Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Teeniv juht

Kolmapäev, 14. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:32-45

Jeesus kuulutab kolmandat korda ette oma surma ja ülestõusmist
32Aga nad olid minemas teel üles Jeruusalemma ja Jeesus käis nende ees, ja nad olid ehmunud, aga kaasaminejad kartsid. Ja võttes need kaksteist taas endaga, hakkas Jeesus neile rääkima, mis teda ees ootab:
33„Vaata, me läheme üles Jeruusalemma ja Inimese Poeg antakse ülempreestrite ja kirjatundjate kätte ning need mõistavad ta surma ja annavad paganate kätte
34ning need teotavad teda ja sülitavad ta peale ja piitsutavad teda ja tapavad ta ära ning kolme päeva pärast tõuseb ta üles.”
Igatsus au järele
35Ja Sebedeuse pojad Jaakobus ja Johannes astusid Jeesuse juurde ja ütlesid talle: „Õpetaja, me tahame, et sa meile teeksid, mida me iganes palume.”
36Jeesus küsis: „Mida te tahate, et ma teile teeksin?”
37Nemad ütlesid talle: „Luba meile, et me istuksime sinu kirkuses üks sinu paremal ja teine sinu pahemal käel!”
38Jeesus ütles neile: „Teie ei tea, mida te palute. Kas te võite juua karikast, mida mina joon, või saada ristitud selle ristimisega, millega mind ristitakse?”
39Nemad ütlesid talle: „Võime küll!” Jeesus aga ütles neile: „Küllap te joote karikast, millest mina joon, ja teid ristitakse ristimisega, millega mind ristitakse,
40kuid istumist mu paremal või pahemal käel ei ole minu anda, vaid see antakse neile, kellele see on valmistatud.”
41Ja kui need kümme sellest kuulsid, said nad pahaseks Jaakobuse ja Johannese peale.
42Ja Jeesus kutsus nad enese juurde ja ütles neile: „Te teate, et need, keda peetakse rahvaste valitsejateks, peremehetsevad nende üle ja nende suured meelevallatsevad nende kallal.
43Nõnda ärgu olgu teie seas, vaid kes iganes teie seas tahab saada suureks, olgu teie teenija,
44ning kes iganes teie seas tahab olla esimene, olgu kõigi sulane,
45sest ka Inimese Poeg ei ole tulnud, et lasta ennast teenida, vaid et ise teenida ja anda oma elu lunaks paljude eest!”

“Issand, juhi mind oma õigsuses, muuda oma tee selgeks mu silme ees!” (Samuel Sebastian Wesley, 1810–76)

Millise pildi toob sõna “juht” sinu kujutlusse? Militaarse kindrali, poliitilise patriarhi, eaka vanaema, kiriku pühaku? Tänases piiblitekstis jõuab “jüngriks olemise kursus” oma kulminatsiooni. See algab Jeesuse viimase ettekuulutusega Tema eelolevast kannatusest ning lõpeb kuulutusega Ta enese missiooni kohta, mis on Markuse teoloogia keskmeks. Nende sügavate ja ülevate kuulutuste vahele on Markus asetanud juhtimise õppetunni, milles ühtlasi kohtame jüngrite naeruväärset taotlust kõige kõrgemate positsioonide järele. On ilmne, et jüngrid ei olnud midagi õppinud eelnevast episoodist (Mk 9:33–35).

Samas on selles vastuolulises kõrvutamises ka väga otsustav sõnum, sest juhtimine koguduses - nii tol ajal kui praegu - peab olema rajatud Kristuse eeskujule, et see tõeliselt võiks olla Tema evangeeliumi teenistuses.

Jaakobus ja Johannes näitavad avalikult, et soovivad kõrget positsiooni ja mõjukust, samas on neil vähe arusaamist millise hinna ning ohvriga taoline positsioon võimalikuks saab (“karikas” ja “ristimine” s 38, viitab kahtlemata Jeesuse kannatusele). Ülejäänu jüngrid on lihtsalt nördinud (s 41), arvatavasti sellepärast, et nemadki soovisid neidsamu positsioone.

Jeesus võrdleb taolist suhtumist paganatest juhtide suhtumisega, kes “peremehetsevad” üle oma alamate (s 42  - siin kasutatud tegusõna tähendab vägivalda, agressiivset vallutamist ja rõhumist). Just selline juhtimisstiil põhjustas Kristuse surma - ning on tähelepanuväärne, et seda kirjeldatakse kohe peatüki alguses; on see ju Kristuse-sarnase juhtimisstiili vastand.

Kristuse jüngrid ei peaks jahtima privileege, kuigi neile võidakse neid anda. Selle asemel peaksid nad juhtima läbi teenimise ning eneseohverduse nende heaks, keda juhivad. Meie eeskujuks on Jeesus, kelle eneseohverdus ning valmisolek teenida ei olnud juhtimispositsioonist või -vastutusest loobumine, vaid juhtimise tööriistad, mille läbi sai pääste ja vabadus jõuda meieni. Halleluuja! Tänu olgu Jumalale!

 
Kirjuta mõnele juhile väike sõnum või tee mõni heategu, et teda julgustada.

Selle kommentaari autor: Ed Kaneen