Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jätkuv vastamine…

Kolmapäev, 15. Juuli 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 7:14-23

Jeesus vastab etteheidetele pärimuste rikkumise kohta
14Ja kui Jeesus oli taas rahvahulga enda juurde kutsunud, ütles ta neile: „Kuulge mind kõik ja mõistke!
15Väljaspool inimest ei ole midagi, mis tema sisse minnes võiks teda rüvetada, vaid see, mis inimesest välja tuleb, rüvetab inimest.
16[Kui kellelgi on kõrvad kuulda, kuulgu!]”
17Kui Jeesus läks rahvahulga keskelt koju, küsisid ta jüngrid temalt selle tähendamissõna tähendust.
18Ja tema ütles neile: „Kas teiegi olete mõistmatud? Kas te ei saa aru, et miski väljast inimesse tulev ei saa teda rüvetada,
19sest see ei lähe tema südamesse, vaid kõhtu ja tuleb jälle välja?” Sel viisil kuulutas Jeesus puhtaks kõik toidud.
20Aga ta ütles: „Mis inimesest välja tuleb, see rüvetab inimest,
21sest seest, inimese südamest, tuleb välja halbu arutlusi, hooramist, vargust, tapmist,
22abielurikkumist, ahnitsemist, kurjust, kavalust, liiderlikkust, kadedust, pühaduseteotust, kõrkust, rumalust -
23kõik need pahed tulevad seest välja, ja need rüvetavad inimest.”

Tänase teksti alguses kutsub Jeesus rahvahulki enese juurde (s 14)(huvitav, kas variserid on endiselt kohal?), ning annab õpetusliku selgituse selle kohta, mis on see, mis teeb inimese rüvedaks. Tema selgitus anulleerib efektiivselt Vana Testamendi käsuseaduse keerukad instruktsioonid selle kohta, kuidas tuleb kedagi lugeda puhtaks või ebapuhtaks ( 3Ms 11,12,15 ptk). Samas, nii nagu eelmistel kordadel, ei saa jüngrid ka sel korral asjast lõplikult aru ja küsivad privaatset selgitust. Enne kui Jeesus selgitama hakkab, väljendab ta meeleheidet jüngrite taipamatuse pärast (s 18) - ning Markus, hoolitsedes, et tema paganaist lugejad seda kindlasti tähele paneksid, lisab Jeesuse selgitusele veel 19.salmis enda kommentaari, et “ sel viisil on kõik toidud puhtaks kuulutatud”. 

 

Võttes arvesse hilisemaid sündmusi algkoguduses ( vt Ap 10:9 -17) tekib küsimus, kui palju jüngrid tegelikult üldse mõistsid mida Jeesus tol korral neile õpetas. Ometi selleks ajaks kui Markus oma evangeeliumi kirjutas oli see õpetus selginenud ning Vana Testamendi seaduste kõrvalepanemine kehtivaks loetud. Tõelise rüveduse juur on inimese südames, kust saab alguse ka kõik kurjus ning ebapuhtus (s 21, 22).

 
Issand, täida mind palun täna taas om Püha Vaimuga nii, et kõik mis minust lähtub peegeldaks seda uut elu, mille oled mulle kinkinud.

Selle kommentaari autor: Julie Robb