Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Kui tundub, et kõik on kadunud

Laupäev, 3. Aprill 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 23:47-56

Jeesus sureb ristil
47Aga juhtunut nähes andis väeülem Jumalale au, öeldes: „See inimene
oli tõesti õige!”
48Ja kogu rahvahulk, kes oli tulnud seda pealt vaatama, lõi
sündivat nähes endale vastu rindu ja pöördus tagasi.
49Aga kõik, kes Jeesust tundsid, olid jäänud seisma eemale,
samuti naised, kes olid käinud temaga kaasas Galileamaalt alates,
ja nad nägid seda.
Jeesus maetakse kaljuhauda
50Ja vaata, Juuda linnast Arimaatiast pärit Joosepi-nimeline
Suurkohtu nõunik, kes oli hea ja õiglane mees,
51kes ei olnud leppinud nende otsuse ega teoga ja kes ootas Jumala riiki,
52läks Pilaatuse juurde ja palus enesele Jeesuse ihu.
53Ja ta võttis selle maha, mähkis linasse ja asetas kaljusse
raiutud hauda, kuhu polnud veel mitte kedagi maetud.
54Ja see oli pühade valmistumispäev, ning hingamispäev oli algamas.
55Aga naised, kes olid Jeesusega koos tulnud Galileast, läksid
kaasa ja vaatasid hauakambrit ja seda, kuidas tema ihu sinna pandi.
56Siis nad pöördusid tagasi ning panid valmis lõhnarohte ja mürri.
Ja hingamispäeval puhkasid nad käsu järgi.

“Sest ka Kristus kannatas pattude pärast üheainsa korra, õige ülekohtuste eest, et ta teid juhiks Jumala juurde…” (1Pt 3:18)

Luuka poolt kirjeldatud Jeesuse kannatusloo üks iroonilisi seiku on see, et ainsad, kes Jeesuse surmaga seoses veidigi selle tõelist tähendust aimasid, olid ristilöödud röövel ja paganast sõjaväeohvitser, kes valvas ristilöömist. Kuulnud Jeesuse ristil öeldud sõnu ning näinud, kuidas Ta end Isa kätte usaldas, kuulutas sõjapaealik Jeesus süütuks ja õigeks (sõna dikaios sisaldab mõlemat tähendust). See on juba seitsmes kord selle peatükis, kus Jeesus õigeks tunnistatakse (vt s 4,14,15 (kaks korda), 22 ja 41). Ta tõesti kannatas ülekohtuselt. Jeesuse jaoks tähendas lihakssaamine täielikku sisenemist langenud inimese olukorda. Ta kandis meie patud, taludes kõige julmemal viisil nii reetmist kui ka vägivalda. Ta samastus meie olukorraga -nii patuste hulka kuuluvana kui ka sellena, kelle vastu pattu tehakse. Nii täielikult on Jumal pühendunud õigluse ja armu osutamisele.

Jeesus oli ja on Messias ja Jumala Poeg - aga mitte sellisel moel, nagu mõistsid seda tema süüdistajad. Ta ei saaks olla Messias ja Poeg, kui Ta poleks olnud ka Issanda Kannatav Sulane (Js 52:13 – 53:12) : “(Mu) sulane (teeb) paljusid õigeks, sest ta kannab nende patusüüd” (Js 53:11). Kogu Jeesuse kannatuslugu sisaldas määratult palju enam, kui sõjapealik näha suutis. Jeesus tegi veel palju rohkem lisaks sellele, et Ta viis meie patud ristile.  Ta näitas meile Jumala olemust (Fl 2:6-11). Jumala olemusest ei ole olemas sügavamat ilmutust, kui see, mida näeme ristil.

Väliselt näis kogu see triumf otsekui tragöödia - eriti neile, kes Jeesuse piitsutamisel enestele vastu rindu lõid ning neile, kes ei saanud peale väärika matuse oma Issandale enam muud pakkuda. 

Risti läbi ilmutatud Jumal on osutunud usaldusväärseks, ükskõik millises olukorras inimene ka poleks. Tema toimib ka siis kui väliselt on kogu lootus kadunud. Ta on meie kõrval siis, kui peame ülekohtuselt kannatama. Ja seni, kui ootame lahendusi, saame toetuda Talle, kelle südames oli läkitada meie juurde oma Poeg.

 
Vaikne Laupäev julgustab meid otsa vaatama ka kõige lootusetumatele olukordadele, ning ikkagi valima usalduse Jumalasse, kes on ilmutanud end ristil.

Selle kommentaari autor: Graham Cray