Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Aromaatne teadmine

Reede, 18. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 1:9-15

Tänu ja palve koguduse eest
9Seepärast ei ole ka meie, sellest päevast peale kui me seda kuulsime, lakanud teie eest palvetamast ega palumast, et teid täidetaks tema tahtmise tundmisega kogu tarkuses ja vaimulikus mõistmises,
10et te käiksite Issanda vääriliselt talle kõigiti meeldida püüdes, kandes vilja igasuguses heas töös ja kasvades Jumala tundmises
11ning saaksite vägevaks kogu väega tema kirkuse tugevust mööda kõigeks püsivuseks ja pikaks meeleks, rõõmuga
12tänades Isa, kes teid on teinud kõlblikuks osa saama pühade pärandist valguse riigis,
13kes meid on kiskunud välja pimeduse meelevallast ja asetanud oma armsa Poja kuningriiki,
14kelles meil on lunastus, pattude andeksandmine.
Hümn Kristusele
15Tema on nähtamatu Jumala kuju, kogu loodu esmasündinu,

Milline saladus peitub Kristuse Jeesuse lapsena tulekus - selleks, et meie võiksime saada Jumala lasteks!

 

Kristlase elu sisuks on püsida juurdununa Jeesuses. Et seda suuta, peame tundma ja austama Teda sellisena nagu ta on. Pauluse jaoks on vaimuliku teekonna eesmärgiks saada Kristuse sarnaseks (Rm 8:29). Just sellepärast ei tohi Jeesus jääda meile võõraks. Tõeline vaimulik innukus, selline nagu Paulus omas, tuleb Jeesuse tundmisest sellisena, nagu ta seda väärib. Täpselt sama kehtis ka Peetruse puhul (Mt 6:13). Religioossel innukusel, mis ei ole juurdunud Jeesuse tegelikust tundmisest hoovavasse tasadusse, on oht muutuda fanatismiks, silmakirjalikkuseks või vaimulikuks uhkuseks.

Paulus peatub Jeesuse jumalikel omadustel (s 15). Jeesus on kõigepealt nähtamatu Jumala kuju. Ja see, kes on teda näinud, on näinud Jumalat (Jh14:9).

Teiseks, on ta Looja, kes valitseb kõikide vägede ja meelevaldade üle taevas ja maa peal.

Kolmandaks, on ta meie elu allikas ja põhjus miks kogudus üldse olemas on. Neljandaks on temas kehastatud kogu täius. Viiendaks, on ta meie rahu. See on “shalom” rahu: terviklikkus ning täielik heaolu.

Ja siis rakendab Paulus selle mõistmise vaimulikku ellu. Mida tähendab uskuda, et Jumala kogu täius on Jeesuses? Jeesus võib päästa meid kõige hullemast hädaohust elus - see on Jumalast võõrandumisest (s 21). Ta on meie tee täiuslikkusele, osutades ühtlasi sellele, et vaimulik elu peab kasvama täiuse suunas ( Mt 5:48).

Eriliselt aga toob Paulus siin esile, et Jeesust tuleb tunda mitte pelgalt doktriini uskudes, vaid ka läbi isikliku kogemuse. Ning tõendus tema tundmise kohta ilmneb sellest, et meie elud saavad muudetud, muutes meid võimeliseks levitama seda Kristuse tundmise meeldivat aroomi. See hea aroom tekib siis kui oleme ise täidetud Jeesuses, nii nagu tema ise sai täidetud Jumalas Isas.

Ilma taolise muutva suhteta ei saa me olla autentsed tunnistajad.

 
Issand, tõmba mind sügavamale enese sisse, et võiksin olla tõeliselt üks sinuga ja muutuda elu lõhnaks kõikidele neile, kes on mu ümber.

Selle kommentaari autor: Valson Thampu