Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tarkuse algus

Esmaspäev, 20. Juuli 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kg 2:1-26

Koguja kogemused
1Ma mõtlesin südames: Olgu, ma teen katset rõõmuga ja naudin seda, mis on hea. Aga vaata, seegi oli tühi töö!
2Ma ütlesin naerule: „Hull!” ja rõõmule: „Mis sellest kasu on?”
3Ma võtsin südames nõuks virgutada oma ihu veiniga - ometi nõnda, et mu süda mind targu juhiks - ja haarata kinni rumalusest, kuni ma näen, mis inimlastel on kasulik teha oma üürikesil elupäevil taeva all.
4Ma tegin suuri tegusid: ma ehitasin enesele kodasid, istutasin enesele viinamägesid;
5ma tegin enesele rohu- ja iluaedu ning istutasin neisse kõiksugu viljapuid.
6Ma tegin enesele veetiike kasvavate metsapuude kastmiseks.
7Ma ostsin sulaseid ja teenijaid, ja mul oli oma peres sündinuid; samuti oli mul veiste, lammaste ja kitsede kari, suurem kui kõigil neil, kes enne mind olid Jeruusalemmas olnud.
8Ma kogusin enesele ka hõbedat ja kulda ning kuningate ja maade varandusi; ma hankisin enesele lauljaid ja lauljannasid, samuti, mis inimlastele on naudinguks: palju naisi.
9Ma sain suureks ja ületasin kõik, kes enne mind olid Jeruusalemmas olnud; mulle jäi ka mu tarkus.
10Ja mida mu silmad iganes himustasid, seda ma ei keelanud neile; ma ei hoidnud oma südant tagasi ühestki rõõmust, sest mu süda tundis rõõmu kogu mu vaevast, ja see oli mu tasu kogu mu vaeva eest.
11Aga kui ma vaatasin kõiki oma tegusid, mis mu käed olid teinud, ja vaeva, mida ma neid tehes olin näinud, vaata, siis oli see kõik tühi töö ja vaimunärimine. Millestki pole kasu päikese all.
Tarkus ja rõõm on kuninga kingitus
12Kui ma pöördusin vaatama tarkust ning meeletust ja sõgedust - sest mida muud teeb see inimene, kes tuleb pärast kuningat, kui sedasama, mida ikka on tehtud -,
13siis ma nägin, et tarkus on kasulikum kui meeletus, nõnda nagu valgus on pimedusest kasulikum.
14Targal on silmad peas, aga alp käib pimeduses. Aga ma mõistsin ka, et see, mis juhtub ühele, juhtub neile kõigile.
15Siis ma mõtlesin südames: See, mis juhtub albile, juhtub ka minule. Aga milleks siis mina olen saanud targemaks kui teised? Ja ma mõtlesin südames, et ka see on tühi töö.
16Sest niihästi targast kui albist ei jää igavest mälestust, kuna tulevasil päevil on kõik juba ammu unustatud. Jah, eks sure tark nagu alpki.
17Siis ma vihkasin elu, sest see, mida päikese all tehakse, oli mu meelest halb. Sest see kõik on tühi töö ja vaimunärimine.
18Ja ma vihkasin kogu oma vaeva, mida ma olin näinud päikese all, sellepärast et ma selle pean jätma inimesele, kes tuleb pärast mind.
19Ja kes teabki, on ta tark või alp, aga ta hakkab valitsema kõige üle, milleks mina olen vaeva näinud ja tarkust tarvitanud päikese all. Seegi on tühi töö!
20Siis ma mõtlesin ümber ja olin südames meeleheitel kogu selle vaeva pärast, mida ma olin näinud päikese all,
21sest inimene näeb vaeva tarkuse ja teadmiste ning tubliduse abil, kuid peab ometi kõik jätma osaks inimesele, kes selle kallal ei ole vaeva näinud. Seegi on tühi töö ja väga paha!
22Sest mis on inimesel kogu oma vaevast ja püüdeist, millega ta ennast vaevab päikese all?
23On ju kõik ta päevad täis valu ja ta töö meelepahanduseks, ta süda ei maga isegi mitte öösel. Seegi on tühi töö!
24Ei ole inimesel midagi paremat kui süüa ja juua ja lasta hingel rahuldust tunda oma vaevas. Ma nägin, et seegi on Jumala käest.
25Sest kes võiks süüa ja kes võiks juua ilma temata?26Sest tema annab inimesele, kes temale meeldib, tarkust ja tunnetust ning rõõmu; aga patusele ta annab ülesandeks korjata ja koguda, et seda siis anda sellele, kes Jumalale meeldib. Seegi on tühi töö ja vaimunärimine.

