Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Uus võimalus

Neljapäev, 28. Juuni 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 34:1-9

Uued käsulauad
1Ja Issand ütles Moosesele: „Raiu enesele kaks kivilauda, esimeste sarnased, ja ma kirjutan laudade peale sõnad, mis olid esimestel laudadel, mis sa purustasid!
2Ole hommikuks valmis! Mine hommikul üles Siinai mäele ja seisa seal mu ees mäetipus!
3Aga ükski ei tohi koos sinuga üles tulla ja kogu mäel ärgu nähtagu ka mitte kedagi, isegi lambaid, kitsi ja veised ei tohi selle mäe ees karjas olla!”
4Siis Mooses raius kaks kivilauda, esimeste sarnased. Ja Mooses tõusis hommikul vara ning läks üles Siinai mäele, nõnda nagu Issand teda oli käskinud, ja võttis kätte need kaks kivilauda.
5Ja Issand laskus alla pilve sees. Mooses astus seal tema juurde ja hüüdis Issanda nime.
6Ja Issand möödus tema eest ning hüüdis: „Issand, Issand on halastaja ja armuline Jumal, pika meelega ja rikas heldusest ning tõest,
7kes säilitab heldust tuhandeile, annab andeks ülekohtu ja üleastumised ning patu, aga kes siiski ei jäta süüdlast karistamata, vaid nuhtleb vanemate patud lastele ja lastelastele kolmanda ja neljanda põlveni!”
8Siis Mooses kummardas kiiresti maani, heitis silmili maha
9ja ütles: „Issand, kui ma nüüd olen armu leidnud sinu silmis, siis käigu Issand meie keskel! Kuigi see on kangekaelne rahvas, anna siiski andeks meie pahateod ja patt ja võta meid oma pärisosaks!”

Täna Jumalat uute võimaluste eest, mida ta sulle on andnud

Jumal kuulis Moosese palvet, nägi ta igatsust osaduse järele ja kutsus ta seepärast uuesti mäele endaga kohtuma. Kaheksandat korda tõusis Mooses mäele, kuhu tohtis minna vaid Jumala kutse peale. Osadust Jumalaga, Tema ligiolu ei saa inimene ise võtta ega käivitada nagu mingit masinat – algatus tuleb Jumalalt. Seepärast on Piiblis palju kordi kasutatud erilist terminit: Jumala palge otsimine. Mooses oli otsinud Jumala palet, see aga ei andnud talle veel eesõigust mäele tõusmiseks. Nüüd oli tulnud selleks kutse.

See kord oli eelmistest erinev. Korra oli ta kutsutud sinna koos Aaroniga, korra koos vanematega, siis koos Joosuaga ja mõnel korral ka üksinda. Seekord ei saanud keegi kaasa minna. Ka pidi Mooses nüüd valmistama uued kivilauad käsu sõnade tarvis. Jumal ainult kirjutas neile nagu eelmiselgi korral. Oli kindlasti suurepärane omada midagi nähtavat ja käegakatsutavat Jumalalt.

Jumalast uuesti valgustatud, tuli Mooses taas Ta ette palvega oma rahva eest. Ta palus kolme asja:

- et Jumal käiks tulevikus nende keskel;

- et Ta annaks andeks rahva pahateod ja patu;

- et Ta võtaks nad vastu oma rahvaks.

Keegi ei suuda kirjeldada, mida ja kuidas koges Mooses sel korral. Igatahes oli see nii valdav, et mäelt alla tulles ta näonahk hiilgas.

Jumalat võime mõista ja tunda ainult seevõrra, kui palju Ta end meile ilmutab. Piiblitekstki, mida oleme palju kordi lugenud, saab hoopis arusaadavamaks, kui Püha Vaim seda valgustab.

Jumala läheduse kirkus paneb meid Teda paremini mõistma ja Temasse uskuma. 

 

“Aga meid kõiki, kes me katmata palgega vaatleme Issanda kirkust peegeldumas, muudetakse samasuguseks kujuks kirkusest kirkusesse. Seda teeb Issand, kes on Vaim.” (2Kr 3:18)

Selle kommentaari autor: Uudo Veevo