Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vastu kõiki ootusi

Laupäev, 29. September 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 3:7-13

Läkitus Filadelfia kogudusele
7Ja Filadelfia koguduse inglile kirjuta: Nõnda ütleb Püha, Tõeline, kelle käes on Taaveti võti, kes avab, ja ükski ei lukusta, ning lukustab, ja ükski ei ava:
8Ma tean su tegusid! Ennäe, ma avasin su ees ukse, mida ükski ei suuda lukustada. Sul on vähe jõudu, kuid sa oled hoidnud tallel mu sõna ega ole salanud mu nime.
9Ennäe, ma annan saatana sünagoogist mõned, kes nimetavad endid juutideks, kuid ei ole seda, vaid valetavad. Ennäe, ma teen, et nad tulevad ja kummardavad sinu jalge ette ning saavad aru, et mina olen sind armastanud.
10Et sa oled hoidnud minu ootamise sõna, siis hoian ka mina sind läbikatsumistunni eest, mis on tulemas kogu ilmamaa peale, et katsuda läbi ilmamaal elavaid.
11Ma tulen varsti. Pea kinni, mis sul on, et ükski sinu pärga ei võtaks!
12Kes võidab, selle teen ma sambaks oma Jumala templis ja enam iialgi ei lähe ta sealt välja, ning ma kirjutan tema peale oma Jumala nime ja oma Jumala linna, uue Jeruusalemma nime, mis tuleb maha taevast minu Jumala juurest, ning oma uue nime.
13Kellel kõrv on, see kuulgu, mida Vaim ütleb kogudustele!

Keset argielu lahinguid, otsi Jumala juures pelgupaika ning kuula hoolega.

Kuidas on usk aidanud sul tugevdada enesekindlust? Kui palju oled kuulnud jutlusi, kus kõneleja polegi teinud muud peale kuulajate julgustamise, rääkides kui palju Jumal neid väärtustab ja armastab ning millised head plaanid Jumalal nendega on? Tänas kirjakoha sõnum - Filadelfia kogudusele on just üks selline julgustus.

Too eelviimane kiri on sarnane eestpoolt teise kirjaga selles, et selles puudub igasugune kogudust manitsev sõnum. Siin keskendutakse hoopis sellele, kuidas ülestõusnud Jeesus näeb kõike, mis koguduses head on, ning tunnustab seda: nende ustavust sõnale; seda, et nad keeĺduvad salgamast Jeesuse nime (s 8); ning nende vastupidavust vaatamata survele seestpoolt (s 9) kui ka väljastpoolt (s 10).

Siit kõlab üks suur sõnum: jätkake seda, mida teete ( hoidke kinni sellest, mis teil on) ! Ning et neid selles toetada, avab Jeesus kõik uksed, mida neile vaja on (s 7).

Meie ette maalitakse siin pilt kuninga uksehoidjast, kes kuninga eest otsustab, keda lubada kuninga ligiolusse. Ükskõik milliseid teisi uksi, teiste inimeste poolt ka suletakse - Tema, kelle käes on võti Jumala ligiollu - aavab ukse ning kinnitab ustavaile, et neil on jumalariigis koht olemas (s 12).

Taoline kinnitus on meie elu ja teenimise alus. Paulus räägib Jumala armastusest mis on “välja valatud meie südameisse Püha Vaimu läbi” (Rm 5:5), ning kus Püha Vaimu roll on aidata meid hüüda Jumala kui Isa poole (Rm 8:15)

Ka Jeesus vajas kuuldavat kinnitust oma Isalt kui “minu Poeg, keda ma armastan” - enne kui ta “täis Püha Vaimu” kõrbe kiusata aeti (Lk 3;21-22; Lk 4:1). Ja kui juba Jeesus seda vajas, kui palju enam, vajame seda meie!

 
“Pidage seda lausa rõõmuks, mu vennad, kui te satute mitmesugustesse kiusatustesse, kuna te teate, et teie usu läbikatsumine teeb teid kannatlikuks. Aga kannatlikkus olgu täiuslik, et te oleksite täiuslikud ja terviklikud ega oleks teis midagi vajaka.” (Jk 1:2-4) Tule Jeesuse juurde ning palu temalt jõudu vastu pidada mistahes olukordades täna.

Selle kommentaari autor: Ian Paul