Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Selge nägemine

Laupäev, 3. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 8:22-26

Jeesus tervendab pimeda Betsaidas
22Ja nad tulid Betsaidasse ja Jeesuse juurde toodi pime ja paluti, et Jeesus teda puudutaks.
23Ja Jeesus haaras kinni pimeda käest, viis ta külast välja ja sülitas ta silmadesse, pani käed ta peale ja küsis temalt: „Kas sa näed midagi?”
24Pime vaatas üles ja ütles: „Ma näen inimesi, sest ma märkan neid nagu puid kõndimas.”
25Seejärel pani Jeesus uuesti käed ta silmadele ja ta sai täiesti terveks ja nägi kõike selgesti.
26Ja Jeesus saatis ta koju, öeldes: „Ära mine külasse!”

"Ava mu silmad nägema su Seaduse imesid!" (Ps 119:18)

Kaks eelmist kirjakohta on valmistanud meid tajuma kaastunde tähtsust, mis oli fundametnaalseks tõukajaks kui Jeesus reageeris inimeste praktilistele vajadustele; aga samamoodi ka vaatama neist sündmustest kaugemale, Jeesuse tegude tähendusele.

Täna jätkame sama teemaga. Pimeda mehe tervendamine ning hiljem ka pimeda Bartimeuse tevrendamine (Mark 10:46–52), on otsekui raamiks kogu sellele lõigule, viidates õige nägemise olulisusele nende jaoks, kes tahavad Jeesust järgida

Nii siin kui ka mujal Markuse evangeeliumis tuletatakse meile meelde Jeesuse tervendustöö füüsilist külge. Jeesus ei seisa mehest eemal, distantsilt käsklusi andes, vaid tuleb otse mehe ette - juhtides teda kättpidi. Siis sirutab Ta käe ning puudutab meest, pannes midagi iseendast, oma sülge, mehe silmadele. Selline kahetasandiline tervendamine on ebatavaline. Mehe nägemise taastumise vahefaas viitab segadusele selles, mida ta näeb: puud ju ei kõnni ringi! Kas see aga tähendab, et Jeesuse teguviis oli ebapiisav? Igal juhul näenme, et Jeesus ei loobu püüdest aidata toda meest ta suures hädas - aga kõik see ei ole siiski kogu vlitud teksti eesmärk.

Pigem viitab lõigu keelekasutus, et toimunud ime on ühtlasi tunnustäht. Nii nagu eilses tekstis, kus jüngrite piiratud fookus pälvib Jeesuse kriitika, osutab tänane tekst sümboolselt jüngrite võimetusele näha vaimulikke tõdesid selgelt, ilma Jeesuse poolse lisaabita.

Ja tõesti, edaspidi näeme, et jüngrite vaimulik nägemine (arusaamine) oli ka parimal juhul segane. Kui paljudes kirikuelu vastasseisudes oleks meil parem meeles pidada, et meie nägemine on ebapiisav, segane.

Samas, peaks meie püüdmine ja palved pürgima selleni kus näeme “kõike selgelt”  (s 25)

 
Paulus tunnistas, et “..praegu me näeme aimamisi nagu peeglist…” (1Kr 13:12) Palu, et Jumal aitaks sul näha veel selgemini.

Selle kommentaari autor: Ed Kaneen