Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Milline on taevas?

Teisipäev, 2. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 4:1-11

Nägemus taevasest jumalateenistusest
1Pärast seda ma nägin, ja vaata: taevas oli avatud uks, ning sama hääl, mida ma olin kuulnud enesega rääkivat otsekui pasun, ütles: „Tule siia üles ja ma näitan sulle, mis peab sündima pärast seda!”
2Sedamaid olin ma vaimus. Ning ennäe, taevas seisis troon, ja keegi istus troonil.
3See istuja oli sarnane jaspise- ja karneoolikiviga, ja trooni ümber oli vikerkaar, mis sarnanes smaragdiga,
4ja trooni ümber oli kakskümmend neli trooni ning neil troonidel istus kakskümmend neli vanemat, valged rõivad üll ja peas kuldpärjad.
5Troonist tuli välja välke ja hääli ja kõuemürinaid, ning seitse tulelampi oli põlemas trooni ees; need olid Jumala seitse vaimu.
6Trooni ees oli nagu klaasmeri, mägikristalli sarnane. Trooni keskpaigas ja trooni ümber oli neli olevust, täis silmi eest ja tagant.
7Esimene olevus oli lõvi sarnane ning teine olevus oli härja sarnane ning kolmandal olevusel olid palged nagu inimesel ning neljas olevus oli lendava kotka sarnane.
8Ning neil neljal olevusel oli igaühel kuus tiiba, ümberringi ja seest silmi täis, ning nad ei lakanud ööl ega päeval hüüdmast: „Püha, püha, püha on Issand Jumal, Kõigeväeline, kes oli ja kes on ja kes tuleb!”
9Iga kord, kui olevused andsid au ja austust ja tänu sellele, kes istub troonil ja elab igavesest ajast igavesti,
10langesid kakskümmend neli vanemat troonil istuja ette ning kummardasid teda, kes elab igavesest ajast igavesti, ja heitsid oma pärjad trooni ette, hüüdes:
11„Sina, meie Issand ja Jumal, oled väärt võtma au ja austust ja väge, sest sina oled loonud kõik, kõik olev on loodud sinu tahtmise läbi!”

Mida sa isiklikult loodad, kui mõteld taeva peale? Ole aus! Sule silmad ning kujuta taevast enesele ette.

Ilmutusraamatu selles osas on tunne, et jätame maha maise reaalsuse ning liigume maailmavälisele teekonnale. Kaasaja lugejatele tähenab see, et jätame maha tuttava ning ajaloolise, ning siseneme troonide, vanemate, olendite ja inglite maailma. See maailm on täis elu, värve ja hääli, mis valdavad kõik meie meeled. Peatu hetkeks ning kujutle selle kummardamise stseeni vaateid, helisid ja tundeid. Mida sa kuuled? Mida näed? Mida tunned?

Johannese lugejate jaoks toimus siin kahe maailma segunemine. Kõigepealt Vana Testamendi maailma. Trompetihääl, mis kutsus templiteenistusele, kutsub ka Johannest (s 1). Seesama Vaim, kes tõstis üles Hesekieli, et näidata talle Teda kes istub troonil (Hs 1:26-28), teeb sama ka Johannesega. Juveelid 2Ms 28 (s 3) liituvad 1Ms raamatu 9.peatükis oleva veeuputuse loo ja  vikerkaarega. Siioni mäel kõlanud kõuehääl tõmbab Johannest ligemale seitsmele lambijalale (Sk 4 (s 5) ning Saalomoni templi klaasmerele (s 6, vt ka 1Kn 7:23). See kõik kokku on kohtumine Jumalaga, kes on teinud maailma, ning kes igatseb näha selle taastamist ning kes oli nõus ette võtma lunastuse pika teekonna.

Seesama reaalsus põimub nüüd teisega - Rooma impeeriumi maailma ja selle valitseja kultusega. Siin riietuvad linna vanemad valgesse rüüsse, kummardavad oma valitseja ette, asetavad oma kroonid tema jalge ette ning tervitavad teda kooris. Siiski on see üksnes Looja Jumal, kes väärib sellist austust, mitte aga ükski maine valitseja (9-11). Ja kui keegi peaks väitma et temal on rahu ja jõukuse allikas, siis röövib ta austuse, mis õigusega kuulub vaid Jumalale, asetades iseennast Jumala vastu. Üksnes Jumal on kogu väe ja majesteetlikkuse allikas ning seepärast kuulub Talle ka kogu kiitus.

 
Ühine täna taevaste olendite ja vanemate kooriga, palvetades neid kahte palvet salmides 8 a 11.

Selle kommentaari autor: Ian Paul