Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rõõmustage!

Kolmapäev, 25. Detsember 2019

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 1:46-55

Maarja kiituslaul
46Ja Maarja ütles: „Mu hing ülistab Issandat
47ja mu vaim hõiskab Jumala, minu Päästja pärast,
48sest ta on vaadanud oma teenija madaluse peale. Sest vaata, nüüdsest peale kiidavad mind õndsaks kõik sugupõlved,
49sest mulle on suuri asju teinud Vägev, ja püha on tema nimi
50ja tema halastus kestab põlvest põlveni neile, kes teda kardavad.
51Ta on näidanud oma käsivarre kangust, ta on pillutanud need, kes on ülbed oma südame meelelt.
52Ta on tõuganud maha võimukad troonidelt ja ülendanud alandlikke,
53näljaseid on ta täitnud heade andidega, ent rikkad saatnud minema tühjalt.
54Ta on võtnud oma hooleks oma sulase Iisraeli, pidades meeles oma halastust,
55nõnda nagu ta on rääkinud meie vanematele, Aabrahamile ja tema järglastele igavesti.”

“Tänu Sulle Issand kõige eest, mida oled mulle teinud ja andnud! Su hoolimise eest, ja et oled mind piisavat varustanud kõige vajalikuga!”.

Meenutades Psalmi 95, puhkeb Vaimust täidetud Maarja ülistama. Tema ülistauslaulu on ajaloos õigusega hakatud kutsuma “Maginfikaadiks” - nimi tuleb laulu esimesest sõnast (lad k “Maginificat anima mea Dominum”. Eelnedes Jeesuse sünnile on see laul Uue Testamendi esimene psalm üldse (samamoodi nagu Mirjami laul oli Vanas Testamendis esimene ülistuslaul). Maarja laulab Jumala halastusest ja päästest. Ta laul vaatab ettepoole kirjeldades, kuidas Jeesus tuleb ja pöörab maailma peapeale: paisates maha kõrgid, ülendades alandlikud (Õp 3:34; Jk 4:6; 1Pt 5:5), täites näljased heade andidega, saates samas rikkad ära tühjade kätega (Lk 6:20-26). Läbi Maarja lapse saab täidetud Jumala tõotus Aabrahamile - täidetud kaastundest tulvil tervendamises, ülima ohvris ning ülestõusmise väes. On absoluutselt kohane, et Maarja laulu lauldakse tema mälestuseks ning Jumala, “minu Päästja” kiituseks (s 47).

Kui see kõik meile avaneb, mida muud saaksime ka ise teha, kui puhkeda ülistama - samamoodi kui tegi seda Maarja. See väike laps kasvab täisealiseks, sööstes tegutsema selleks, et rajada uus maailm, kus lõhestatud inimkond võib taas üheks saada. Halastuses ning armus, läbi samasuguste inimeste nagu olid Maria ja Elisabet, sina ja mina saab see maailm vähehaaval täiesti muudetud. Meie oleme Tema hääletorud, Tema käed ja jalad - need, kes levitavad lugu Temast, läbi oma suhtumise, tegude ja sõnade. Pühas Vaimus kogeme ka meie sundi liituda Maarjaga ülistamises ning Jumala püha nime kõrgeks tõstmises!

On üsna lihtne unustada fakti, et algselt loodi meid kõiki selleks, et kiidaksime Jumalat. Westminsteri lühike katekismus ütleb: “Inimese peamine eesmärk on ülistada Jumalat ning tunda Temast rõõmu igavesti.” Veelgi enam, nii nagu Jumal meis täidab näljased vaimus ja materiaalselt, säravad meie valgus ja head teod ülistades Jumalat taevastes (Mt 5:16). Mida veel peaksime tegema, kui mitte ühinema Maarjaga Jumala kiitmises jõuludel 2015?

 

 
Laula Jumalale kiituselaul!

Selle kommentaari autor: Mark Keown