Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tööpäeva tarkus ja investeerimine

Teisipäev, 28. Juuli 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kg 10:5-11:8

Rumaluse tagajärjed
5Halb asi, mida ma nägin päikese all, on see, kui eksitus tuleb võimukandja poolt:
6rumalus pannakse kõrgele kohale, suured ja rikkad aga istuvad madalal.
7Ma olen näinud sulaseid hobuste seljas ja vürste käivat maas otsekui sulased.
8Kes augu kaevab, langeb ise sinna sisse, ja kes müüri maha kisub, seda salvab madu.
9Kes kive kangutab, teeb enesele häda, kes puid lõhub, ohustab ennast.
10Kui raud on nüri ja tera ei ihuta, siis tuleb jõudu pingutada; aga tulemuseks on tarkus tarvilik.
11Kui madu salvab, enne kui on lausutud, siis pole lausujast mingit kasu.
12Sõnad targa suust toovad poolehoidu, aga albi neelavad ta oma huuled:
13tema kõne algus on alpimine ja tema kõne lõpp on kurjakuulutav meeletus.
14Alp teeb palju sõnu, ent ükski inimene ei tea, mis tuleb, ja kes ütleks temale, mis sünnib pärast teda?
15Albi vaev väsitab seda, kes linnateed ei tunne.
16Häda sulle, maa, kui su kuningaks on sulane ja su vürstid pidutsevad juba hommikul!
17Õnnelik oled, maa, kui su kuningas on vaba mehe poeg ja su vürstid pidutsevad õigel ajal nagu mehed, aga mitte nagu joodikud!
18Suure laiskuse pärast vajuvad sarikad, ja kui käsi süles peetakse, tilgub koda läbi.
19Mõnu pärast valmistatakse rooga, vein teeb elu rõõmsaks, ja raha eest saab kõike.
20Isegi mõttes ära sajata kuningat, ja oma magamiskambris ära sajata rikast, sest taeva lind viib hääle välja ja tiivuline teatab loost!
Targa inimese teguviis
1Viska oma leib vee peale, sest pikapeale sa leiad selle jälle!
2Anna osa seitsmele, jah, kaheksalegi, sest sa ei tea, milline õnnetus maa peal võib juhtuda!
3Kui pilved on täis vihma, siis nad valavad seda maa peale; ja langegu puu lõuna või põhja poole, aga puu jääb oma langemise paika.
4Kes valvab tuult, ei saa külvata, ja kes vaatleb pilvi, ei saa lõigata.
5Nõnda nagu sa ei tunne tuule teed või luude-liikmete tekkimist raseda ihus, nõnda sa ei tunne Jumala tööd. Tema teeb kõike seda.
6Külva oma seemet hommikul ja ära lase oma käsi puhata õhtul, sest sa ei tea, mis õnnestub, kas see või teine, või tulevad mõlemad ühtviisi head!
7Valgus on magus, ja silmadele on hea päikest näha.
8Jah, kui inimene elab palju aastaid, siis tundku ta neist kõigist rõõmu; aga ta mõelgu ka pimeduse päevadele, sest neidki saab palju! Kõik, mis tuleb, on tühisus!

“Tõeline tarkus, Jumala tarkus saab alguse pühast elust ning seda iseloomustab võime teistega läbi saada. See on leebe ja mõistlik, ülevoolav halastusest ning õnnistusest “(Jk 3:17 The Message)

Mõtiskle psalmisti definitsiooni üle meeletu (rumala) kohta: “Meeletu ütleb oma südames:

„Jumalat ei ole!” Nad talitavad riivatult ja jõledasti, ei ole kedagi, kes head teeb.” (Ps 14:1) Heebreakeelne sõna “rumala/meeletu” kohta märgib moraalset puudujääki, mitte intellektuaalset puuet. Iisraeli tarkusekirjanduses  ning eriti Koguja raamatus märgivad “tarkus” ja “rumalus (alpus)” oluliselt tugevamalt moraalseid kategooriaid. 

