Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kuidas sa lõhnad?

Kolmapäev, 5. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 2:12-17

Evangeeliumi kuulutamine jätkub
12Aga kui ma Troasesse tulin Kristuse evangeeliumi kuulutama ja mulle avanes uks Issandas,
13ei olnud siiski mu vaimul kergendust, sest ma ei leidnud oma venda Tiitust. Ma jätsin siis nendega hüvasti ja tulin Makedooniasse.
14Aga tänu olgu Jumalale, kes meid Jeesuses Kristuses viib igal pool võidukäigus kaasa ja teeb kõigis paigus meie kaudu avalikuks oma tunnetuse lõhna.
15Meie oleme ju Kristuse hea lõhn Jumalale nii nende seas, kes päästetakse, kui ka nende seas, kes hukkuvad:
16ühtedele lõhn surmast surma, teistele aga lõhn elust ellu. Ja kes selleks kõlbab?
17Meie ei ole ju nii nagu mitmed, kes Jumala sõnaga hangeldavad, vaid meie räägime selge meelega, jah, nagu Jumalast lähtudes, Jumala palge ees, Kristuses.

Jälgime hoolega, et argielus lõhnaksime meeldivalt. Küsi täna Jumalalt, kuidas ja kas avaldub sinu elus “Tema tunnetuse lõhn”?

Tänases kirjakohas nimetab Paulus reisiplaanide muutumist (s 13): et tema elu on sattunud hädaohtu, on ta lahkunud Efesosest, seejärel aga asunud uuesti teele, et Tiituselt teateid saada. Siin on tegemist Pauluse isikliku elu märkustega, millest ka kogudus sai teateid. Küllap pidas apostel oluliseks osaduse jagamist, andes teateid oma tegemistest ja plaanidest.

Alates s 14 algab Pauluse apostliameti kaitsekõne, mis kestab kuni 7. ptk 4. salmini. Kaitsekõne tema ja teiste töötegijate ametile algab võrdpildiga kõikevallutavast aroomist, mis igale selle läheduses viibijale paratamatult mõju avaldab. Selleks aroomiks sai sõnum ristilöödud Kristusest ehk Messiast, kes suri inimkonna pattude eest.

Mõte et inimesed võivad olla Jumala “hea aroomi” kandjad (2Kr 2:14-15) on võimas kujund. Paulus on selle laenanud Vana Testamendi rikkalikust kujundite varamust, eriti neist, mis olid seotud ohvriteenistusega, kus põletusohvrite toomisel öeldi, et nende põledes tõusis Jumala ette “meeldiv lõhn” (1Ms 8:21; 3Ms 3:5).

Lõhnaks ei ole mitte ainult sõnum ise, vaid ka see kuidas selle mõju avaldub kuulutajate elus (s 14). Lisaks on oluline, et see sõnm saaks edastatud selgelt (s 17). Kui meie igapäevaselt anname end Jumalale “elava ohvrina”, siis levib ka meie elu kaudu Jumala “aroom” ümberkaudu ning inimesed hakkavad mõistma et on üks tõeline Jumal, kes ilmutas ennast oma Pojas, Jeesuses Kristuses (Rm 12:1).

Ühel kogupere jumalateenistusel anti igale osalejale väike kotike lõhnataimedega meenutamaks, et oleksime “Kristuse hea lõhn” kuhu iganes läheme. Panin enda kotikese taskusse, kuid veel kaua peale seda, kui kogu aroom seal olevatest taimedest oli hajunud, aitas see mulle meenutada et peaksin olema teistele “Kristuse imeliseks lõhnaks”. Eriti  vajasin seda meeldetuletust siis, kui kohtusin inimestega kellede elu “lõhn” oli hoopis teistsugune.

Miks Paulus võrdleb kristlasi siin lõhnaga? Teame, et lõhnad levivad igale poole ja palju kaugemale selle allikast. Näiteks nii mõnigi tugev lillelõhn võib olla tuntav üsna kaugel, kus lilli ennast nähagi ei ole. Nii on läbi aegade mõjunud ka kristlased, nende kuulutus, teod ja eluviis justkui Kristuse hea lõhnana maailmas, kus Teda ennast ei ole näha.

Mõne lõhna eest ei saa põgeneda kuhugi. Jumala sõnumi “lõhna” mõju on vastuvõtja käes. Ja mitte kõik ei reageeri Kristuse sõnumile positiivselt. Nähes kuidas Jeesus muudab meie elusid, võib see meid ümbritsevaid inimesi kodus, tööl, kogukonnas hakata tõmbama samuti Kristuse poole, otsekui hea lõhn - ning panna nad igatsema samasugust muutust ka enda ellu. Mõnedele aga on selline elu otsekui surmalehk, ütleb Paulus, ning see tõukab nad Kristuse sõnumist ja ka meist eemale. Seegi ei tohiks meid üllatada, sest Jeesus ise koges sama - nii ligitõmbamist, kui eemale tõukamist. 

“Ja kes selleks kõlbab?” (s 16). Tegelikult mitte ükski meie hulgast. Ja siiski ütleb Paulus meile kinnituseks, et Jeesuse järgijatena elab meis “Elava Jumala Vaim” (2Kr 3:3). Tema ja üksnes Tema on selle hea lõhna tegelik allikas; Tema saab muuta meid tõelise “hea aroomina” tõhusaks ja usaldusväärseks tööriistaks Jumala käes.

 
“Tänu olgu Jumalale, kes meie kaudu teeb avalikuks oma tunnetuse lõhna!” Täna Teda, et Ta mitte ainult ei kutsu, vaid ka varustab meid selleks teenimiseks; ning palu, et võiksid täna selles tuua Talle au.

Selle kommentaari autor: APÜ