Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Vennad kohtuvad

Neljapäev, 14. Jaanuar 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: 2Ms 4:18-31

Mooses läheb tagasi Egiptusemaale
18Siis Mooses läks ära ja tuli tagasi oma äia Jitro juurde ning ütles temale: „Ma tahan minna tagasi oma vendade juurde, kes on Egiptuses, et näha, kas nad on veel elus!” Ja Jitro ütles Moosesele: „Mine rahuga!”
19Issand ütles Moosesele Midjanis: „Pöördu tagasi Egiptusesse, sest kõik need mehed, kes nõudsid su hinge, on surnud!”
20Ja Mooses võttis oma naise ja pojad ning pani need eesli selga ja läks tagasi Egiptusemaale; ja Mooses võttis Jumala kepi oma kätte.
21Issand ütles Moosesele: „Kui sa lähed ja tuled tagasi Egiptusesse, siis vaata, et sa teed vaarao ees kõik need imeteod, mis mina sinu kätte olen andnud. Aga mina teen ta südame kõvaks ja tema ei lase rahvast ära.
22Kuid ütle vaaraole: Nõnda ütleb Issand: Iisrael on minu esmasündinud poeg.
23Ja ma ütlen sulle: Saada mu poeg ära, et ta mind teeniks! Aga kui sa keeldud teda saatmast, vaata, siis ma tapan su esmasündinud poja!”
24Aga kui ta oli teel öömajale, tuli Issand temale vastu ja püüdis teda surmata.
25Siis Sippora võttis kivinoa ja lõikas ära oma poja eesnaha, puudutas sellega ta häbet ning ütles: „Sa oled tõesti mu verepeigmees!”
26Siis see jättis tema rahule; sel ajal öeldi verepeigmees ümberlõikamise tähenduses.
27Ja Issand ütles Aaronile: „Mine kõrbesse Moosesele vastu!” Ta läks ning kohtas teda Jumala mäe juures ja andis temale suud.
28Ja Mooses tegi Aaronile teatavaks kõik Issanda sõnad, kes teda oli läkitanud, ja kõik imeteod, mis ta teda oli käskinud teha.
29Siis Mooses läks koos Aaroniga ja nad kogusid kokku kõik Iisraeli laste vanemad.
30Ja Aaron rääkis kõik need sõnad, mis Issand oli Moosesele rääkinud, ja ta tegi imetegusid rahva silma ees.
31Ja rahvas uskus; kui nad kuulsid, et Issand oli tundnud muret Iisraeli laste pärast, ja et ta oli näinud nende viletsust, siis nad kummardasid ja heitsid silmili maha.

“Olin kadunud, Jeesuse leidis mu; leidis eksinud lamba Ta! Armastuses üles tõstis; juhtis koduteele taas.” (Francis H Rowley, 1854–1952)

Järgnevates peatükkides on mitmeid teemasid, mis võivad 21.sajandi lugejale tunduda arusaamatud. Esiteks nt see, et Jumal ütles, et Ta teeb vaarao “ südame kõvaks ja tema ei lase rahvast ära” (s 21). Sellest, et vaarao teeb oma südame kõvaks, võime lugeda ka 2Ms 8:15 ning ka ka 2Ms 7:13 ütleb, et “ vaarao süda jäi kõvaks”  Neis salmides ei ole mingit vastuolu, vaid siin vaadeldakse sama asja erinevaist vaatepunktidest. Näiteks on mul isiklikult raske täita psühholoogilisi teste, kus vastuse variandina sunnitakse mind 2 valiku vahele - mõnikord tahaksin öelda, et mõlemad on õiged, teinekord, et sõltub asjaoludest.

Ja lugedes neid iidseid lugusid, pole ka meil vaja mõtelda seal kirjeldatud olukordi keerulisemateks, eriti arvestades, et tolle aja inimesed olid mitmetähenduslikkusega sedavõrd harjunud, et ei pannud seda sageli tähelegi. Kas vaarao oli kangekaelne vana…; või kas Jumal mõjutas seda olukorda omalt poolt? Vastus on “Jah!” - ilmselt nii seda, kui teist.

 Jutustus Moosese poja ümberlõikamisest (s 24-26) on pehmelt öeldes segane. Isegi varased juudi kommentaatorid ei suuda nõustuda selles, mis seal siis täpselt juhtus, kuid ometi loob see sündmus seose “esmasündinud pojaga” salmis 23. Samuti rõhutab see ümberlõikamise tähtsust kõikide juutide jaoks - ning osutab, et Moosese segarahvusest poeg tuleb selgelt identifitseerida juudina.

Peatüki lõpp on otsesem - Mooses kohtub Aaroniga, kelle saabumist kuulutas ette Jumalalt antud sõnum. Mooses räägib Aaronile, mida Jumal oli öelnud, nad mõlemad lähevad “vanemate” ette (s 29), Aaron annab sõnumi edasi ning vanemad “uskusid” (s 31).

Ilmselt  oli abi  ka imetegudest, aga kusagil ei viidata, et vanemad nõudsid tunnustähti enne kui olid valmis uskuma. On väga selge, et nad lihtsalt uskusid, et Jumal oli rääkinud. Kas see usk sisaldas ka veendumust, et Jumala suudab ja tahab teha seda kõike - jääb edasiste peatükkide teemaks.

Issand, sageli ma ei suuda näha kuidas on seotud minu teod ja Sinu sekkumine olukordadesse, kuid tean, et Sina oled alati õiglane ning minu vastutus on teha seda mis on õige. Palun aita selles mind täna!

Selle kommentaari autor: Julie Robb