Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Väeline Kristus

Laupäev, 19. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 1:15-20

Hümn Kristusele
15Tema on nähtamatu Jumala kuju, kogu loodu esmasündinu,
16sest tema läbi on loodud kõik, mis on taevais ja maa peal, mis on nähtav ja nähtamatu, olgu troonid või ülemused, olgu valitsused või meelevallad - kõik on loodud tema läbi ja tema poole.
17Tema ise on enne kõike ja kõik püsib koos temas
18ja ta on oma ihu, koguduse pea. Tema on algus, esmasündinu surnuist, et ta kõiges saaks esimeseks.
19Sest Jumalal on olnud hea meel lasta kogu täiusel temas elada
20ja lepitada tema läbi enesega kõik, niihästi maapealsed kui taevalised, tehes rahu tema ristivere läbi.

Palu, et Jumal aitaks laiendada sinu arusaamist sellest, kes on Jeesus veel palju sügavama imetluseni.

Ridade vahelt  lugedes võib aimata, et Kolossa usklike nägemus Jeesusest oli liiga väike - ja seepärast kirjutab Paulus neile Kristuse täielikust unikaalsuest ning kõigeülesusest.

Kõigepealt - Kristus on nähtamatu Jumala kuju ( 15). Loomisega seoses on Kristus valitseja üle kõige loodu (s 15). Kõik oli loodud Tema läbi ja Tema poole (s 16). Ta oli enne kõike muud ning vaid Temas on kõik hoitud ülal ja toimimas (s 17). Kas on kunagi kedagi teist kirjeldatud selliste väljenditega?

Suhtes kogudusega on Ta selle pea, kogu meelevalla ja väe allikas. Ükestõusmise suhtes, on Kristus esmasündinud surnute seast- ainuke, kes siiamani on surnuist üles tõusnud uue, ülestõusmise ihuga. Pole siis ime, et Paulus ütleb, et Kristus omab ülimuslikkust kõiges (s 18). Ning Tema vere ja ristisurma läbi saame meie täna leida lepituse Jumalaga - meie, kes enne olime vaenlased, oleme nüüd saanud sõpradeks.

Ainuke, mida meilt oodatakse, on selle suhte hoidmine Jumalaga ning kindlalt usuteekonna jätkamine (s 23) - usaldades täiesti seda unikaalsed ja väelist Kristust.

Tundub, et mõned Kolossa koguduse omadused põhjustasid Paulusele pingeid. Esiteks nende kiindumus uute ideede ja kontseptsioonide vastu - mis põhjustas ka selle, et nad püüdsid heale sõnumile Jeesusest lisada erinevaid “tükikesi” omalt poolt.

Võibolla meeldis mõni asi Jeesuse juures neile eriliselt, aga nad soovisid omalt poolt segada lisaks mõtteid ka teistest filosoofiatest - sest pelgalt Jeesuse järgimine tundus neile liiga….. lihtne. Mõned salajased rituaalid, eriteadmised ja inimlikud saavutused võinuks asja palju huvitamamaks teha.

Pauluse kõne Kristuse täiuslikkusest võtab ära igasuguse muu asja juurdesegamise ruumi usus Kristusesse. Ta ütleb otse: Jeesuses on Jumala täius. See tähendab, et kõik Jumalat puudutav - Tema vägi, armastus, õiglus - kõik on välja valatud Kristuses.

Paulus üritab koloslasi nägema panna, et Jeesus ongi täiuslik. Tema on see, kes valitseb; see kes alustas selle kõik; see , kelle Jumal ise valis ning see, kes toob inimestele lunastuse. Kui sa oled Jeesusega kohtunud, siis oled kohtunud Jumalaga - Tema täiuses.

Kas sina julged toetuda Jeesusele täiesti - või on ka sul vaja olnud juurde panna mingeid “lisasid”?

Jeesuses on kõik, mida sa vajad. Meil pole omalt poolt midagi Temale lisada. Milline kergendus, et see tõesti nii on!

 
Pauluse kirjeldus Kristusest on täis ülvõrdeid. Kuidas räägiksid sina oma sõpradele Kristusest?

Selle kommentaari autor: George Irving ja Ben Askew