Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Rõõmus tähistamine

Pühapäev, 3. Jaanuar 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 100

Kutse kiita Issanda headust
1Tänulaul.
Hõisake Issandale, kõik ilmamaad!
2Teenige Issandat rõõmuga,
tulge tema palge ette hõiskamisega!
3Teadke, et Issand on Jumal!
Tema on meid teinud ja tema omad me oleme,
tema rahvas ja tema karjamaa kari.
4Tulge sisse ta väravaist tänuga,
tema õuedesse kiitusega;
ülistage teda
ja andke tänu ta nimele!
5Sest Issand on hea,
tema heldus kestab igavesti
ja tema ustavus põlvest põlve.

“Halleluuja! Kiitke Jumalat tema pühamus! Kiitke teda tema võimsas taevalaotuses! Kiitke teda tema vägevate tegude pärast! Kiitke teda tema määratut suurust mööda!” (Ps 150:1-2)

Palverändurid laulsid seda psalmi arvatavasti templisse sisenedes - astudes ilmalikust sfäärist pühasse. Terve psalm põimub ümber kindlate korralduste: “Hõisake…, teenige….tulge Tema ette… teadke….tooge tänu… kiitke!” Sõna “teadke” (s 3) on jõuline ja võimas väljendades nii Jumala tunnustamist, kui kogemist, mitte ainult teadmist Temast.

Kogu sündmuse tonaalsus on rabav - see on täis rõõmu, hõiskamist, rõõmustamist. Jumala austamine ei ole kohustus, see on privileeg. See ei ole valikuline lisa, vaid õige meeleolu mis sobib kokku õnnistusega, mille Jumal oma rahva peale välja valab.

Jah, me saame ja peame kiitma Jumalat üksikisikutena, aga ühises ja jagatud tänus ning kiituses peitub eriline õnnistus.

Pane tähele paradoksi: Iisrael on Jumala vallitud rahvas, ometi kutsutakse, lausa kästakse tulla ülistama ja kiitma kõiki rahvaid, sest Jumal on nende Looja. Samamoodi kui Peetrus pidi õppima seda, et “Jumal ei ole erapoolik, vaid talle on vastuvõetav iga rahva hulgast see, kes teda kardab ja teeb õigust. “ (Ap 10:34-35), oleks ka tolle aja iisarellastele olnud üllatav näha Jumalat kutsumas kõiki rahvaid Teda kiitma. Samas rõhutab see asjaolu, mida rahvas Joosua aegadel pidi õppima, et ainult Issand üksi on Jumal.

Psalm annab meile terve rea põhjusi, miks peaksime Jumalat kiitma. Ta on Looja; meie oleme tema loodud inimesed; Tema on hea ning armastav. Headus ja heldus on osa Jumala loomusest ning Tema armu ja ustavuse usaldusväärsus ja kindlus on üks peamisi põhjuseid, miks peaksime Talle rõõmuga vastama. Veel üks rõõmustamise põhjus on hoomamatu arm, et Ta on meid, vaatamata meie patususele, kutsunud tulema Tema ligiollu, kes ise on läbinisti hea; et Ta on selle meile ka võimalikuks teinud.

 
Palu, et eeloleval nädalal võiksid teadlikult näha kõiki põhjuseid ja kasutada iga võimalust Jumala kiitmiseks rõõmuga.

Selle kommentaari autor: Stuart Weir