Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kirglik igatsus pühaduse järele

Laupäev, 15. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 6:11-7:1

Apostliametist
11Meie suu on teile avatud, korintlased, meie süda on avardunud.
12Teil ei ole meie sees kitsas, vaid teil on kitsas teie oma südames.
13Ma ütlen teile kui lastele: Vastutasuks avarduge teiegi!
Hoiatus võõra ikke eest
14Ärge hakake vedama võõras ikkes koos uskmatutega! Mis ühist on õigusel ja ülekohtul või mis osadust valgusel pimedusega?
15Mis kooskõla on Kristusel Beliariga või mis osa on usklikul uskmatuga?
16Kuidas sobib Jumala tempel kokku ebajumalatega? Meie oleme ju elava Jumala tempel, nõnda nagu Jumal on öelnud: „Ma tahan nende seas elada ja käia ja olla nende Jumal, ja nemad on minu rahvas.
17Seepärast minge ära nende keskelt ja eralduge neist,” ütleb Issand, „ja ärge puudutage rüvedat, siis ma võtan teid vastu
18ja olen teile Isaks, ja teie olete mulle poegadeks ja tütardeks,” ütleb Kõigeväeline Issand.
1Armsad, et meil nüüd on niisugused tõotused, siis puhastagem endid ihu ja vaimu kogu rüvedusest, täiustades oma pühadust Jumala kartuses.

„Püha, püha, püha on vägede Issand! Kogu maailm on täis tema au!” (Js 6:3) Kummarda ja austa Jumalat Tema ilus ja pühaduses (Ps 29:2)

Tänasest tekstist kajab vali kutse pühadusele. Siin kasutatakse erinevaid väljendeid, eriti aga kahte, mis on tuttavad paljudele usklikele: “Ärge hakake vedama võõras ikkes koos uskmatutega!” ning “minge ära nende keskelt ja eralduge neist,” (s 14,17). Mõnikord aga võivad need väljendid põhjustada moonutatud ning valesti tõlgendatud arusaamist pühadusest. Võibolla keegi arvab, et ta peaks uskmatutest inimestest täiesti eralduma, aga see poleks Pauluse mõtteviisiga kuidagi kooskõlas (1Kr 5:9-10; 1Kr 7:12–15; 1Kr 10:27; 1Kr 14:22–24). On ju Jumal ise tulnud meie juurde Jeesuses, elades patuste ja häbiväärseid tegusid tegevate inimeste keskel, puudutades meie katkisust ning tuues meile pääste (s 16). Kui pühadus on Kristuse-sarnasuse tuum, siis eraldumine maailmast ei saa saa kuidagi olla õige suund, sest läheb otseselt vastuollu Piibli õpetusega ning Jumala ense tegudega.

Aga mida need salmid siis meile õpetavad? Paul Barnett ütleb, et konteksti arvestades on see “spetsiifiline kutse Korintose kogudusele eraldada end Korintoses levinud templikultustest.” Need oli kultused, mis sisaldasid nii ebajumalakummardamist kui templiprostitutsiooni. Igasugusest seksuaalsest kõlvatusest tuleb hoiduda. Läbikukkumine neis asjus paneb inimese kuritarvitama Jumala poolt kristlikus abielu tarvis antud imelisi ande. 

Me võime nüüd öelda, et ebajumalateenistus, see korintlaste teine suur pahe, ei puuduta meid. Aga ka see pole tõsi, sest ükskõik milline asi või inimene vm, mis võtab meie südameis ära Jumalale kuuluva koha, on ebajumalateenistus. Raha ja karjäär on kaks kõige levinumat, mis väga lihtsalt võivad muutuda inimesele jumalaks. Kumbki neist ei ole iseenesest halb, aga kui hakkame neid taotlema isekatel eesmärkidel, vajume varsti ülepea tarbimisse ning üksnes enesekesksetesse ambitsioonidesse. Taoliste asjade kummardamine võib alata üsna märkamatult, tõugates aga elava Jumala teisele kohale. Tulemuseks on see, et muutume samasuguseks kui inimesed meie ümber, selle asemel, et täita meile antud mandaati olla Jumala hea sõnumi inimesed, kes kehastavad ning kuulutavad hoopis teistsugust eluviisi.

Andku Jumal ise meile arusaamist, tõelist kirglikkust taotleda piibelliku ning Kristuse-keskset pühadust!

 
Kas sinu elus on ebajumalaid, kellest peaksid lahti ütlema? Palu, et Jumal ilmutaks sulle sinu olukorda ning annaks sulle jõudu kummardada ja teenida üksnes Teda.

Selle kommentaari autor: Peter Morden