, peatades kurjad valitsejad nende teedel, päästes oma rahva hädaohust ning tühistades kurja kavatsused - ometi mitte iga kord, ning mitte tingimata nüüd kohe. Meid on kutsutud Teda usaldama ning palvetama.

 

 
Kas saad jagada tunnet, mis on valdav 58. psalmis, ning kuidas see sind mõjutab? Räägi sellest Jumalale.

Selle kommentaari autor: APÜ