"Ilma tööta, mandub kõik elus, kuid töö ilma hingeta lämmatab ja tapab kõik elusa.”

"Teie vaevanägemine Issandas ei ole tühine."

Koguja on jätkuvalt kimpus vahet tegemisega sellel, mida on tulus või "kasulik teha" (s.3) ja mis on mõttetu, tühine. Nagu Koguja siin, olen minagi aeg-ajalt ehmatusega märganud, kuidas vahel mõne lähedase inimese, sõbra või kolleegi surma tõttu jäänud tühimik aegamööda uuesti kinni kasvab ja elu läheb otsekui häirimatult sama rada edasi. Minu lahkumisel saab olema täpselt samasugune mõju; keegi teine võtab teatepulga üle ja saab haldama kõike seda, mille nimel mina kogu oma elu vaeva olen näinud (s.18-19). Kas kogu mu pingutus on seega olnud mõttetu (s.23)?

Veel inimhinge üks keerulisi mõistatusi on inimlike ambitsioonide täielik rahuldamatus, kui need peaksid muutuma eesmärgiks omaette. Koguja esitleb meile ühe kuninga naudingute otsinguid - pöördudes selleks veini, iluaedade, muljetavaldavate monumentide ja seksuaalse naudingu poole (s.3-9). Ta otsib, otsekui oleks nauding iseenesest tema kutsumine elus (s.10) - kuid lõpuks osutub kõik olevat tühine, ajutine, mööduv. Mitte kõigil meie seast pole samaväärselt ressurse naudinguiks kui mõnel kuningal, kuid on vähe neid, kes natukenegi ära ei tunneks pikaajaliste eesmärkide saavutamisega kaasnevat kasutuse ja tühisuse tunnet. Kuigi iseenesest pole midagi halba üheski kuninga poolt seatud eesmärgis - ka need on kõik Jumala käest (s.24). Kuid see, et Jumal näib ise kaasa aitavat elu mõttetusele (kui Ta seda soovib), suurendab veelgi Koguja frustratsiooni (s.26).

Iseendale vastu rääkides, lubab Koguja meil siiski piiluda ka kulisside taha - tõdedes, et kõik, mida me teeme ja kogeme on Jumala kingitus (s.24-25) ning nii peaksime seda ka nägema. Meie abivahend selle saavutamiseks on tarkus - tarkus, mis tõmbab (ja hoiab) meie tähelepanu mitte niivõrd Andidel, kui Andjal. See on sellist liiki tarkus, millest Koguja selleks hetkeks veel võibolla teadlik ei olnud - tarkus, mille algus ja eesmärk on Jumala kartuses. 3

 

Kaalu enda sees hetkeks tegevusi oma elus, mis tunduvad "vaimunärimisena". Palu Issandalt tarkust, et näha nende asjade tõelist väärtust selle kutsumise valguses, millega oleme kutsutud leidma oma täitumise ja rõõmu Jumala, mitte meie endi töödes.

1 - Albert Camus, prantsuse kirjanik, 1913–1960

2 - 1Kr 15:58

3 - Õp 1:7 "Issanda kartus on tunnetuse algus, meeletud põlgavad tarkust ja õpetust."

Õp 9:10 "Issanda kartus on tarkuse algus ja Kõigepühama äratundmine on arukus."

 

Selle kommentaari autor: APÜ