Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Mina olen viinapuu

Reede, 12. Märts 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 20:9-19

Tähendamissõna viinamäe rentnikest
9Jeesus aga hakkas rahvale rääkima seda tähendamissõna: „Üks inimene
istutas viinamäe ja andis selle rentnike kätte ning reisis pikaks
ajaks võõrsile.
10Ja parajal ajal läkitas ta sulase rentnike juurde, et need
sellele annaksid viinamäe viljast. Aga rentnikud peksid teda ja
saatsid ta minema tühjade kätega.
11Ja ta läkitas veel teise sulase. Nemad peksid ja solvasid
tedagi ning saatsid ta minema tühjade kätega.
12Ja ta läkitas veel kolmanda. Aga sellegi nad peksid veriseks ja
viskasid välja.
13Siis mõtles viinamäe isand: „Mis ma pean tegema? Ma saadan oma
armsa poja, võib-olla teda nad häbenevad.”
14Aga teda nähes arutasid rentnikud omavahel: „Tema ongi see
pärija! Tapame ta ära, et pärand saaks meile!”
15Ja nad viskasid ta viinamäelt välja ning tapsid ära. Mida nüüd
viinamäe isand teeb nendega?
16Ta tuleb ja hukkab need rentnikud ja annab viinamäe teiste
kätte.” Seda kuuldes nad ütlesid: „Taevas hoidku selle eest!”
17Tema aga ütles neile otsa vaadates: „Mida siis tähendab see kirjasõna:
Kivi, mille ehitajad tunnistasid kõlbmatuks -
seesama on saanud nurgakiviks?
18[m]Igaüks, kes selle kivi peale kukub, kukub end puruks, aga kelle
peale iganes see kivi langeb, selle teeb see pihuks ja põrmuks.”
19Ja kirjatundjad ja ülempreestrid otsisid võimalust selsamal
tunnil pista käsi tema külge, kuid nad kartsid rahvast. Nad ju
mõistsid, et Jeesus oli selle tähendamissõna rääkinud nende kohta.

“Õppige tegema head, nõudke õigust, aidake rõhutut, mõistke vaeslapsele õigust, lahendage lesknaiste kohtuasju!” (Js 1:17)

Vaigistanud variseride küsimused Tema meelevalla osas, ründab Jeesus nüüd omakorda neid. Lugu mehest, kes viinamäe istutas tuletab meelde Jesaja poolt kirjutatud  armastuslaulu viinamäele (Js 5:1–7). Jesaja laulab Jumalast, kes kui hoolikas viinamäe adenik, rajab Iisraeli suure hoolega ja ootab temalt vilja. On tähelepanuväärne, et see vili peab väljenduma sotsiaalses õigluses. Aga Ta leiab vaid metsikuid viinamarju. Hoiatuseks peab Iisrael minema eksiili.

Jeesus jutustab nüüd veel ühe tähendamissõna Jumala viinamäest. Selle loo viinamäe rentnikud sümboliseerivad Iisraeli juhte, kes peavad hoolitsema Jumala rahva eest. Iisrael peab viilja kandma - õiglust, õigust, lepingu-ustavust ning olema maailmale valguseks. Sulased sümboliseerivad prohveteid, keda saadetakse juhte hoiatama nende puudujääkide pärast ning ähvardavate tagajärgede eest. Enamikke prohveteist aga kohtlesid rahva juhid kohutavalt ning nende sõnumeid ignoreeriti (Lk 11:49-51).

Armastatud poeg sümboliseerib ärtuntavalt Jeesust, sest just nii kõnetas Jumal Jeesust tema ristimisel. Viinamäe rentnikud tapavad Jeesuse ning viskavad viinamäelt välja - see on ettekuulutus Iisraeli juhtide salanõust Jeesus surmata.

Viinamäe omanik, Jumal, toimib karmilt selliste rentnikega ning hävitab ka viinamäe - siin kuulutatakse taas ette Jeruusalemma hävingut (Lk 19:41-44). See, et viinamägi antakse teistele - räägib kuidas Iisrael tõukab Jeesuse ära ning et  evangeeliumi hakatakse siis kuulutama paganatele.

Iisraeli juhid saavad sellest mõistukõnest suurepäraselt aru, kuid selle asemel, et  meelt parandada, teevad nad täpselt nii nagu tähendamissõna ette kuulutas: nad tapavad Jeesuse, kuigi nimetavad Teda ka prohvetiks.

Meie ees on väga kokkuvõtvalt esitatud päästelugu: alates Aabrahamist, läbi prohvetite Prohveti kuni terve maailmani. Meidki hoiatatakse: praegu veel, olete ka teie rentnikud Jumala viinamäel. Kui jätkame Püha Vaimu juhtimises ja püsime viinapuus nagu oks (Jh 15:1-10), saame ja peaksime toimima paremini kui Iisraeli juhid. Paremini - tähendab jääda ustavaks uuele lepingule ning teha armastuse, õigluse ning halastuse tegusid. Kui me neid aga ei tee, annab Jumal viinamäe teistele. Sellest tunnistab kogu kiriku ajalugu, kust näeme et sedamööda kuidas osad kirikud hääbuvad ja/või stagneeruvad, moonutades Jumala sõna, tõstab Jumal esile teisi.

Meie  väljakutseks on vastu panna stagneerumisele koguduses, seal, kus koguneme Jumala rahvana, et Jumala rahva õige vili saaks esile tulla.

 
Mõtle oma koguduse peale : kas see on ustav? Halastav? Kaastundlik? Palu, et Jumal võiks seda viinapuu oksa puhastada ning et meie võiksime olla head rentnikud.

Selle kommentaari autor: Mark Keown