Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Et sa teeksid vahet

Reede, 4. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Ms 11:1-25

Puhtad ja roojased loomad
1Ja Issand rääkis Moosese ja Aaroniga, öeldes neile:
2„Rääkige Iisraeli lastega ja öelge: Need on loomad, keda te võite süüa kõigist loomadest maa peal:
3iga looma, kellel on sõrad, täielikult lõhestatud sõrad, ja kes mäletseb mälu, võite süüa.
4Ometi ärge sööge neist, kes mäletsevad mälu või kellel on lõhestatud sõrad: kaamelit, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
5kaljumäkra, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
6jänest, sest ta mäletseb küll mälu, aga tal ei ole sõrgu - ta olgu teile roojane;
7siga, sest tal on küll sõrad, täielikult lõhestatud sõrad, aga ta ei mäletse mälu - ta olgu teile roojane!
8Nende liha ärge sööge ja nende korjuseid ärge puudutage, need olgu teile roojased!
9Kõigist vees elavaist võite süüa neid: kõiki neid vees, niihästi meres kui jõgedes, kellel on uimed ja soomused, võite süüa.
10Aga meres ja jõgedes kõik, kellest vesi kihab, kõik elavad hinged vees, kellel ei ole uimi ja soomuseid, olgu teile jälgid!
11Jah, need olgu teile jälgid, nende liha ärge sööge ja nende raibe olgu teile jälk!
12Kõik need vees, kellel ei ole uimi ja soomuseid, olgu teile jälgid!
13Ja lindudest olgu teile jälgid need, neid ärge sööge, need on jälgid: kotkas, lambakotkas, must raisakotkas,
14harksabakull, raudkull oma liikidega,
15kõik kaarnad oma liikidega,
16jaanalind, kägu, kajakas, haugas oma liikidega,
17kakuke, kormoran, kassikakk,
18öökull, puguhani, raisakull,
19toonekurg, haigur oma liikidega, vaenukägu ja nahkhiir.
20Kõik tiivulised putukad, kes käivad neljal jalal, olgu teile jälgid!
21Kõigist tiivulisist putukaist võite süüa ainult neid, kes käivad neljal jalal, kellel jalgadest ülalpool on sääred maa peal hüppamiseks;
22neist võite süüa järgmisi: rändrohutirts oma liikidega, solaam oma liikidega, hargol oma liikidega ja hagab oma liikidega.
23Aga kõik muud tiivulised putukad, kellel on neli jalga, olgu teile jälgid
24ja neist te saate roojaseks; igaüks, kes puudutab nende raibet, on õhtuni roojane.
25Ja igaüks, kes nende raipest midagi kannab, peab oma riided pesema ja olema õhtuni roojane.

Mis on sinu jaoks püha ja mis on roojane?

Tänane tekst ja ka järgnevad peatükid on laienduseks eelmises peatükis antud preestrite ülesandele: “et saaksite teha vahet püha ja ebapüha vahel ning roojase ja puhta vahel”  (3Ms 10:10)”. Tegelikult on see detailne instruktsioon kuidas eraldada püha ebapühast (roojasest), ning kuidas toimida ebapühaga. Vaatluse alla võetakse roojase ja püha vahe seoses toiduga ning loomadega (ptk 11), laste sünniga (ptk 12); nahahaiguste ja seeninfektsioonidega (ptk 13-14) ning kehavedelikega (ptk15). Kogu kirjeldus suubub Suurde Lepituspäeva ( ptk 16), mille ülesanne oli puhastada pühamu ja terve rahvas Jumala ees.

Puhta ja roojase mõiste on tänapäeval hoopis teisiti mõistetud, kui tollase Iisraeli keskel, kelledele see oli igapäevane ja tuttav teema. Esmane piir Iisraeli argielus oli püha ja tavalise vahel. Argielu toimingutes tuli aga juba vahet teha puhta ja roojase vahel. Püha oli kõik see, mis oli seotud Jumalaga või Tema teenimiseks eraldatud. On väga oluline mõista, et püha vastand ei ole mitte roojane (paha) vaid argine, tavaline (ehk kõik muu mis ei olnud püha). Iisraeli argipäevas olid inimeste jaoks asjad tavalised ja puhtad, kuid oli mitmeid saastavaid asjaolusid, mis võisid teha asju või inimese roojaseks. Mõned asjad olid juba olemuselt roojased ning neid ei saanud miski puhtaks teha (nt teatud loomad, surmaga seonduv) aga enamasti sai seda, mis oli saanud roojaseks puhastada ning tagasi “tavalise” seisu taastada.

Ainult Jumal on püha juba oma olemuselt ning teatud inimesed/asjad sai  muuta pühaks (pühitseda) kohaste riutaalide läbi. Samamoodi võisid valed teod/ kontaktid muuta pühitsetu ja püha ebapühaks. Kõige tavalisem põhjus oli patt, haigused, puudused ning ebanormaalsused. Ohvriloomade veri  oli see, mille kaudu puhaststi ebapüha ning pühitseti tavalist. Normaalne olek oli olla tavaline /puhas -  püha ja roojane olid vastassuunalised äärmused sellele.

Üks preestrite põhiülesandeid oli tagada, et püha ei satuks kontakti roojasega - see  põhjustas pöördumatuid tagajärgi nagu juhtus Naadabi ja Abihuga (3Ms 10). 

Ristil sündis aga enneolematu ja mõeldamatu - ülimalt püha andis iseennast ülimalt roojase meelevalda (surma) selleks, et ainus tõeliselt toimiv - Kristuse ohvriveri, saaks anda inimkonnale ja maailmale võimaluse saada puhtaks ning lepitatud oma Püha Loojaga.

Iisrael pidi preestrite abiga õppima kõike seda mõistma ning neil asjadel vahet tegema nii, et nad oskaksid jääda puhtaiks või siis kiirelt oma puhtuse taastada, kui saastumine oli toimunud.

Kõik aga teenis üht ja peamist eesmärki: et Jumal saaks jätkuvalt viibida ja toimida oma rahva keskel, kes pn puhtad.

Tänane piiblitekst käsitleb paljusid toiduga (loomadega) seotud instrktsioone. Looma- ja linnuriik jagatakse 3 sfääri: maapealne, vees elavad ja õhus lendavad isendid. Regulatsioonid on aga ei kuuluta ühtki looma /lindu/kala iseenesest roojaseks, vaid anti pigem dieedi mõistes.

 
Kui palju pöörad tähelepanu sellele, mida sööd - otseses ja vaimses mõttes; ning kuidas mõjutab see sinu elu? Kas oled endale seadnud piirid puhta ja roojase vahel ning mille alusel? Küsi täna, kas Jumal tahaks nendes asjades sulle midagi öelda või ilmutada.

Selle kommentaari autor: APÜ