Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Sõbrad on olulised

Kolmapäev, 30. September 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Kl 4:10-18

Isiklikke teateid ja tervitusi
10Teid tervitab Aristarhos, mu vanglakaaslane, ja Markus, Barnabase õepoeg, kelle kohta te olete juba käsu saanud, et kui ta peaks tulema teie juurde, te võtaksite ta vastu;
11terviseid Jeesuselt, keda nimetatakse Justuseks. Nemad on ümberlõigatutest olnud ainukesed kaastöölised Jumala riigi heaks, kes on olnud mulle lohutuseks.
12Teid tervitab Epafras, kes on pärit teie seast, Kristuse Jeesuse sulane, kes alati võitleb teie eest palvetades, et te püsiksite täiuslikena ja oleksite täidetud kõigega, mis on Jumala tahtmine.
13Ma tunnistan temast, et ta kannab väga suurt hoolt teie eest ja nende eest, kes on Laodikeias ja Hierapolises.
14Teid tervitavad armas arst Luukas ja Deemas.
15Tervitage vendi Laodikeias ning Nümfat ja kogudust tema kojas!
16Ja kui see kiri teie juures on ette loetud, siis tehke nii, et seda loetaks ka Laodikeia koguduses ning et teie loeksite ka Laodikeiast tulevat kirja.
17Ja öelge Arhipposele: „Vaata, et sa täidad seda teenimiseametit, mille sa oled saanud Issandas!”
18Tervitus on mu enese, Pauluse käega. Mõtelge mu vangipõlvele! Arm olgu teiega!

Täna Jumalat Tema ligiolu, Kristuse sõpruse ning kaasusklike toetuse eest.

Paulus kirjutas need, oma apostliameti viimased read, oma elu lõpul, vangis ja teistest äralõigatuna ning need puudutasid tema sõpru (2Tm 4:9–22). Paulus oli läbi elu tuntud kui sooloesineja või soolo operaator, kuid Uues Testamendis on ligi 70 inimest, keda nimetatakse nimepidi ja kellest me ei teaks midagi, kui nad ei oleks olnud seotud Paulusega. Siit näeme, kui oluline on see teema ka tänapäeval.

Vaata, kuidas Paulus kirjeldab oma sõpru: “Tühhikos, armas vend ning ustav abiline ja kaassulane Issandas…” (s 7), Oneesimus on ustav ja armas vend (s 9). Edasi viitab Paulus kaastöölistele (s 11) ning oma “armsale arstile Luukasele”(s 14). Sõbrad on olulised. Sõbrad julgustavad (s 8); sõbrad palvetavad (s 12); sõbrad teevad rasket tööd (s 13). Kristlik teenimistöö toimub kaastööliste ning meeskonnatöö keskkonnas. Ning oma kirja lõpetades tulevad kõik need inimesed Paulusele meelde - mitte sellepärast, et nad oleksid olnud tippjuhid, vaid et nad olid toetavad sõbrad. Liiga paljud juhid on kaasajal isoleeritud, mõnikord ka sellepärast, et soovivad kaitsta oma sõltumatust ning positsiooni.

Teine, väga ilmne põhjust meeskonnatöö tugevdamiseks on, et sellisel viisil saab töö tehtud efektiivselt. Võtame näiteks Tühhikose (s 7): teda mainitakse Pauluse kirjades kolmel korral, sest tema oli see, kes viis kirjad Efesosse, Tiitusele Kreetale, ning ka Kolossasse (Ef 6:21; 2Tm 4:12; Tt 3:12 ). Kuna mitmed neist kirjadest kirjutas Paulus vangis olles, vajas ta väga usaldusväärset ning ustavat kaastöölist. Ning Tühhikos osutus Pauluse meeskonnas just selliseks lojaalseks ning usaldusväärseks tiimiliikmeks, kellele sai anda nii olulise ülesande.

Uuest Testamendist leiame koguduse kui ühe ihu metafoori, mis rõhutab usklike vahelist vastastikust sõltuvust. Tänagem siis Jumalat sõprade eest - ning palugem, et võiksime ka ise osutuda ustavateks ning usaldsväärseteks sõpardeks. 

Õnnista täna oma sõpru ning palu, et Jumal võiks kinkida neile juhtidele, keda tunned toetavaid ning ustavaid sõpru.

Selle kommentaari autor: Jonathan Lamb