Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Eraldamine on oluline

Laupäev, 5. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 3Ms 11:26-47

Puhtad ja roojased loomad
26Kõik loomad, kellel on sõrad, aga kelle sõrad ei ole täiesti lõhestatud ja kes ei mäletse mälu, olgu teile roojased; igaüks, kes neid puudutab, saab roojaseks.
27Ja kõik, kes käivad käppadel kõigist neljal jalal käivatest loomadest, olgu teile roojased; igaüks, kes puudutab nende raibet, on õhtuni roojane.
28Ja kes nende raibet kannab, peab oma riided pesema ja olema õhtuni roojane; need olgu teile roojased!
29Ja need olgu teile roojased väikeloomadest, kes maa peal roomavad: mutt, hiir, sisalik oma liikidega,
30karihiir, okassisalik, müürisisalik, liivasisalik ja kameeleon.
31Need olgu teile roojased kõigist roomajaist; igaüks, kes neid puudutab, kui nad on surnud, on õhtuni roojane.
32Ja kõik asjad, mille peale mõni neist langeb, kui ta on surnud, saavad roojaseks, nii iga puuriist või riie või nahk või kott - kõik riistad, millega tehakse tööd: need tuleb panna vette ja need on õhtuni roojased, siis need saavad puhtaks.
33Ja kui mõni neist on langenud mõnesse saviastjasse, siis saab kõik, mis selles on, roojaseks ja te lööge see astja puruks!
34Iga roog, mida süüakse, millesse niisugune vesi satub, ja iga jook, mida juuakse, on igas niisuguses astjas roojane.
35Iga asi, mille peale langeb neist mõne raibe, saab roojaseks; küpsetusahi ja tulekolded tuleb maha kiskuda, need on roojased ja jäävad teile roojaseks.
36Aga allikas või kaev, millesse koguneb vett, on puhas; ometi, kes puudutab neis olevat raibet, saab roojaseks.
37Ja kui neist mõne raibe langeb mingi külviseemne peale, mida külvatakse, siis see jääb puhtaks.
38Aga kui seeme on veega kastetud ja mõni raibe langeb selle peale, siis seeme saab teile roojaseks.
39Kui mõni neist loomadest, kes teile on toiduseks, sureb, siis on see, kes puudutab tema raibet, õhtuni roojane.
40Kes tema raibet sööb, see peab oma riided pesema ja olema õhtuni roojane; ja kes tema raibet kannab, peab oma riided pesema ja olema õhtuni roojane!
41Ja kõik roomajad, kes maa peal roomavad, on jälgid, neid ärgu söödagu!
42Mitte ühtegi neist, kes liiguvad kõhu peal, ega ühtegi neist, kes käivad neljal või rohkemal jalal kõigist roomavaist väikeloomadest maa peal, ei tohi te süüa, sest need on jälgid.
43Ärge tehke endid vastikuks mitte ühegi roomava roomaja pärast; ärge roojastage endid nendega, et saate nende läbi roojaseks!
44Sest mina olen Issand, teie Jumal. Pühitsege siis endid ja olge pühad, sest mina olen püha! Ja ärge roojastage oma hingi mitte ühegi roomaja pärast, kes maa peal roomab,
45sest mina olen Issand, kes tõi teid ära Egiptusemaalt, et olla teile Jumalaks. Olge siis pühad, sest mina olen püha!
46See on seadus loomade ja lindude ja kõigi elavate hingede kohta, kellest vesi kihab, ja iga olendi kohta, kes maa peal roomab,
47et te teeksite vahet roojase ja puhta vahel, looma vahel, keda tohib süüa, ja looma vahel, keda ei tohi süüa.”

Kas oled oma elus eraldanud end teatud asjadest? Millistel põhjustel?

Maaharimises ja karjakasvatuses oli iisraellaste kontakt loomadega vältimatu, sage ning mitmesugune. Tänasest piibliteksist leiame juhised kuidas iisraellased neis kontaktides said jääda puhtaks või kiirelt puhastuda. Argielus oli tegelikult suhteliselt vähe juhtumeid, mis tekitasid rituaalselt ebapuhta oleku, ning enamasti lõppes see koos päeva lõppemisega. On tähelepanuväärne, et kokkupuude elavate loomadega (isegi ebapuhaste loomadega) ei teinud inimest ebapuhtaks. Oli täiesti lubatud ratsutada kaamelitel ja eeslitel (kuigi neid ei tohtinud süüa).

Surm oli ainus, mis muutis kõik roojaseks. Siia hulka kuulusid loomade korjused ning asjad, millega neid käsitleti. Samuti oli roojane kõik, mis liikus või toimis ebanormaalselt.

Peatüki lõpust leiame taas meenutuse, miks see kõik oli oluline, ning ka rahva ajaloolise motivatsiooni reeglite pidamiseks: Iisrael oli kutsutud olema Jumala valitud rahvas, kelle Jumal oli päästnud (lunastas) Egiptusest ning sellepärast pidid nad eristuma (olema pühad). Tervet 3. Moosese raamatut läbib otsekui refrään: “Olge pühad, sest mina olen püha!” (3Ms 19:2, 3Ms 20:26). See ei tähendanud, et kogu rahvas pidi olema nagu preestrid, vaid, et nii nagu preestrid õpetasid ja suunasid rahvast pühadusele, nii pidi rahvas tervikuna olema samasuguse mõjuga kõikidele teistele rahvastele.  See Jumala nõue erineda kõikidest teistest rahvastest on üks peamisi vihjeid, kuidas mõista puhtuse ja roojasuse eraldamist tänases tekstis.

