Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Lõpuks saab kõik korda

Kolmapäev, 3. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 5:1-14

Nägemus raamatust ja Tallest
1Ja ma nägin troonil istuja paremas käes rullraamatut, täis kirjutatud seest ja väljast, kinni pandud seitsme pitseriga.
2Ma nägin võimsat inglit, kes suure häälega kuulutas: „Kes on väärt avama seda raamatut ja lahti tegema selle pitsereid?”
3Ning mitte ükski taevas ega maa peal ega maa all ei suutnud avada raamatut ega vaadata sinna sisse.
4Ma nutsin kibedasti, et kedagi ei leitud väärt olevat avama seda raamatut ning vaatama sinna sisse.
5Siis üks vanemaist ütles mulle: „Ära nuta! Ennäe, lõvi Juuda suguharust, Taaveti juur, tema on võitnud, tema võib avada raamatu ja selle seitse pitserit!”
6Ja ma nägin trooni ja nelja olevuse ja vanemate keskel seismas Talle, kes oli otsekui tapetud ning kellel oli seitse sarve ja seitse silma - need on seitse Jumala vaimu, kes on läkitatud kogu ilmamaale.
7Ja ta tuli ning võttis raamatu troonil istuja paremast käest.
8Kui ta oli võtnud raamatu, siis need olevused ja need kakskümmend neli vanemat heitsid maha Talle ette, igaühel oli käes kannel ja kuldkausid täis suitsutusrohte - need on pühade palved.
9Ning nad laulsid uut laulu: „Sina oled väärt võtma raamatu ning avama selle pitserid, sest sina olid tapetud ning sina oled ostnud Jumalale oma verega inimesi kõigist suguharudest ja keeltest ja rahvastest ja paganahõimudest
10ning oled nad teinud kuningriigiks ja preestreiks meie Jumalale ning nad hakkavad valitsema kuningatena üle ilmamaa.”
11Ja ma nägin ja kuulsin paljude inglite häält trooni ja olevuste ja vanemate ümber, ning nende arv oli kümme tuhat korda kümme tuhat ja tuhat korda tuhat.
12Nad hüüdsid valju häälega: „Tall, kes on tapetud, on väärt võtma väge ja rikkust ja tarkust ja võimu ja au ja kirkust ja õnnistust!”
13Ja kõike loodut taevas ja maa peal ja maa all ja meres ning kõike, mis on nendes, kuulsin ma hüüdvat: „Sellele, kes istub troonil, ja Tallele - õnnistus ja au ja kirkus ja võimus olgu igavesest ajast igavesti!”
14Ja need neli olevust ütlesid: „Aamen.” Ning vanemad heitsid maha ja kummardasid.

Kui oluliseks sinu arvates Jumal sind peab?

Mida arvata sellest suurest kontrastist 2. ja 3. peatüki vahel, kus üks neist kirjeldab argielu segast ja ohtlikku reaalsust, ning kohe järgnevad peatükid joonistavad meile pildi Jumala hiilgusest ning majesteetlikkusest? Kuidas on võimalik panna selle maailma patt ning kannatus kokku Jumala täiuslikkuse ja kirkusega? Veelgi enam, kuidas saaksime näha Jumalat, kes selles segadusse ajavas maailmas ikkagi viib täide oma tahet ja plaane, ning usaldada, et Tema koondab viimselt kõik enda valitsuse alla? Kes suudab avaldada Jumala tahte ning selle ka teostada?

Johannese hämming ning kimbatus lahtub, kui ta näeb uut näegmust ülestõusnud Jeesusest. Ilmutusraamatu sümbolitest tulvil maailmas tuleb meil loobuda püüdest anda asjadele otsene tähendus. Selle asemel saab Johannese poolt kasutatud kujutluspiltidele otsida selgitust Pühakirja ja esimese sajandi maailma taustast.

Tall seisab keskel, “trooni ees” (s 6); tema on see, kes vahendab Jumala valitsust Jumala poolt loodu (kõigi elavate olendite) ja Jumala rahva (vanemad) üle. Kuigi Tall on elus, kannab ta märke ohverdamisest - enese ohverdamisest, et päästa oma rahvas. Ta kannab endas ka Jumala Püha Vaimu, ning Püha Vaimu kaasabil vaatleb reaalsust; tema sõna meile on “Vaim ja elu” (vt Jh 6:63)

Vaid Tema on võimeline avaldama Jumala eesmärke, sest Tema suri lunastades Jumala rahva, ning tõusis surnuist üles, et saada neile Kuningaks ja Juhiks. Seda tehes, täitis Ta Jumala eesmärgi oma rahva tarvis - et nad oleksid püha rahvas  ning kuninglik preesterkond kõikidele rahvastele (2Ms 19:6).

Jeesus on see, kelles kohtuvad kannatus ja jumalariik (Ilm 1:9),  reaalsus ja lootus, meie läbikukkumised ja usk. 

 
Õpi pähe 12. salm, ning korda seda koos taevaste hulkadega…..

Selle kommentaari autor: Ian Paul