Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Carpe Diem!

Esmaspäev, 27. Juuli 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kg 9:1-10:4

Õigest rõõmust muredes
1Jah, seda kõike ma võtsin oma südamesse ja seda kõike ma selgitasin, et õiged ja targad ning nende teod on Jumala käes, nõndasamuti armastus ja vihkamine; inimesed ei tea midagi, neile võib kõike juhtuda.
2Kõik on ühine kõigile: sama juhtub õigele ja õelale, heale ja kurjale, puhtale ja roojasele, ohverdajale ja sellele, kes ei ohverda; nagu heale, nõnda patusele, nagu vandeandjale, nõnda vandekartjale.
3See on õnnetuseks kõigele, mis päikese all sünnib; kõigil on ju sama osa. Inimlaste süda on täis kurjust ja neil on nende eluajal südames meeletus, ja siis - surnute juurde!
4Kuid sellel, kes alles seltsib kõigi elavatega, on veel lootust. Tõesti, elus koer on parem kui surnud lõvi.
5Sest elavad teavad, et nad peavad surema, aga surnud ei tea enam midagi ja neil pole enam palka, sest mälestus neist ununeb.
6Niihästi nende armastus kui viha, samuti nende armukadeduski on ammu kadunud ja neil ei ole iialgi enam osa kõigest sellest, mis päikese all sünnib.
7Mine söö rõõmuga oma leiba ja joo rahuliku südamega oma veini, sest Jumal on juba ammu su teod heaks kiitnud!
8Su riided olgu alati valged ja ärgu puudugu õli su pea peal!
9Naudi elu naisega, keda sa armastad, kõigil oma tühise elu päevil, mis sulle on antud päikese all - kõigil oma tühiseil päevil, sest see on su osa elus ja vaevas, mida sa näed päikese all!
10Tee oma jõudu mööda kõike, mida su käsi suudab korda saata, sest surmavallas, kuhu sa lähed, ei ole tööd ega toimetust, tunnetust ega tarkust!
11Taas nägin ma päikese all, et jooks ei olene kärmeist ega sõda sangareist; samuti ei olene leib tarkadest, rikkus mõistlikest ega menu osavaist, vaid aeg ja saatus tabab neid kõiki.
12Sest inimene ju ei tea oma aega nagu kaladki, keda püütakse kurja võrguga, või nagu paelaga püütavad linnud; nagu neid, nõnda püütakse inimlapsigi kurjal ajal, kui see äkitselt neid tabab.
Tarkus on parem kui võim
13Sedagi tarkust ma nägin päikese all, ja see oli minu meelest suur:
14oli väike linn ja selles vähe mehi; suur kuningas tuli selle alla, piiras seda ja ehitas selle vastu suured piiramistornid.
15Seal leidus vaene tark mees, kes oma tarkusega oleks võinud linna päästa; aga ükski inimene ei mõelnud sellele vaesele mehele.
16Siis ma ütlesin: Tarkus on parem kui ramm, aga vaese tarkust põlatakse ja tema sõnu ei võeta kuulda.
17Tarkade sõnad, mida rahulikult kuuldakse, on paremad kui valitseja karjumine alpide seas.
18Tarkus on parem kui sõjariistad, aga üksainus patune rikub palju head.
Rumaluse tagajärjed
1Surnud kärbsed panevad haisema salvisegaja õli, pisut rumalust võib mõjuda rohkem kui tarkus ja au.
2Targa süda hoiab paremale ja albi süda pahemale.
3Teed käieski puudub albil mõistus, ja igaühele ilmneb, et ta on alp.
4Kui valitseja viha tõuseb sinu vastu, siis ära jäta maha oma kohta, sest kannatlikkus hoiab ära suuri patte.

Kas võid siiralt, tänulikult ja rõõmsalt kuulutada: “See on päev, mille Issand on teinud: ilutsegem ja rõõmutsegem temast!”? (Ps 118:24)

Benjamin Franklinile kuulub tuntud ütlus: “selles maailmas pole midagi kindlat peale surma ja maksude.” Ka Koguja rõhutab, et surm on kindel asi (s 2,3), samas kui elu on täis ebakindlust (s 1,11,12). Koguja jaoks on rõhuv see, et surm saabub ilma eranditeta igaühele, vaatamata sellele, kui religioosne või õige keegi on olnud. Kogujat häirib aga, et elu “siin päikese all” ei kulge ratsionaalselt ning mõistlikult.

Tõotatud Maa piiril õhutati Iisraeli rahvast “valima elu” (5Ms 30:19). Tänases peatükis on surma vältimatuse ja elu ettearvamatuse tõe vahele asetatud kutse elada rõõmusalt ja täiel määral (s 7-10). Kristlased ei ole määratud käima ringi süngete nägudega, vastpidi, rõõm on Püha Vaimu and ning Pühakiri õhutab meid ikka ja jälle rõõmustama! Keset elu ebakindlust, on uskujatel turvalisus, sest nad teavad, et on asetatud Jumala kätele (1).

Koguja sõnumi sisuks on Carpe diem! - ehk: püüa päeva! Kindlustundest, et Jumal on juba kinnitanud seda mida sa antud päeval pead tegema (s 7), peegeldub loomise lugu, kus Jumal kuulutab kogu loodu “väga heaks!” (1Ms 1:31) 

Nii abielu kui loomise seadmised on antud õnnistuseks. Ka Koguja vaatab abielule kui armastavale ja elukestvale ühendusele. Lisaks õhutab ta meid töösse suhtuma positiivselt ning kirglikult: “Mis iganes see ka pole, haara sellest kinni ja tee seda. Tee seda kogu südamega.” (s 10). Carpe diem!

 
Hoolimata surma reaalsusest ning elu haprusest siin “päikese all” -võime leida lohutust Jeesuselt, kes usklikele samuti kinnitab “ keegi ei kisu neid minu käest.”

Selle kommentaari autor: Tanya Ferdinandusz