Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Leebe distsipliin

Laupäev, 22. August 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Kr 10:1-11

Pauluse kaitsekõne
1Aga mina, Paulus, julgustan teid Kristuse tasaduse ja leebuse läbi, mina, kes ma teie palge ees olevat alandlik, kuid eemal viibides julge teie vastu.
2Ma palun teid, et ma teie juures viibides ei peaks olema julge selles meelekindluses, millega ma kavatsen vastata nendele, kes arvavad meid lihaliku loomuse järgi kõndivat.
3Sest ka lihalikus ihus elades ei sõdi me selle loomuse järgi,
4meie võitluse relvad ei ole ju lihalikud, vaid need on Jumalas vägevad kindluste mahalõhkumiseks. Me kummutame targutused
5ja purustame iga kõrkuse, mis tõstab end jumalatunnetuse vastu, ja me võtame vangi Kristuse sõnakuulmisse kõik mõtted
6ja oleme valmis nuhtlema iga sõnakuulmatust, kui teie sõnakuulelikkus on saanud täielikuks.
7Vaadake silmanähtavat! Kui keegi on veendunud, et ta on Kristuse päralt, arvestagu siis eneses ka seda, et nagu tema ise on Kristuse päralt, nii oleme seda ka meie.
8Sest kui ma ka kiitleksin meie meelevallast, mille Issand on andnud teie ehitamiseks ja mitte mahalõhkumiseks, siis ma ei jääks häbisse.
9Aga ma ei taha jätta muljet, nagu püüaksin ma teid kirjadega hirmutada.
10„Jah, tema kirjad,” öeldakse, „on küll kaalukad ja võimsad, kuid ihulikult meie juures olles on ta nõder ja ta sõna on armetu.”
11Niisugused arvestagu, et me oleme kohal olles samasugused kui eemalt oma kirjade sõnades.

“...leebus ja majesteetlikkus, inimlik ja jumalik, täiuslikus kooskõlas... kummardu ning ülista, sest selline on meie Jumal” (Graham Kendrick © 1986 Kingsway’s Thankyou Music)

Evangeelium loob uue eluviisi. Evangeeliumi kuulutamine peaks looma uusi kogukondi, kes seda sõnumit oma eluga väljendavad, kes ei ela “selle maailma viisil (ehk siis liha järele)” (s 2).

Jumala tahe on et see uus rakenduks terves meie elus - tänases tekstis rakendab Paulus seda aga juhtimises, meelevalla kasutamises. Meelevald, või autoriteet on antud selle mõjusfääris olijate kasuks, mitte valitsejate kasuks: “sinu üles ehitamiseks” (s 8). Meelevalla eesmärgiks on sõnakuulelikkus Kristusele (s 5) - ja muuseas ka kuulekus juhile. Peamine eesmärk on esile tuua Kristuse loomus. (s 1).

“Lihaliku loomuse” järele kõndijate (s 2), e tavamõtlemise jaoks, on “tasadus ja leebus” nõrkuse tunnused - aga nii ei ole see Jumala ees. Kristuse olemuses tähendas tasadus kannatlikku jõulisust; jõudu, mis oli alistatud Jumalale ning kasutusel vaid seal, kuhu Jumal juhtis; mitte aga sihitult, reageerides teiste käitumisele.

Paulus on kohe saabumas Korintosesse, et rakendada koguduslikku karistust. Tema seni osutatud leebust ja tasadust on ekslikult peetud nõrkusteks; tagasihoidlik otsekontaktis, julge kui on kaugel (s 1,10) - heidetakse talle ette. Aga nüüd tuleb Paulusel vastakuti olla ning välja heita sissetungijad, kes on kavalusega juhtimise koguduses üle võtnud ning tegeleda tõsiste läbikukkumistega korintlaste kristlikus eluviisis. Tal on selleks olemas kogu varustus: tegelik Püha Vaimu vägi, mis seisab vastu tema kriitikute strateegiatele, eneseupitamisele, teiste halvustavale võrdlemisele ning majandusliku kasu taotlemisele.

Paulus osutab oma käitumisega tegelikult armastust korintlaste vastu, kuigi mõnelegi nende seast ei ole tema armastav karistamine meelt mööda ega ka kerge vastu võtta. Mõned asetavad kahtluse alla Pauluse meelevalla ja õiguse, teised tema järjekindluse. Pauluse ainsaks kinnituseks ning kaitseks jääb Jumala heakskiit (2Kr 10:18).

Jumal ootab ja soovib meie elus näha Kristuse sarnasust. Kristusesarnane juhtimine toob alati enesega kaasa mittemõistmise riski. Kuidas väljendub see sinu kontekstis - ja milline näeks seal välja Kristuse sarnane, karistusest läbi tulnud kogudus?

 

Issand,mõnikord suudan olla kannatlik ning teha seda mis õige. Anna mulle palun jätkuvalt suutlikkust, teha palju sagedamini seda, mis on õige ja õigel viisil.

Selle kommentaari autor: Graham Cray