Seoses nende seadustega tekib 4 küsimust.

  1. Kas tekstis mainitud kategooriate taga on mingi selge põhimõte?

On palju erinevaid teooriaid, miks liigitati loomi just nii, kõige levinum neist on hügieeni ja tervisega seostatud põhimõte. Üsna kindlalt on mõnede keelatud liikide puhul (sead, raisakotkad) suurem oht nakatada inimesi erinevate parasiitide ja bakteritega. Ka mitmesugused pesemisnõuded surnud liha käsitlemisel tunduvad mõistlikud.

Siiski on parim selgitus seotud sügavama põhimõttega. See põhineb tekstis juba enne antud liikide klassifiaktsioonil - maas, vees ja õhus liikuvad liigid ning igale territooriumile kohased (normaalsed) liikumisviisid. Iisraeli preestrite arusaamine pühadusest ja puhtusest oli suuresti rajatud eesmärgile säilitada asjade loomupärane (autentne) olemisviis ning igal juhul vältida erinevate kategooriate segunemist. Selles põhimõttes peegeldub loomispärane kord, kus Jumal  ise eraldas väga hoolikalt kõike loodut: valguse pimedusest,  maa ja taeva, mere ja maa jne. See põhimõte kanti edasi ka loomade klassifiaktsiooni nii, et see kinnitas loomispärast selgust ja korda. Mõne liigi Iisraelile ebapuhtaks kuulutamine samas ei olnud liigi kui sellise ärapõlgamine või tõukamine, või talle koha keelamine Jumala imelises loomistöös.

2) Miks andis Jumal sellised piirangud Iisraelile toidu osas?

Oleme juba lugenud, et Iisraeli kui rahva pühadus, pidi olema kogukondlik. Need erilised reeglid toidu osas sümboliseerisid nende erinevust teistest rahvastest (5Ms 14:2, 5Ms 21). Samamoodi kui Jumal oli piiranud oma valikut ühe rahvaga kõikide teiste keskel, pidi Iisrael piirama oma toiduvalikut loomade hulgas. See oli neile igapäevseks sümboliks ja meeldetuletuseks, et nad on eraldatud kõigist teistest rahvastest; sellest kui tähtis on neile jääda pühaks. See ei teinud neid teistest rahvastest paremaks (nagu ka puhta loomad polnud ülemuslikud ebapuhastest), vaid see nõue lähtus Jumala lunastavast toimisest nende minevikus ning Jumala lunastusplaanist nende kaudu tulevikus. Kõik need reeglid olid otsekui vormiriietus - mis automaatselt määratleb  ametikandjalt oodatava käitumise standardi. Iisraeli argielu oli täielikult läbipõimitud pühadusest.

3) Kas need toiduga seotud reeglid on kohustuslikud ka kristlastele tänapäeval?

Vastus on EI, aga samas on vaja mõista MIKS see nii on. Jeesus tühistas täielikult igasuguse vahetegemise puhta ja roojase toidu vahel kuulutades, et määravaks osutub pigem moraalne eraldamine, mida toidu eraldamine vaid süboliseeris. Enam ei ole oluline see, mis läheb kõhtu, vaid see, mis tuleb välja inimese südmaest (Mk 7:14-23). Moraalne valitseb üle rituaalse. Sellepärast on tähendusrikas, et kohe peale selle väljaütlemist, tervendab Jeesus paganast naise tütre  - näidates et enam ei tehta vahet juudi ja teiste rahvaste vahel; seda phimõtet kinnitati ka Peetrusele nägemuses (Ap 10). Jumala valitud rahva hulka võisid nüüd kuuluda inimesed kõikidest rahvastest (Gl 3 :26-29; Ef 2:11-22).

4) Mida peaksid kristlased õppima neist toiduga seotud määrustest?

Esmalt seda kui oluline on see, et kristlased Jumala rahvana erinevad kõikidest teistest maailmas. Iisraeli rituaalne puhtuspidamine - alates köögist kuni kogudusetelgini - sümboliseeris Jumala palju suuremat nõuet oma rahvale moraalse puhtuse, sotsiaalse õiguse ning lepingu-ustavuse osas. Juba prohvetid osutasid sellele, et kui see viimane puudus, polnud ka kõige karmimal rituaalsel puhtusel mingit tähendust.

Teiseks, toit on endiselt oluline ka moraalses mõttes. Mida, kuidas ja kellega koos me sööme, on oluline laiemas kultuurilises tähenduses. See, et toiduseadused on praeguseks tühistatud, ei tühista vajadust armastada, aktsepeteerida ning olla tundlik oma ligimese suhtes. Ja kuigi kristlased võivad süüa mida iganes, on olukordi, kus meil tuleb endid piirata - armastusest ja austusest Jumala vastu ning sellepärast et peame armastama oma ligimest kui iseennast.

 
Palu endale täna Jumalalt uut visiooni eraldamise kohta oma elus. Palu, et õige eraldamine võiks ka sinu elus ulatuda köögist koguduse teenistuseni ning tuua au Jumalale, kus iganes sa viibid.

Selle kommentaari autor: APÜ