Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usu alused

Pühapäev, 26. August 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 93

Jumala püha valitsus
1Issand on kuningas!
Ülevusega on ta riietunud.
Issand on riietunud,
ta on vöötunud võimusega;
ka on ta kinnitanud maailma,
et see ei kõiguks.
2Sinu aujärg on kinnitatud muistsest ajast,
igavikust oled sina.
3Jõed tõstsid, Issand,
jõed tõstsid oma häält,
jõed tõstsid kohinat.
4Ülevam kui paljude vete kohin,
ülevam kui mere lained
on Issand ülal kõrgel.
5Sinu tunnistused on väga ustavad,
sinu kojale on omane pühadus, oh Issand,
igaveseks ajaks!

Millele Jumala olemuses ning millistele Tema omadustele keskendud kriisis olles?

Psalm 93 ning seda ümbritsev kogum tähistab Jumala valitsemist (koos psalmidega 47, 95 - 99). 93. psalm aga rõhutab seda eriliselt: Issand valitseb (s 1). Vana Testamendi poeesia tähelepanuväärne omadus pole mitte sõnade, vaid tähenduse kordus, ning just selle pulseerivat rütmi peaksime “kuulma” neist ridadest, kuni esiletõusev tähendus hakkab resoneerima meie mõtteis ning südameis. Psalmi sõnum kuulutab oma mõtet selgelt ning valjult: suveräänne, majesteetlik Issand valitseb ning Tema troon on igavene! (s 2)

Selle kaljul seismine on oluline ka sellepärast, et ka elus tabavad meid aegajalt hoovused, mis pühivad kõik jalgelalused (s 3,4). Psalmis antud kirjeldus manab silme ette vetevoogude võimsuse ning kohutavuse - see on kui juhitamatu jõud, mis neelab endasse kõik. 

Taas tõstab kordus esile peamise mõtte: lainete halastamatu vägivalla ning möllava kaose, mis on inimese jaoks vägagi kohutav. Meil pole raske mõista, millest siin räägitakse, sest meie isiklik elu ning meid ümbritsev maailm on jätkuvalt silmitsi just selliste segaduste ning anarhiaga. Tegelikult valdab meil sellistel hetkedel kiusatus hakata kahtlema, kas psalmi avalause ikka on tõsi: kas me saame tõesti väita, et Issand valitseb, ka keset meeletut kaost ja hävitust? Psalmist rõhutab, et maailma on rajatud kindlana Looja Jumala poolt. Tema valitsemine on võimsam kui mistahes oht mis ähvarab seda valitsust ning just kristlased võivad kinnitada kui tõsi see on: “maailma kuningriik on saanud meie Issanda ja Messia kuningriigiks” ( Ilm 11:15).

Viimselt aga ei suuda ükski tuul ega laine, mingi türannia või anarhia, või vägi või kurjus  vastu seista ülivõimsa Issanda armastavale valitsmeisele - või raputada Jumalast jäädavalt rajatud aluseid, kes Ise on Looja ning oma loodu Ülalhoidja. Tema on öelnud sõna, ning isegi sellistel aegadel, kui meie ootame et Ta ilmutaks oma jõutugevuse suurust, on see sõna kindel ning jääv (s 5). See on see kaljualus, millel saame seisma jääda.

 
Palveta täna nende eest, kes on noored ealt või usuliselt - et neil võiks olla tarku, ning tasakaaluka vaimsusega juhendajaid koguduse keskelt, kuhu nad kuuluvad.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb