Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Alati turvaline

Pühapäev, 27. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 125

Palve Iisraeli kaitsjale
1Palveteekonna laul.
Kes loodavad Issanda peale,
on nagu Siioni mägi, mis ei kõigu,
vaid püsib igavesti.
2Jeruusalemma ümber on mäed
ja Issand on oma rahva ümber
nüüd ja igavesti.
3Sest õela valitsuskepp ei jää paigale
õigete liisuosal,
et õiged oma käsi
ei sirutaks ülekohtu järele.
4
Issand, tee head neile, kes on head,
ja neile, kes on õiglased oma südames!
5Aga kes käänduvad oma kõveraile teedele,
need saatku Issand hukka ühes nurjatusetegijatega!
Rahu Iisraelile!

Kuidas säilitad kindla usu praeguse elu katsumuste keskel?

Tänapäeval on turvalisus suur teema. Kui helistad panka, pead enne läbima mitmeid turvalisuse toiminguid enne kui su küsimustele vastatakse. Aina rohkem räägitakse rahvuslikust turvalisusest, oleme harjunud turvakaamerate, turvakoodide ja palju muuga. Inimesed soovivad elada turvaliselt - see on sügav vajadus inimese sees. Nii küsime, kust leida selline turvalisus?

Jumal teab inimese turvalisusevajadust aegade algusest peale ning, et samamoodi vajavad seda ka usklikud täna. Ta andis Iisraelile iidsetel aegadel ning annab ka meile täna jõulise kinnituse, et oleme täiesti turvatud. Jumal ütleb, et Ta ümbritseb oma rahvast samal kombel kui Jeruusalemma ümbritsevad mäed (s 2). Sellise kaitse annab Jumal oma rahvale: Looja Jumal ise, hoiab oma rahvast alati! Jumal soovib, et võiksime kogu olemusega nautida Tema turvalist armastust, mis kestab igavesti.

Me tahame uskuda, et see on tõsi, aga mida siis teha kui elu nii sageli tundub raske ning kurjus vohab ja õitseb aina jõulisemalt - maailmas, ja isegi koguduses? Vastuse leiame 3. salmist: jah, seegi on meie elu reaalsus, aga kurjuse reaalsusele pannakse piir ning tuleb päev, mil seda enam ei ole. Sellepärast saab ja tohib õige uskuda ja loota Jumala õiglusele ning kohtumõistmisele.

Psalm annab meile mitmed alustõed, mida saame uskuda ning millele toetuda (s 1-3), aga me peame ka paluma Jumalat, et kõigele vaatamata võiksime reaalselt omada usukindlust, et Tema on see, kelle käes on kontroll kõikide asjade üle ning kurjuse jõud ei saa võitu õigsusest (s 4-5). 

Nii palvetab tänases psalmis Laulja seda, mida ta ka õpetab: usaldust Jumala vastu. Ning ta palvetab, et see usaldus võiks olla tõeline südameusaldus. Sest kõik, mis sünnib, sõltub viimselt Jumalast ning Tema ustavusest.

 
Palveta, et Jumal võiks täna uuendada su usaldust sellesse turvalisusesse mis kuulub kõikidele uskujatele. Miski ei saa seda kõigutada, ütleb Jeesus meile - ükskõik millised katsumused meid ka kohtavad. ( Jh 10:28-29 )

Selle kommentaari autor: Paul Woodbridge