Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Meie tunnistus

Reede, 21. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 1:1-8

Sissejuhatus
1Jeesuse Kristuse ilmutus, mille Jumal temale on andnud, et ta näitaks oma sulastele, mis peatselt peab sündima. Ta näitas seda, läkitades oma ingli oma sulase Johannese juurde,
2kes on tunnistanud Jumala sõna ning Jeesuse Kristuse tunnistust, kõike, mida ta on näinud.
3Õnnis on see, kes loeb, ning need, kes kuulavad neid ennustuse sõnu ja hoiavad tallel, mis sellesse on kirjutatud, sest aeg on lähedal.
Tervitused
4Johannes - seitsmele Aasia kogudusele: Armu teile ja rahu temalt, kes on ja kes oli ja kes tuleb, ning seitsmelt vaimult, kes on tema trooni ees,
5ning Jeesuselt Kristuselt, kes on ustav tunnistaja, esikpoeg surnuist ja maa kuningate valitseja. Temale, kes meid armastab ning on meid lunastanud meie pattudest oma verega
6ning kes meid on teinud kuningriigiks, preestreiks Jumalale ja oma Isale - temale olgu kirkus ja võimus igavesest ajast igavesti! Aamen.
7Ennäe, ta tuleb pilvedega ja iga silm saab teda näha, ka need, kes tema on läbi torganud, ning kõik maa suguharud halisevad tema pärast. Jah, aamen.
8„Mina olen A ja O,” ütleb Issand Jumal, „kes on ja kes oli ja kes tuleb, Kõigeväeline.”

Milline on sinu lugu, sinu tunnistus sellest, kuidas Jumal on sinu elus tegutsenud? Mida on Ta teinud viimase kuu, nädala, päeva jooksul? Täna Jumalat, kui oled saanud kogeda Tema armu.

Johannes on saanud ilmutuse, kuid ta esitab selle tunnistusena (s 2) ja selle sisu, kui Jumala sõna ja tunnistust Jeesusest, on kogu raamatu peateema. Kirjale omased tervitused salmides 4 ja 5 viitavad Jeesuse Kristuse, ustava tunnistaja õnnistusele. (Sõnad "tunnistus", "tunnistama" ja "tunnistaja" on pärit samast kreeka tüvest.) 

Johannese tunnistus tuleneb selgelt tema isiklikust kogemusest - see on ilmutus, mis talle on antud (s 1), mitte lihtsalt õpetuse praktiseerimine. Teisest küljest keskendub see tunnistus Jumalale: see on antud Jumalalt Jeesusele ingli kaudu. Ja peamiselt kirjeldatakse siin Jumala loomust, nagu see on esitatud Vanas Testamendis. Tiitel "kes on ja oli ja tuleb" on Jumala nime kohandamine, mis ilmutati Moosesele põlevas põõsas, ja lootust Tema tulemisele väljendatakse Taanielist ja Sakarjast pärit salmidega (s 7).

Johannese tunnistus viib kokku Jumala muutumatu loomuse ja nende kristlaste olukorra, kellele Johannes kirjutab. Jeesus on valitseja üle "maa kuningate" (s 5). Jeesuse surma saab Ilmutuse raamatus mõista peamiselt nii, et ta on alistanud jõud, kes meid orjastavad (s 5) - see oli väga võimas ja kõnekas pilt impeeriumis, kus orjapidamine oli igapäevane. Mõisted "alfa ja omega" (s 8), kreeka tähestiku esimene ja viimane täht, on laenatud selle piirkonna populaarsetest maagiarituaalidest.

See tunnistus annab lugejale -kuulajale kätte alustõed tõed Jumala kohta. Aga piiblitekst ütleb rohkem: “Õnnis on see, kes loeb, ning need, kes kuulavad neid ennustuse sõnu ja hoiavad tallel, mis sellesse on kirjutatud..” (s 3). Kas, sina täna Ilmutuse raamatut avades teadsid, et oled õnnis? Lisaks lugemisele ja kuulamisele on siin veel üks tingimus: neid sõnu tuleb hoida tallel. Miks? 

Samast salmist leiame ka vastuse: sest aeg…..on lähedal., need asjad sünnivad peatselt (s 1)!  Kui aeg oli lähedal nende salmide kirjutamise aegu - 2000 aastat tagasi- kui palju lähemal on see nüüd!

 
Kas ka sina tajud, et “aeg on lähedal”? Kui jah, siis kas see paneb sind rohkem tunnistama?

2Ms 3:14,

2Ms 7:13;

Sk 12:10

 

Selle kommentaari autor: APÜ