Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Püha Jumal

Esmaspäev, 15. Oktoober 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ilmutuse 15:1-8

Nägemus seitsmest raevukausist ja seitsmest nuhtlusest
1Ma nägin taevas veel teist tunnustähte, suurt ja imelist: seitse inglit, kelle käes oli seitse viimset nuhtlust, sest nendes jõudis lõpule Jumala raev.
2Ja ma nägin otsekui tulega segatud klaasmerd ja neid, kes olid võitnud metsalise ning ta kuju ja ta nime arvu, seisvat klaasmere ääres, Jumala kandled käes.
3Nad laulsid Jumala sulase Moosese laulu ja Talle laulu: „Suured ja imelised on sinu teod, Issand Jumal, Kõigeväeline! Õiged ja tõelised on sinu teed, sa paganate kuningas!
4Kes ei peaks kartma sind, Issand, ning ülistama sinu nime? Sina üksi oled püha, kõik paganad tulevad ning kummardavad sinu ette, sest su õiged seadmised on saanud avalikuks.”
5Pärast seda ma nägin: tunnistustelgi pühamu avanes taevas
6ning need seitse inglit, kelle käes oli seitse nuhtlust, tulid templist välja, üll puhas särav linane riie, kuldvöödega vöötatud rinde alt.
7Ja üks neljast olevusest andis seitsmele inglile seitse kuldkaussi, täis selle Jumala raevu, kes elab igavesest ajast igavesti,
8ning tempel sai täis suitsu Jumala kirkusest ja tema väest ning ükski ei võinud minna templisse enne, kui olid lõpetatud seitsme ingli seitse nuhtlust.

Meenuta oma viimast osalemist jumalateenistusel. Millise pildi see teenistus sulle Jumala kohta andis?

Pühakirjas ei ole meile inglite kohta palju avaldatud. Öeldakse näiteks, et  inglid on ‘läkitatud abistama neid, kes ükskord pärivad pääste’ (Hb 1:14). Tänases peatükis on nende järgmiseks ülesandeks valada seitse reavukaussi allumatute patuste peale. Esmalt keskendub tekst siiski neile, kes on olnud ustavad ja ei ole alistunud metsalise pettustele. Loeme ka, et lunastatud laulavad Moosese ja Talle laulu - enne Jumala kohut. See on Väljarändamise kujundi taaskasutamine Kristuse lõpetatud lunastustöö valgel. Seepärast tuleb laul ka enne hädasid – vastupidiselt Väljarändamisele.

Viimsed karistused on valmis, kuid Jumala pikk meel ootab veelgi. Rahutut rahvaste massi kirjeldatakse otsekui tormlevat merd. Taevas aga on kristallmeri: kogu rahutus on lõppenud ning ülistuslaul kõlab Punase mere rannalt igaviku viimsele rannale. Mooses oli see, kes juhtis rahva tõotatud maale, meie “Mooses” , Jeesus, juhib Jumala rahva taevasse.

Laul kajastab mitmeid Vana Testamendi kiituslaule Jumalale. Suured, imelised ja õiged on Jumala teod. Puhas tõde ning õigsus hakkavad valitsema; pühade palved on asetatud Jumala ette kuldkaussides. Eriliselt tähelepanuväärne on  laulu pealkiri ‘Paganate Kuningas’ (s 3) - väljend, mida on kasutatud ka Jeremia 10:7. Seal vastandab prohvet elavat Iisraeli Jumalat võimetute ebajumalatega. Nii peitub siin kuulaja/lugeja jaoks oluline sõnum just enne hetke, kus viimane hädade seeria valatakse rahvaste peale. Öeldakse, et neist rahvaist tuleb veelgi inimesi, kes ülistavad Talle ja ühinevad  päästetutega. Märtrite veri pole valatud ilmaasjata, ning jätkuvalt on neid, kes tulevad usule. 

Jumala armuaeg on pikem kui inimesed arvata oskavad; pikem kui märtrid arvavad, et see peaks olema (Ilmutuse 6:10)! Need kes saavad viimastena päästetud on hullemad patused, kui need, kellele Jumala rahva arvates Tema arm üldse võiks osaks saada. Ja see on evangeeliumi suurepärane sõnum.  

Jumala armastuse eest võib ära põgeneda, kuid Tema kohtumõistmise eest ei saa keegi põgeneda. Seitse inglit Jumala raevukaussidega teevad teoks karistuse, mille inimesed oma uhkuse ning väärade valikute tulemusena on pälvinud.

Kui saabub kohtumõistmise aeg siis avatakse meile vaade taevalikku templisse, mida on nimetatud ka tunnistuse või seadusetelgiks, sest seal sees asusid käsuseaduse tahvlid (2Ms 40:20). Nüüd aga on see täidetud Jumala kirkuse suitsust, et mitte keegi ei saaks siseneda. Jumala raev patu vastu on aukartust äratav.

 
Palveta ja ülista Jumalat, kasutades sõnu laulust: ‘Püha, püha, püha’.

Selle kommentaari autor: Ray Porter