Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pühade palved ja pasunad

Laupäev, 6. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilm 8:1-13

Seitsmes pitser avatakse
1Kui Tall avas seitsmenda pitseri, sündis taevas vaikus ligi pooleks tunniks.
Seitsme pasuna puhumine
2Ja ma nägin neid seitset inglit, kes seisid Jumala palge ees, ning neile anti seitse pasunat.
3Ning üks teine ingel tuli ja seisis altari ette, kuldne suitsutusastja käes, ja talle anti palju suitsutusrohte, et ta paneks neid koos kõikide pühade palvetega kuldaltarile, mis on trooni ees.
4Ja suitsutusrohtude suits tõusis koos pühade palvetega ingli käest Jumala ette.
5Ja ingel võttis suitsutusastja ning täitis selle tulega altarilt ja viskas ilmamaa peale, ning sündis pikselööke ja kõuemürinaid ja välke ja maavärinat.
Esimesed neli inglit puhuvad pasunat
6Ja need seitse inglit, kelle käes oli seitse pasunat, seadsid end pasunat puhuma.
7Esimene puhus pasunat ning sündis rahet ja tuld segamini verega ja see visati ilmamaa peale ning kolmandik ilmamaad põles ära ja kolmandik puudest põles ära ning kõik haljas rohi põles ära.
8Teine ingel puhus pasunat ning otsekui suur tules põlev mägi visati merre ning kolmandik merd muutus vereks,
9ja kolmandik mereloomi, kel hing sees, suri ära, ja kolmandik laevu läks põhja.
10Kolmas ingel puhus pasunat ning taevast kukkus maha suur täht, mis põles otsekui tõrvik ning kukkus kolmandiku jõgede ja veeallikate peale.
11Tähe nimi oli Koirohi. Kolmandik vetest muutus koirohuks ning palju inimesi suri vee kätte, sest see oli läinud mõruks.
12Neljas ingel puhus pasunat ning kustutati kolmandik päikest ja kolmandik kuud ja kolmandik tähti, nii et kolmandik neist pimeneks ja kolmandik päeva ei paistaks ja ööd nõndasamuti.
13Ja ma nägin ja kuulsin üht kotkast keset taevast lendamas ning suure häälega hüüdmas: „Häda, häda, häda neile, kes elavad ilmamaa peal, nende kolme ingli pasunahääle pärast, kes alles hakkavad pasunat puhuma!”

Maailm on täis ebaõiglust ja kurjust. Tihti võib tunduda, et meie palved jäävad vastuseta, aga Jumala ajaplaan on teine kui inimese oma.

Kas oled kunagi jõuetult ohanud nähes kogu ülekohut mis maailmas sünnib? Ja kuigi me palvetame võib tunduda, et see ei muuda nagu midagi.  Kas Jumal ei kuule või ei hooli? Võibolla viibib vastus sellepärast, et Jumal tahab teha inimeste südames oma armutööd. Ta kutsub inimesi meeleparandusele ja südame uuendamisele. Ja see toimub varjatult, nähtamatu armu toimimise mõjul.

Mõnikord aga inimesed pöörduvad ning saavad kogeda rõõmu usust ning täiesti uuest reaalsusest. Teised aga tõrjuvad tagasi kõik Jumala kutsed. Olles pikameelne, annab Jumal mõnele meeleparnaduse aega lausa aastakümneid, aga viimaks lõpeb armuaeg siiski.

Tänane piiblitekst kirjeldab pühade palvete tõusmist Jumala trooni ette. Seal kuuldakse neid, hoitakse meeles ning neile vastatakse - täpselt õigel ajal.

Jumal tahaks anda armust täidetud vastused. Kui see inimesele ei sobi, jääb järele püha kohtumõistmine. Seitsmes pitser avatakse ning algab kuue pasunaheliga märgitud tegude tasumise aeg.

Kui eelmisel korral puudutasid Jumala kohtuotsused ühte neljandikku maailmast, siis nüüd laienevad need tervele kolmandikule. Põletava kuumusega levivaid metsatulekahjusid on üha rohkem; suur meteoriit kukub ookeani või hakkab purskama suur vulkaan. Koirohi (Tshernobõl?) võib viidata tuumakatastroofi mõjudele. Atmosfääri tõusev tuhk pimestab päikesevalguse kolmandiku ulatuses maailmast.

Iga ajaline kohtuotsus on samas täis armu. Veel saab inimene pöörduda! Kõik need sündmused on täis äratushüüdeid: pöörduge, et te ei peaks kogema midagi veel palju hullemat!

 

Palved muudavad maailma! Need võivad inimesele tuua armust täidetud pääste või õiglase kohtuotsuse Jumalalt.

Selle kommentaari autor: Kimmo Malinen