Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Õiged suhted

Esmaspäev, 28. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 3:18-4:1

Kodukorrast
18Naised, alistuge meestele, nagu on sünnis Issandas!
19Mehed, armastage naisi ja ärge olge karmid nende vastu!
20Lapsed, olge oma vanemaile kuulekad kõigis asjus, sest see on Issandale meelepärane!
21Isad, ärge riielge oma lastega, et nad ei muutuks araks!
22Orjad, olge oma maistele isandatele kuulekad kõiges, mitte silmapetteks nagu inimeste ees lipitsemiseks, vaid siira südamega, kartes Issandat.
23Mida te iial teete, seda tehke kogu hingest, nõnda nagu Issandale ja mitte nagu inimestele,
24teades, et te saate Issandalt palgaks pärisosa. Teenige Issandat Kristust!
25Sest kes teeb ülekohut, saab kätte, mis ta on teinud ülekohut, ja ei ole mingit erapoolikust.
1Isandad, andke orjadele, mis on õiglane ja kohane, teades, et ka teil on isand taevas!

Kas olen valmis alistama Kristuse valitsusele kõik oma elualad?

Paulus teab, et tõeline usk peab läbistama kõiki elualasid ning tänases tekstis räägib ta inimese kõige olulisematest  - mehe ja naise, laste ja vanemate, aga ka tollases ühiskonnas paljusid puudutavate orjade ja peremeeste vahelistest suhetest. Pauluse sõnades on palju tarkust, ometi on need tekitanud ka vastuolulisi reaktsioone ning sellepärast on oluline meeles hoida kirja konteksti, sest Pauluse aegne kultuur oli väga erinev kaasaja idividualistlikust lääne kultuurist.

Pauluse ajal oli inimeste identiteedi peamiseks mõjutajaks nende suhted teistega ning nende tähendus, kui nad täitsid neile pandud sotsiaalseid ning perekondlikke kohustusi. Pauluse õpetus  sellises keskkonnas oli otseselt revolutsiooniline - eriti viis, kuidas ta sõnastas selle, mis teeb väärtuslikuks ning austusväärseks need ühiskonnagrupid, keda oli marginaliseeritud - naised, lapsed ja orjad. Sellist mõtteviisi on vaja meile ka tänapäeval.

Õigete suhete aluseks on meie suhe Kristusega.  Sõna “Issand” kordub tänases tekstis kuuel korral (s 18,20,22,23,24), sest Kristuse Issandaks olemine mõjutab inimese kõiki elualasid. Alistudes Tema valitsemisele, hakkab ilmnema meie tõeline olemus, mille Jumal meisse loonud on. Me õpime teisi kohtlema kui Jumala näo järele loodud olendeid, ning kui neid, kellede eest Jeesus oma elu andis.

Paulus rõhutab vastastikust vastutust ning, et taoline austus kehtib mõlemapoolselt. Ta ei eelista, ega keskendu võimulolijatele või neile, kellele on kõrgem positsioon, vaid rõhutab iga inimese vastutust - nii naiste kui meeste, laste kui ka vanemate, orjade ja peremeeste vastutust üksteise ees. Nii on tegu palju enam vastutusega kui õigusega, ning tänane piiblitekst näidab, kuidas inimestevaheline tõeline vastastikune väärtustamine rohkendab omavahelistes suhetes respekti ning väärtust.

Viimaks kutsub Paulus üles meid täielikult ja kogu südamest pühenduma üksteisele (s 22-24). Kogu meie töö, ükskõik kui tähtis see ka tunduks, peab olema tegelikult Issanda Jeesuse Kristuse teenimine. Ja kõigesse, mida siin elus kohtame tuleks suhtuda pigem avatult, energiliselt, Jumala tahet otsides -  mitte aga passiivselt või asjadega vastu tahtmist tegeledes (s 23).

Pauluse poolt kirjeldatud põhimõtted kõlavad täna sama radikaalselt kui esimesel sajadil, ning kogudus on see, keda Jumal on seadnud mudeldama neid terviklikke, vastastikkusele austusele rajatud suhteid, kogu maailmale. 

 
Palveta nende eest, keda sinu kogukonnas on marginaliseeritud, perekondade eest, kes on rõhumise all või põlatud, töökohtade eest, kus võidutseb ülekohus. Palveta, et Jumalast antud põhimõtted ja Kristuse valitsus võiks laieneda neisse paikadesse.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb