Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Nähes Kristust - ja Jumalat

Teisipäev, 13. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 10:22-30

Jeesus kõneleb Saalomoni sammaskäigus
22Aga siis tulid Jeruusalemmas templi uuendamise pühad. Oli talv.
23Jeesus kõndis pühakojas Saalomoni sammaskäigus,
24kui juudid piirasid ta ümber ja ütlesid talle: „Kui kaua sa veel pead meie hinge kahevahel? Kui sina oled Messias, siis ütle meile seda täie selgusega!”
25Jeesus vastas neile: „Ma olen seda teile juba öelnud, aga teie ei usu. Teod, mida ma teen oma Isa nimel, needsamad tunnistavad minust,
26kuid te ei usu, sest teie ei ole minu lammaste seast.
27Minu lambad kuulevad minu häält ja mina tunnen neid ja nad järgnevad mulle
28ning ma annan neile igavese elu ja nad ei hukku iialgi ning keegi ei kisu neid minu käest.
29Minu Isa, kes on suurim kõigest, on nad mulle andnud, ja keegi ei suuda neid kiskuda Isa käest.
30Mina ja Isa oleme üks.”

Kuningas, Kristus on Kuningas - au ja kiitust ja tänu toogem tal koos!” (Jack W Hayford ©1980 Rocksmith Music)

Mõned aastad tagasi kuulsin ühest jutlustajast, kes oli oma elu pühendanud  mahajäetud ning vägivaldses elamurajoonis elavate inimeste pastoraalsele nõustamisele. Selle käigus  oli ta pidanud taluma palju vägivalda, ning mitmel korral ka jõhkraid kallaletunge - ometi oli tema armastus selle äärealale tõrjutud inimgrupi vastu sedavõd suur, et ta jäi oma ülesande juurde erakordse pühendumise ja julgusega. Tema jutlus on siiani mu mälus eriliselt selgelt, sellal kui paljud teised - kõneosavuses palju enam edenenud, on ammu meelest läinud. Üks asi aga, mida ta ütles ei lähe mul iial meelest: "Jeesuses Kristuses on meile ilmutatud Jumala nägu, ning imede-ime, see osutub olevat pisaraist märg!”

See ilmutuslik kommentaar meenus mulle, kui lugesin Jeesuse sõnu tänase tekstilõigu lõpus: “ Mina ja Isa oleme üks” (s 30). Jeesuse väide oli vastuolust tihke juba tol ajal ( vt s 33) ning hiljem muutus see teoloogiliseks lahinguväljaks, mille raames kõige muu seas, murti piike ka Kolmainsuse doktriini üle. See, et Jeesus deklareeris, et tema identiteet on otseselt seotud Jumal Isaga, tuleb esile ka asjaolust, et Jeesus ei keeldunud selle mehe tänust, kelle ta oli pimedast nägijaks teinud  (Jh 9:38), ning et ta hiljem ütles väga selgelt kõigest muust eraldi: “ Kes on näinud mind, on näinud Isa” (Jh 14:).

Ometi ei tohi me kõigi nende vajalike ning oluliste, Kolmainsuse teoloogiat ning kristoloogiat puudutavate diskussioonide keskel, mööda vaadata sellest, mida mu sõber nii  imeliselt ära tundis - nimelt, et Jeesus ning Isa on tõesti üks, ning see ei tähenda üksnes, et Kristusele tuleb austust tuua, vaid ka meie arusaamine Jumalast peab muutuma. Võibolla ei õhutanud Jeesuse vastaste viha üles mitte ainult  Jeesuse väited, mida nad pidasid jumalateotuseks, vaid veelgi enam väljakutse, mille Jeesuse õpetus esitas neile Jumala olemuse kohta. 

Joachim Jeremias on öelnud, et Jeesus õpetab, et Jumal armastab “meeleheitlikku, ning osutab piiritult armu murtud südame vastu. Selline on Jumal, ning sellisena toimib ta ka minu kaudu” .

 
Loe veelkord 30. salmi ning lase oma kujutlusvõime selles tekstis täiesti vabaks. Kuidas mõjutab see Jeesuse revolutsooniline väide sinu arusaamist Jumalast?

Selle kommentaari autor: David Smith