Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Usk tule all

Reede, 14. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 6:1-13

Apostliametist
1Aga olles kaasabilised me manitsemegi teid, et te Jumala armu ilmaasjata vastu ei võtaks,
2ta ütleb ju: „Ma olen sind kuulnud soodsal ajal ja aidanud sind päästepäeval.” Ennäe, nüüd on ülisoodus aeg! Ennäe, nüüd on päästepäev!
3Me ei anna mitte milleski põhjust komistamiseks, et seda ametit ei laimataks,
4vaid näitame end Jumala abilistena kõiges: suures kannatlikkuses, ahistustes, hädades, kitsikustes,
5hoopide all, vangis, mässudes, vaevanägemistes, valvamistes, paastumistes,
6puhtuses, tunnetuses, pikameelsuses, helduses, Pühas Vaimus, siiras armastuses,
7tõe sõnas, Jumala väes, õiguse relvadega paremas ja vasakus käes,
8aus ja häbis, laituse all ja kiituse all; kui eksitajad, ja siiski tõerääkijad;
9kui tundmatud, ent ometi tuntud; kui surijad - ja ennäe, me elame!; kui karistatud, aga mitte surmatud;
10kui kurvad, aga ikka rõõmsad; kui vaesed, kes siiski paljusid rikkaks teevad; kui need, kellel ei ole midagi ja kelle päralt on kõik.
11Meie suu on teile avatud, korintlased, meie süda on avardunud.
12Teil ei ole meie sees kitsas, vaid teil on kitsas teie oma südames.
13Ma ütlen teile kui lastele: Vastutasuks avarduge teiegi!

Kirjuta endale välja, kes sa oled Kristuses -see mida praegu tead ja usud. Siis võrdle seda 2Kr 5:17 ja 2Kr 5:21 salmidega ning täienda oma nimekirja kui vaja. Palu, et see kõik võiks ilmneda su elus igapäevaselt.

Pauluse kirglik kaitse, kui küsimus oli tema teenimistöös, avab meile sissevaate ka tema iseloomu ning eluviisi. Näeme, et ta on puhas, kannatlik, lahke ning armastav. Ta kõneleb tõtt, töötab hoolega ning oskab toime tulla vaimulikus sõjapidamises. Kõige enam aga on ta ehtne, võiks isegi öelda, et autentne (s 5-7). Ta on täielk vastand libekeelsetele, kahapalgelistele “super-apostlitele” 2Kr 11:5; 2Kr 12:11), kes talle vastu seisavad. Seal kus teised spinnivad ja teevad mustkunstitrikke, on Pauluse kõne otsekohene, sirgjooneline ning läbipaistev. Esindades neid Kristuse-sarnaseid omadusi on Paulus eeskujuks kõikidele kristlastele kaasajal.

Üks rabavaid omadusi Pauluse juures on, et need tema kvaliteedid ilmnevad sageli erakordse ja pideva pinge olukorras. Ta peab vastu paljudes katsumustes ning raskustes (s 4). “Mis tuleb teist välja, kui keegi teid raputab?”, küsis ehmatanud seltskonnalt üks jutlustaja ise samal ajal raputades jookidega kaetud lauda nii et vedelik üle ääre loksus. Paulust oli “raputatud” kohutavates katsumustes. See mis temast “välja loksus” ikka ja jälle oli tema armastus Kristuse vastu.

Mis oli Pauluse saladus? Esiteks: ta teadis talle kuulub kõik, vaatamata välistele olukordadele, mis kinnitasid vastupidit (s 10). Seda öeldes ei viita ta niivõrd oma kutsumisele apostlina, kuigi ta peab ka seda väga suureks eesõiguseks, vaid siin on fookuses see, et ta on uus loodu Kristuses (2Kr 5:17). Pauluse teeb rikkaks tema staatus uskujana ning see paneb ta rõõmutsema (s 6,7). Läbi Püha Vaimu, kes temas elab suudab ta vastu pidada ja ellu jääda äärmiselt raskes ja temalt kõike nõudvas töös.

Meie kutsumine võib olle erinev Pauluse omast, aga meil on seesama staatus ning meelevald ja vägi. Järelikult saame ka meie jätkata Jumala tööd, Tema väes ning selle töö üle rõõmustades.

 

Heida Jumala ette mistahes rõhumine või pinge, kui koged midagi sellist praegu. Palu, et Jumal võiks täita sind oma Püha Vaimu ja väega.

Selle kommentaari autor: Peter Morden