Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jumalaga ühenduses

Pühapäev, 14. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 75

Jumal alandab õelat ja ülendab õiget
1Laulujuhatajale: viisil "Ära hävita!"; Aasafi lugu ja laul.
2Me ülistame sind, Jumal, me ülistame sind, sest su nimi on ligi; sinu imeasju jutustatakse!
3"Kui ma määran paraja aja, siis ma mõistan kohut õiglaselt.
4Ilmamaa vabiseb ja kõik selle elanikud, aga mina olen selle sambad pannud paigale." Sela.
5Ma ütlen hooplejaile: Ärge hoobelge! Ja õelatele: Ärge tõstke sarve üles!
6Ärge tõstke oma sarve kõrgele, ärge rääkige kangekaelselt, jultunult!
7Sest ei idast ega läänest ega kõrbe poolt tule ülendamist,
8vaid Jumal on, kes mõistab kohut; ta alandab ühte ja ülendab teist.
9Sest Issanda käes on karikas ja see vahutab veinist; see on täis tembitud jooki. Ja tema kallab sealt seest; isegi selle pära peavad kõik õelad maa peal ära jooma viimse tilgani.
10Aga mina kuulutan igavesti, ma mängin Jaakobi Jumalale.
11Ja ma raiun maha kõik õelate sarved, aga õigete sarved tõusevad kõrgele.

Kes või mis õõnestab sinu turvatunnet? Ole teadlik Jumala ligiolust ning lase sellel teadmisel oma tundeid ja mõtteid fokuseerida Tema tõotustele ning iseloomule.

Aasaf, Taaveti kuningakoja ülistusjuht, alustab seda psalmi sobivalt - ülendades kogu maailma Kuningat, ülistades Teda, Tema nime ning imeliste tegude eest. Samamoodi on Jumal see, kes määratleb kohtumõistmise ning õigluse. 

Minu riidekapil on käsitsikirjutatud silt millelt võib lugeda: “Jumalal omab kontrolli - mitte mina, mitte arstid, mitte saatan!” See lause aitab mul meelde tuletada, kellele tegelikult kuulub meelevald siin maailmas, kus ma elan - maailmas mis on täis valu ja sageli ebaõiglane.  

Kohtumõistmise ajastus on Tema käes. Oma suure armastuse pärast patuste vastu võib Ta seda edasi lükata (2Pt 3:9), kuid ta ei oota igavesti. On hämmastav, et Jeesus jõi põhjani Jumala õiglase viha karika (Mt 20:22) selleks, et meie, kelle patt selle viha põhjustas, ei peaks sealt enam mitte kunagi jooma. See on hea sõnum, mida saame tänaseni tähistada!

Sarve ülestõstmine on trotsliku vastupanu sümbol - nagu pulli sarved sümboliseerivad  need tema väge ja tugevust, mis võivad olla ähvardavalt üles tõstetud. Psalmide raamatust näeme kuidas ülbus ja kurjus käivad käsikäes (Ps 10:2; 73:3; 94:3,4). Psalm 75 võis vabalt olla Jesaja mõtteis kui ta prohveteeris Hiskijale  Jumala kohtumõistmist ülbe Assüüria kuninga Sanheribi üle. Samas on see kuulutus hoiatuseks igal ajastul. Neid, kes ennast ülendavad, Jumal alandab, aga need, kes ennast Tema ees alandavad, võivad loota, et õiglase kohtumõistmise päeval vabatab Jumal nad süüdistustest ning tasub neile. 

 
Täna Jumalat asjade eest mida Ta on teinud minevikus su elus. Ülista teda selle eest, kes Ta täna endiselt on: kaastundlik, armastav, juuresolev, ustav, võimas, tark, lahke...

Selle kommentaari autor: Eric Gaudion