Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuidas mitte Piiblit lugeda

Neljapäev, 12. Juuli 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 5:31-47

Jeesus kõneleb Pojale antud meelevallast
31Kui ma tunnistaksin iseenese kohta, ei oleks mu tunnistus kehtiv.
32See, kes minu kohta tunnistab, on keegi teine, ja ma tean: see tunnistus, mida tema minu kohta tunnistab, on kehtiv.
33Teie olete läkitanud saadikuid Johannese juurde, ja tema on tunnistanud tõtt.
34Aga mina ei vaja mingit inimese tunnistust, vaid räägin seda selleks, et teie võiksite pääseda.
35Johannes oli lamp, mis põles ja paistis, teie aga tahtsite üürikest aega ilutseda tema valguses.
36Aga minul on suurem tunnistus kui Johannese oma: teod, mis Isa mulle on andnud täide viia, needsamad teod, mida ma teen, tunnistavadki minust, et Isa on minu läkitanud.
37Ja Isa, kes minu on saatnud, tema ise tunnistab minu kohta. Teie ei ole iialgi kuulnud tema häält ega näinud tema nägu
38ega püsi tema sõna teis, sest te ei usu teda, kelle tema on läkitanud.
39Te uurite pühi kirju, sest te arvate nendest saavat igavese elu - ja just need on, mis tunnistavad minust.
40Aga te ei taha tulla minu juurde, et saada elu.
41Mina ei vaja austust inimestelt,
42kuid ma tunnen teid: teie sees ei ole armastust Jumala vastu.
43Mina olen tulnud oma Isa nimel, ja ometi ei võta te mind vastu. Kui mõni teine tuleb iseenese nimel, siis tolle te võtate vastu.
44Kuidas te võite uskuda, kui te ootate austust üksteiselt ega otsi seda austust, mis tuleb üksnes Jumalalt?
45Ometi ärge arvake, et mina hakkan teid Isa ees süüdistama. See, kes teid süüdistab, on hoopis Mooses, kelle peale te oma lootuse olete pannud,
46sest kui te usuksite Moosest, siis te usuksite ka mind, sest tema on kirjutanud minust.
47Aga kui te isegi tema kirju ei usu, kuidas te siis saate uskuda minu sõnu?”

Kas su usk on muutunud sügavamaks Jumala poolt esitatud väljakutse tõttu lahkuda oma mugavustsoonist?

Uus Testament ei ütle: “Sa saad teada reeglid ning pead nende järele elama”, vaid: “Sa tunnetad tõe ning tõde teeb su vabaks”.

Kaasajal on tõde suures ohus. Postmodernse ajastu kultuur suhtub kahtlustavalt igasugusesse väitesse absoluute tõe kohta. Relativism on see mis valitseb. Tõde - aga on lihtsalt see, mis mulle tundub õige - ehk tõde on täpselt selline, nagu ma selle kujundan! Ometi ei ole subjektiivsed lähenemised tõele sugugi uus trend. Jeesuse päevil lugesid usujuhid ülima hoolikusega Pühakirja, ning ometi tõukaisd Jeesuse ära (s 39, 40). Nende jaoks ei saanud jumalat-teotav hingamispäeva rikkuja mingil juhul Jumala enese Poeg olla. Tõde oli selline, nagu nemad seda ette kujutasid, selle kujundasid. Iroonilisel kombel olid nad pigem valmis aktsepteerima isetehtud Messiat, kes sobis nende mõttelaadiga (s 43). Siis pole ka ime, et nad pälvisid terava süüdistuse Moosese poolelt (s 45-47). 

On ülitähtis suuta kindlaks teha need, kes räägivad tõtt. Pane tähele, kui tihti korduvad tänases tekstis sõnad “tunnistama”, “tunnistab” ja “uskuma”. Ka Jeesus märkab, et tema kuulajad vajavad ümberlükkamatut tõestust nende maailma muutvate väidete kohta, mida Ta enese kohta esitab. Tema enda tunnistusest üksi ei piisa. Ristija Johannese tunnistus jääb lahjaks võrreldes Jeesuse taevase Isa tunnistusega. Ja Isa toimib väeliselt, kuigi nähtamatult, toestamaks Jeesuse iga teenimisosa. Ei ole võimalik vaadelda Jeesust toimimas ilma nägemata sealsamas toimimas ka Jumalat Isa. Jeesuse poolt toodud uus elu on täis Jumalat igal sammul.

Vale-messiad toetuvad omaenda tunnistusele, kuid Jeesust ei saa nende kõrvale panna. Mäletan, kuidas kuuendas klassis mind pilgati: “Ükski täie mõistusega inimene ei saa reaalselt uskuda Jeesusesse! See on täielik absurd!”. Küsisin, mis tema arvates siis tegelikult sündis, kui Jeesus hauast üles äratati. Kuidas selgitaks tema miks haud oli tühi ning üle maailma ulatuvat Jeesuse järgijate võrgustiku ilmumist. Noormees vaikis. Jeesus teeb Jumala asju. Püürdumatult ning kõigutamatult. Ja sellepärast saame just Teda usaldada kõigist teistest enam - kui otsime tõde elu kohta.

 
“Sest Issand on hea, tema heldus kestab igavesti ja tema ustavus põlvest põlve.” ( Ps 100:5) Kummarda ja ülista siis Teda!

Selle kommentaari autor: Michael Quicke