Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Tema, kellel oli kõik?

Teisipäev, 13. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Mk 10:17-31

Rikas noormees ja igavene elu
17Ja kui Jeesus läks teele, jooksis keegi tema juurde ja küsis temalt ta ette põlvili heites: „Hea Õpetaja, mis ma pean tegema, et ma päriksin igavese elu?”
18Jeesus aga ütles talle: „Miks sa nimetad mind heaks? Ei ole hea keegi muu kui üks - Jumal.
19Käske sa tead: ära tapa, ära riku abielu, ära varasta, ära anna valetunnistust, ära peta, austa oma isa ja ema!”
20Tema aga lausus talle: „Õpetaja, seda kõike olen ma pidanud oma noorusest alates.”
21Jeesus aga, vaadanud talle otsa, tundis armastust ta vastu ja ütles talle: „Üks asi puudub sul. Mine müü kõik, mis sul on, ja anna vaestele, ja sul on aare taevas, ning tule järgne mulle!”
22Noormees kurvastas nende sõnade pärast ja lahkus rõhutuna, sest ta oli suure varanduse omanik.
23Ja vaadanud ringi enda ümber, ütles Jeesus oma jüngritele: „Kui vaevaliselt lähevad rikkad Jumala riiki!”
24Aga jüngrid hämmastusid tema sõnade peale. Jeesus aga ütles neile uuesti: „Lapsed, kui raske on minna Jumala riiki!
25Hõlpsam on kaamelil minna läbi nõelasilma kui rikkal minna Jumala riiki!”
26Aga nemad hämmastusid üliväga ja ütlesid üksteisele: „Ja kes siis võib pääseda?”
27Jeesus ütles neile otsa vaadates: „Inimeste käes on see võimatu, mitte aga Jumala käes, sest Jumala käes on kõik võimalik.”
28Peetrus hakkas talle rääkima: „Vaata, meie oleme jätnud kõik maha ja järgnenud sulle!”
29Jeesus lausus: „Tõesti, ma ütlen teile, ei ole kedagi, kes on maha jätnud maja või vennad või õed või ema või isa või lapsed või põllud minu pärast ja evangeeliumi pärast
30ega saaks vastu nüüd, selsamal ajal sajavõrra maju ja vendi ja õdesid ja emasid ja lapsi ja põlde tagakiusamise kestelgi, ning tuleval ajastul igavest elu.
31Aga paljud esimesed jäävad viimasteks ja viimased saavad esimesteks.”

“Sina, kes olid rikkaim auhiilgusest, said vaeseimaks, armastuse pärast.” (Frank Houghton, 1894–1972)

Viimaste aastate finantskriise jälgides pole raske järeldada, et praegused ühiskonnad kummardavad raha jumalat. Sarnaselt paljudele kristlastele oli ka too mees, kes tuli Jeesuse juurde, kõikumas igatsuse vahel järgida ainsat tõelist Jumalat või siis rikkuse jumalaid. Tema teekond kulgeb viie salmi jooksul pühendumisest pettumuseni ning ta salajane lootus leida võimalus käia mõlemat teed korraga, purustatakse.

Tolle ajastu talupojad Palestiinas vaatasid kõiki, kes olid jõukad, suure kahtlusega, sest kõige tüüpilisem viis jõukale järjele jõuda oli vaeste ekspluateerimine. Jeesuse rõhuasetus kümne käsu teisele poolele võibki siin osutada inimestevahelistele suhetele - nii nagu on osutanud ka eelnevad kirjakohad. Jeesuse spetsiifiline käsk “anda vaestele” (s 21), tõstab veelkord esile reageerimise vajalikkuse nende heaks, kes on hädas. Samas ei ole see andmine ilma lootusteta midagi tagasi saada: Jeesuse tee suunab meid täiesti teistsuguste suhete kogukonda, kus selle läbi mida ise anname, saame tagasi oluliselt rohkem.

Aga kas me arvutame hinda? Jeesuse järgimine “Tema teel” (s 17), viib meid viimselt ikkagi Jeruusalemma ning risti juurde. Ja seal, peame hülgama need asjad, mis muudavad meid selles maailmas mõjuvõimsaiks, enesepiisavaiks ning seovad selle maailma toimimisviiside külge. Jeesus oli juba öelnud: “„Kui keegi tahab käia minu järel, siis ta  salaku oma mina ja võtku oma rist ja järgnegu mulle..” (Mk 8:34). Seetõttu on irooniline, et too üks mees, kes ilmutab sellist jumalakartlikku igatsust, ning kellele Jeesus vaatab armastusega, on seesama, kes Tema ära tõukab (s 22). Kas jõukus on muutunud meile takistuseks Jeesuse järgimisel?

 
Anneta midagi, ükskõik kui vähe, kellelegi, kes seda täna vajab. Seda tehes kuuluta enesele ja Jumalale, et mingisugune rikkus ei saa takistada sind Jeesust järgimast.

Selle kommentaari autor: Ed Kaneen