Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Ebajumalate kummardamise meeletus

Esmaspäev, 16. Detsember 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Js 44:9-20

Ebajumalate kummardamine on rumalus
9Nikerdatud kujude valmistajad on kõik tühised ja nende lemmikud ei suuda aidata; nende tunnistajad ise ei näe ega tea, et nad peaksid häbenema.
10Kes küll peakski valmistama jumala ja valama kuju, millest ei ole kasu?
11Vaata, kõik selle austajad jäävad häbisse ja sepistajad ise on ainult inimesed; las nad kõik tulevad kokku, astuvad ette: nad hakkavad üheskoos värisema ja häbenema!
12Sepp taob rauast tööriista ja töötleb ääsil, vormib vasaratega ja taob oma käsivarre jõul; temalgi tuleb nälg ja ta jõud kaob; kui ta vett ei joo, siis ta väsib.
13Puusepp pingutab mõõdunööri, tähistab kriidiga, voolib kaabitsatega, märgib sirkliga ja valmistab mehesarnase kuju, ilusa inimese taolise, et see asuks kojas.
14Ta raiub enesele seedreid; ta valib raudtamme või tamme ja laseb metsapuude hulgas oma tarbeks tugevaks kasvada; ta istutab loorberipuu, vihm kasvatab selle suureks
15ja sellest saab inimesele kütet: ta võtab seda enese soojendamiseks, samuti süütab ta selle, et leiba küpsetada; kuid ta valmistab sellest ka jumala ja kummardab seda, ta teeb sellest nikerdatud kuju ja põlvitab selle ette.
16Osa sellest ta põletab tules; ta sööb süte pealt liha: küpsetab prae ja sööb kõhu täis, soojendab siis ennast ja ütleb: „Küll on hea, mul on soe, ma tunnen tulepaistest mõnu!”
17Aga selle jäänusest teeb ta jumala, oma nikerdatud kuju, põlvitab selle ette ja kummardab, palvetab selle poole ning ütleb: „Päästa mind, sest sina oled mu jumal!”
18Nad ei tea ega taipa midagi, sest nende silmad on nägemiseks ja südamed mõistmiseks suletud.
19Ükski ei võta südamesse, ei ole tal teadmist ega taipu, et ta mõtleks: osa sellest olen põletanud tules, samuti olen selle süte peal küpsetanud leiba, praadinud liha ja söönud, ja nüüd peaksin ma selle jäänusest valmistama jäleduse, põlvitama puutüki ette!
20Kes tuhka taga ajab, seda eksitab petetud süda, see ei suuda päästa oma hinge ega mõtle: Kas ei ole viimaks pettus mu paremas käes?

Milles on sinu pääste?

Jesaja kirjutistes leidub rohkelt kõnekaid lugusid ja võrdpilte, mis avavad ja selgitavad inimeste jaoks olulist. Loetud tekstis osutab ta loodu kummardamise mõttetusele ja rumalusele. On ehmatav ja hale lugeda ebajumalaid valmistavast inimesest kes on pimestatud eneseusust!

Inimesel on lihtne saada pimestatud liigsesest eneseusust, ning need ebajumalakujusid valmistavad inimesed on lihtsalt  inimlikud. Inimlik aga saab luua vaid inimlikku. Ometi on ta võimeline arvama, et tema enda kätega valmistatud esemes on midagi jumalikku. 

Tundub absurdne lugeda, kuidas inimene täie rahuga kasutab puud erinevaks otstarbeks - osa läheb põletuspuudeks, ülejäänust aga nikerdatakse ebajumalakuju. Kas ta siis ei näe oma tegude meeletust? Kas ta ei mõista, et mitte ükski tema enese tegu või toode ei suuda teda viimselt päästa?

Ebajumalad on probleemiks olnud igal ajastul. Nad on pidevalt muutuvad ja kurat kasutab neid selleks, et inimesi enda meelevalla alla meelitada, ja siis mitmesuguste võtetega enda külge siduda. Kord end ebajumalale allutanul pole hiljem temast lihtne lahti rebida, sest ollakse juba liiga tugevate sidemetega seotud.

Asi pole vaid iidsetes puuslikes või nikerdatud piltides. Igaüks meist ka täna on ohus - langeda omaenda kätetöö kummardamisse, saada petetud oma südame poolt. Kui palju on ka täna neid, kes usuvad, et nende endi tegudest piisab päästeks ja lunastuseks?

Näiliselt on meie rahvas paljuski ilma igasuguste jumalateta. Ometi tõuseb ümbritsevat elu jälgides õige pea küsimus: kes või mis on siis jumalatu inimese tegelik jumal? Inimene on oma olemuselt religioosne - ja enamik usub millessegi, kõik kummardavad tegelikult midagi: raha, seksuaalsust, edukust, tähtede seisu…

Ebajumalate vastu ei aita tavaliselt jutust ja ratsionalistlikest argumentidest. Nende köidikutest pääsemiseks peab neile vastu asetama elava Jumala kogemuse, isikliku suhte Temaga ja tunnistuse sellest, mida Jumal on sinu elus teinud. Neil, kes loodavad ise, võimu või enese poolt teenitud raha abil kõik oma probleemid lahendada, pole lihtne sellise kogemuseni jõuda. Ebajumalatele selja pööramine nõuab oma seisukorra teadvustamist, neist otsustavalt lahti ütlemist ja elavale Jumalale kõrgeima koha andmist.

Üksnes Jeesuse veri on see, mis tõeliselt päästab. Midagi muud ei ole. Üksnes see saab meid päästa ebajumalatest ja meie pattudest. Kõik muu, mida üritame sellele lisada, on meeletus.

 

Palveta, et ebajumalad ei võtaks sinu tänases päevas tõelise Jumala kohta.

Selle kommentaari autor: APÜ