Neis peatükkides tuuakse esile tarkuse väärtus (Kg 9:13-17) aga ka rumaluse suurus (Kg 9:18-10:9). Praeguses, postmodernistlikus ajas kaldume pattu kui mõistet pigem kõrvale jätma, eriti kui tegu on nn “pisi - või juhuslike” pattudega; ometi rõhutab Koguja mistahes patu tõsidust, mõistes, et patt kui selline hävitab väga palju head ning võib tühjaks teha ka tarkuse (Kg 10:1).

Uues Testamendis toetavad sama mõtet  Jeesus, Jaakobus ja ka Paulus. (Mt 5:17–30; Jk 2:10;  1Kr 5:6). Mistahes patt on alati tõsine asi, sest Jumal on täiesti püha.

Piibli tarkus on tööpäeva tarkus. Võibolla oleme meie harjunud mõtlema püha ja sekulaarse kategooriates, heebrealaste arusaamises oli aga kogu elu püha: Jumala käsuseadus hõlmas enamiku elulalasid alates ohverdamisest kuni seksuaalsuseni, viljakuse, puhtuse, majaehituse, vanniskäimise, religioossete rituaalide ning lastekasvatuse, külvamise ja rõivaste õmblemise.

Tarkus ei olnud midagi eeterlikku, teisest maailmast pärinevat, vaid vägagi kahe jalaga maa peal, prgamaatiline, miski, mis kõnetas ka igapäevaelu kõige argisemaid detaile - isegi teekäimist (Kg 10:3). Tarkus on näha elu selle Looja perspektiivist ning elada elu selle Kujundaja põhimõtete kohaselt.

Tulemuseks pole  mitte lihtsalt õige elu, vaid paindlikum, turvalisem, palju tulemuslikum navigeerimine keset elu ebakindlust. Mida täielikumalt ja sügavamalt inimene Jumala pühadust adub, seda teadlikumaks muutub ta omaenese patususe osas.  

Kas mäletad veel kümne talendi lugu? Seda peremeest, kes läks kaugele maale, et saada kuningatroon ning usaldas iga sulase kätte teatud summa raha, käsuga “panna see raha tööle”, kuniks ta tagasi tuleb. Teisisõnu: ta käskis investeerida. Probleem oli aga selles, et mitte kõikidele ei meeldinud see peremees, ning nende jaoks oli peremehe nimel äri ajamine (liiga) riskantne ettevõtmine.

Koguja ütleb, et elu on Jumala kingitus (Kg 2:24; Kg 3:13; Kg 5:19), mida tuleb kasutada ja millest tuleb rõõmu tunda. Nüüd aga antakse ka käsk investeerida - mis tähendab kasusaamise lootust, aga ka riskeerimist. Kasutades näiteid kaubandusest (s 1,2) ning ka põllumajandusest (s 3,4) pakub Koguja olulise nõuande investeerimise osas. Ta ütlen, et meie informatsioon on ja jääb alati puudulikuks, isegi siis kui peame tegema infol põhinevaid valikuid. Selle kõige juures ei tohiks riskide maandamine muutuda halvatuseks ( s 4).Riske ei saa eemaldada, neid saab vaid hallata.  Miite ühelgi finantsturul ei ole olemas risikvabaisd investeeringuid ning mitte ühegi kristlase jaoks ei ole ette nähtud riskivaba elu. Sadamas viibiv laev on kaitstud, aga laevade eesmärk ei ole seista sadamas. Ka meid ei ole kutsutud “turvalist mängu mängima”, vaid ustavalt ning kartmatult teenima oma Õpetajat. Tema taastulek, koos jumaliku väega, on üks märkidest kõikide jaoks. 

 
Elu on riskantne, kuid Jumal on usaldusväärne! Investeeri!!

Selle kommentaari autor: Tanya Ferdinandusz