Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vaata ja ela!

Reede, 16. Oktoober 2020

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 4Ms 21:1-20

Esimene võit kaananlaste üle
1Kui Aradi kuningas, kaananlane, kes elas Lõunamaal, kuulis, et Iisrael tuli Atarimi teed mööda, siis ta sõdis Iisraeli vastu ja võttis neilt vange.
2Siis Iisrael andis Issandale tõotuse, öeldes: „Kui sa tõesti annad selle rahva minu kätte, siis ma hävitan nende linnad sootuks.”
3Ja Issand kuulis Iisraeli häält ja loovutas kaananlased ning nad hävitasid need ja nende linnad sootuks. Ja sellele paigale pandi nimeks Horma.
Vaskmadu
4Hoori mäe juurest läksid nad ära Kõrkjamere teed mööda, et minna ümber Edomimaa; aga rahvas tüdines teekonnal.
5Ja rahvas rääkis vastu Jumalale ja Moosesele: „Miks olete meid toonud Egiptusest kõrbe surema? Sest ei ole leiba ega vett ja meie hing tülkab seda viletsat toitu.”
6Siis Issand läkitas rahva sekka mürgiseid madusid ja need salvasid rahvast ning Iisraelis suri palju rahvast.
7Siis rahvas tuli Moosese juurde ja nad ütlesid: „Me tegime pattu, et rääkisime vastu Jumalale ja sinule. Palu Issandat, et ta võtaks meilt ära need maod!” Ja Mooses palvetas rahva eest.
8Ja Issand ütles Moosesele: „Tee enesele madu ja pane see ridva otsa, siis jääb elama iga salvatu, kes seda vaatab!”
9Ja Mooses tegi vaskmao ning pani selle ridva otsa. Kui siis madu oli salvanud kedagi, aga too vaatas vaskmadu, siis ta jäi elama.
Teekond ümber Moabimaa
10Ja Iisraeli lapsed läksid teele ja lõid leeri üles Obotisse.
11Ja nad läksid teele Obotist ja lõid leeri üles Ijje-Abarimi, Moabi ees olevasse kõrbe päikesetõusu pool.
12Sealt nad läksid teele ja lõid leeri üles Seredi nõkku.
13Sealt nad läksid teele ja lõid leeri üles teisele poole Arnoni jõge, mis on kõrbes ja mis lähtub emorlaste maa-alalt, sest Arnon on piiriks Moabi ja emorlaste vahel.
14Seepärast öeldakse „Issanda sõdade raamatus”: „Vaaheb Suufas ja Arnoni orud
15ja orgude nõlvakud, mis laskuvad Aari maa-alale ja naalduvad Moabi piirile.”
16Ja sealt nad läksid kaevu juurde. See oli see kaev, mille puhul Issand ütles Moosesele: „Kogu rahvas kokku, siis ma annan neile vett!”
17Tol korral laulis Iisrael seda laulu: „Kee üles, kaev! Laulgem temast!
18Kaev, mille vürstid kaevasid, mida rahva parimad süvendasid valitsuskepiga, oma karjasekeppidega.” Ja kõrbest läksid nad Mattanasse
19ja Mattanast Nahalieli ja Nahalielist Baamotti
20ja Baamotist sinna orgu, mis on Moabimaal Pisgaa mäetipu juures, mis vaatab alla kõrbepinnale.

“Leiad elu, kui ristilöödule vaatad/ leiad elu, sel hetkel sa!” (Amelia Hull, 1812–1884)

Aaroni surm eelmse peatüki lõpus paneb mõtlema Jeesusele. Aga ka tänase kirjakoha lugu, võibolla et üks tuntumaid 4.Moosese raamatu lugudest, viib meid samuti otse Jeesuse juurde. Sel ööl kui Nikodeemos meie Päästjat külastas, kasutas Jeesus just tänase kirjakoha sündmust illustreerimaks Uue Testamendi üht võimsaimat salmi (John 3:14–16).

Taas kostab iisraellaste keskelt nurisemist - nad hädaldavad Jumala varustuse üle, soovides endid tagasi Egiptusesse. Taas pannakse Jumala kannatlikkus proovile. Aga seekord hakkab Jumal tegutsema ja saadab rahva sekka maod. Paljud maohammustused saavad inimestele saatuslikuks. Rahvas tuleb otsekui mõistusele ning kiirustab Moosest olema neile Jumala ees eestkostjaks, et ta palvetaks ja Jumal võtaks maod ära. Aga seda, mida Jumal teeb, ei oska keegi oodata.

Mooses peab tegema vasest mao, mis riputatakse kõrgele nii, et kõik võivad seda näha. Ja kõik, kes lihtsalt vaatavad mao peale, saavad terveks; need kes keelduvad vaatamast, surevad.

Mooses kuuletub, vaskmadu tõstetakse üles - ja see toimib! Lihtsalt vaata, ja sa saad terveks. Rohkem ei ole midagi vaja. Vähemast aga ei piisa.

“Inimese Poeg peab ülendatama” ütleb Jeesus Nikodeemosele, “ et igaühel, kes usub, oleks temas igavene elu.” (Jh 3:14-15).

Seesama probleem, mis 16 sajandit enne Kristust, seal kõrbes ilmnes, kordub kogu maailmas iga põlvkonna vältel uuesti. Jumal, Tema seadused ja hoolitsus lükatakse tagasi. Tema suveräänsus seatakse kahtluse alla, Tema pühadusele esitatakse väljakutse iga järgmise patuse teoga. Aga ainult Tema käest saab tulla ka lahendus ja vastus. Ja Ta saadab selle Kristuses, kes tuleb siia maailma inimesena. Ta tõstetakse üles (ristile). Ja meil tuleb lihtsalt vaadata Tema peale usus - ning elu ja pääste kuulub meile! Au olgu Talle!

 

Päästmise tõotus, mis saab meie omaks kui vaatame usus Jeesusele - kehtib täna kogu maailma jaoks (Js 45:22). Palveta täna kõigi eest, kellest tead, et nad peaksid vaatama Jeesusele. Palveta nende eest, kes kuulutavad evangeeliumi teistes riikides.

Selle kommentaari autor: Gordon Cooke