Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Pimeduse transformatsioon

Pühapäev, 23. Detsember 2018

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Ps 130

Hüüd patusügavusest
1Palveteekonna laul.
Põhjatuist sügavusist
hüüan ma sinu poole, Issand!
2Issand, kuule mu häält,
sinu kõrvad pangu tähele mu anumise häält!
3Kui sina, Issand, peaksid meeles kõik pahateod,
kes siis, Issand, püsiks?
4Kuid sinu käes on andeksand,
et sind kardetaks.
5Ma ootan Issandat,
mu hing ootab,
ja ma loodan tema sõna peale.
6Mu hing ootab Issandat
enam kui valvurid hommikut,
kui valvurid hommikut.
7Iisrael, looda Issanda peale,
sest Issanda juures on heldus
ja tema juures on rohke lunastus!
8Ja tema lunastab Iisraeli
kõigist tema pahategudest.

Seista Kõiketeadva Jumala kohtu ees võib olla kohutav. Saada armu sellesama, armastava Jumala poolt on absoluutselt hämmastav. Palu Jumalalt nende kahe tõe rikkalikumat mõistmist. 

"Suur imede Jumal ... Kes on armuandev Jumal nagu sina? / Või kes saaks anda armu, mis nii rikas ja vabalt antud?" (S Davies 1723-61, põhineb Miika 7:18). 

Milliseid sügavusi koged sina või su lähedased oma elus? Üle maailma on paljud inimesed otse kohutavates olukordades. Kasuta seda psalmi kui palvet enda või solidaarsusest ka teiste eest, kes on sügavikes - kus surm näib reaalsem kui elu ja Jumal näib eemalolev. Isegi sellisest sügavusest tõusevad hüüded Jumala ette, kes 2.Moosese raamatus "tegi teeks meresügavikud" (Js 51:10). Tänase psalmi peateemaks on küll patt (Psalm 130 on üks seitsmest nn "patukahetsus psalmidest” - Ps 6,32,38,51,102,130,143) kuid me võime sellest hoolimata loota Jumala andestuse peale. 

Kohtusaalis võib süüdimõistetu muretseda enam oodatava karistuse, kui  kuriteo läbi sündinud tegeliku kahju pärast ja sellepärast on nii oluline teada millised taastava õiguse ning ohvri-kurijategija lepitusprogramme on olemas ja võimalik rakendada. Psalmist aga otsib Jumala käest andestust üsna tähelepanuväärsel viisil, ning mitte ainult selleks, et maandada stressi vaid "et sind kardetaks" (s 4). Keskendumine Jumala isikule muudab ja asetab selle psalmi "ülesminemise laulude" kategooriasse, ning arvatavasti kasutati seda palverännaku viimasel etapil templisse. Kristlaste palve: "anna meile andeks meie võlad”, palutakse ju kontekstis: "Sinu riik tulgu, sinu tahtmine sündigu nagu taevas, nõnda ka maa peal!" (Mt 6:9-13). 

Palvetada seda psalmi tähendab olla osa Jumala rahva kogukonnast ("Iisrael"; s 7), kes ootavad innukalt Jumala käest "kõikide lunastust". Üksikindiviid või kogukond saab otsida ja vaadata vaid sellle poole, mida Jumal on tegemas.… Sõna (s 5] mida paluja ootab, selle toob Jeesus Kristus (Mt 9:2). Veelgi enam, Jeesus ON Sõna, kelles Iisraeli Jumal viib täide ilma hinnata jagatud armu. Täna võime rõõmustada  andestuse kindlusest, kuid samas ootame koos psalmistiga innukalt täieliku lunastuse saabumist (s 8), aega, mil "Tema pühib ära iga pisara nende silmist ning surma ei ole enam ega leinamist ega kisendamist, ning valu" (Ilm 21:4). 

 
Põlvita oma südames Kolgata risti ees ja täna Jumalat tema andestuse, lakkamatu armastuse ja tema täieliku lunastuse eest. 

Selle kommentaari autor: John Olley