Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kes Sa oled?

Kolmapäev, 14. November 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Jh 10:31-42

Jeesus kõneleb Saalomoni sammaskäigus
31Taas kandsid juudid kokku kive, et teda nendega surnuks visata.
32Jeesus ütles neile: „Mina olen teile näidanud palju häid tegusid oma Isalt. Millise teo pärast nende seast te tahate mind kividega surnuks visata?”
33Juudid vastasid talle: „Me ei taha sind kividega surnuks visata mõne heateo pärast, vaid pühaduseteotuse pärast, sest sina, kes sa oled inimene, teed ennast Jumalaks.”
34Jeesus vastas neile: „Eks teie Seadusesse ole kirjutatud: Mina olen öelnud: Teie olete jumalad!?
35Kui see nimetab jumalaiks neid, kelle kohta Jumala sõna käis - ja Pühakirja ei saa teha tühjaks -,
36kuidas siis teie ütlete sellele, kelle Isa on pühitsenud ja läkitanud maailma, et ta teotab Jumalat, kuna ma ütlesin: Mina olen Jumala Poeg?
37Kui ma ei tee oma Isa tegusid, siis ärge uskuge mind!
38Kui ma aga teen, siis uskuge tegusid, kui te mind ei usu, et te hakkaksite aru saama ja tunnetaksite, et minus on Isa ja mina olen Isas.”
39Siis nad otsisid taas võimalust teda vahistada, ent tema pääses nende käest.
40Ja Jeesus läks tagasi sinnapoole Jordanit, paika, kus Johannes kunagi oli ristinud, ning jäi sinna.
41Ja paljud tulid tema juurde ning ütlesid: „Johannes ei teinud küll ühtki tunnustähte, aga kõik, mis Johannes sellest mehest on öelnud, on tõsi.”
42Ja seal hakkasid paljud temasse uskuma.

“...kes, olles Jumala kuju, ei arvanud osaks olla Jumalaga võrdne, vaid loobus iseenese olust.......saades inimese sarnaseks.. “ (Fl 2:6-7)

“Kuidas sa julged minuga nii rääkida?” pahandab sisimas inimene, kes on silmitsi jämeda, võhikliku või üleoleva käitumisega. Kuningate Kuningas Jeesus  - reageerib aga rahuliku vaoshoitusega järjekordsele küsimusele oma vastaste ning kritiseerijate poolt. Ja kui viimased oleksid olnud ka tegelikult tõeotsinguil, viinuksid nende küsimused neid tõele palju lähemale.

Tänases loos peitub terav iroonia, mis aga tõelistes uskujates sütitab tänumeelt. Juutide süüdistus Jeesusele on, et Jeesus, olles “tavaline inimene, väidab end olevat Jumala”. Loomulikult ongi imeline, et Jeesus, kes on Jumal, oli nõus tulema ning inimeseks saama meie pärast.

Jeesus aga osutab enda imetegudele - kas need ei anna tunnistust Tema (imelisest) päritolust? Tavalised inimesed mõistsid seda: “Ega siis kuri vaim suuda avada pimeda silmi?”(s 21), ning hiljem näeme, et “paljud uskusid” temasse (s 42). Juutide juhtide jaoks aga polnudki imeteod probleem; probleem oli käsuseaduses kinniolemine, mis pani neid esitama Jeesusele süüdistust jumalateotamises (s 33) ning tekitas soovi Teda tappa (ilma asjale seaduslikku käiku andmata). Ja nii alustab Jeesus sealt, kus nood juhid oma arusaamisega kinni on: “käsuseadusest “, ehk Vanast Testamendist. Ta viitab huvitavale salmile Psalmis 82: “teie olete jumalad”, te olete kõik Kõigekõrgema lapsed (Ps 82:6). Selle salmi tõlgendamiseks on pakutud mitmeid erinevaid variante, aga ükskõik millise neist ka valime, osutab see ikkagi, et Jeesus tohtis käsuseadusega kooskõlas olles nimetada end “jumala” nimega (s 35,36).

Veel ei ole aeg lõppvaatuseks. Edasist vastasseisu vältides, läheb Jeesus paika, kus Ristija Johannes oli alguses andnud oma tunnistuse Tema kohta. Huvitav on see, et Johannes ise ei teinud mingeid imetegusid (s 41); üksnes tema sõnad osutasid Jeesusele. Inimesed nägid, mida Jeesus tegi ning uskusid seetõttu, et see mida Johannes oli öelnud, on tõsi (s 42). Mis veenab meid, et Jeesus on Jumala Poeg?

 
Luba oma küsimustel Jeesuse kohta, tuua end Talle ligemale; võta aega otsida Teda ning kuulata Tema antud vastuseid.


Selle kommentaari autor: Emlyn ja Tricia Williams