Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Me tulime, me kuulsime, me teeme

Esmaspäev, 7. Juuni 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 6:43-49

Jeesus jutlustab rahvale
43Ei ole head puud, mis kannaks halba vilja, ega
jälle halba puud, mis kannaks head vilja.
44Iga puu tuntakse ära ju tema viljast, sest ei korjata viigimarju
kibuvitstelt ega koguta ohakailt viinamarjakobaraid.
45Hea inimene toob välja head oma südame heast tagavarast ja paha
inimene toob pahast välja paha, sest ta suu räägib sellest, millest
on tulvil ta süda.
46Aga miks te mind hüüate: „Issand, Issand!” ega tee, mida ma ütlen?
47Igaüks, kes tuleb minu juurde ja kuuleb mu sõnu ning teeb nende
järgi - ma näitan teile, kelle sarnane ta on.
48Ta on inimese sarnane, kes maja ehitades kaevas ja süvendas ja
rajas selle aluse kaljule. Kui siis tuli suurvesi, paiskus vool vastu
seda maja, aga ei suutnud seda kõigutada, sest see oli ehitatud hästi.
49Aga kes kuuleb ega tee, see on inimese sarnane, kes ehitas maja
maa peale ilma aluseta; tulvaveed paiskusid selle vastu ja see varises
kohe kokku, ja selle maja varisemine oli ränk.”

Issand, oleme Sinu jälgedes rännanud läbi Galileamaa. Oleme jälginud Sind ja õppinud sinust. Aita meil olla tõelised Sinu järgijad ka tänase päeva rännakul ja läbi elu.

Luukas ei talletanud lihtsalt Jeesuse tegude kroonikat koos mõningate õpetuslike lisadega. Ta tegi palju enamat: läbi hoolika valiku Jeesuse tegudest ja sõnadest püüdis ta näidata, mida tähendab Jeesuse järgimine. Paljud on laulnud sellele piibliteksti alusel loodud laule ning sel viisil meelde jätnud, et tõeline jüngerlus tuleb rajada tugevale alusele. Loomulikult on tõene üldlevinud väide, et Jeesus ongi see Kalju, millele me peame oma elu rajama, kuid samas on see liiga lihtsustatud pilt sellest, mida Luukas tegelikult öelda tahtis.

Vastupidiselt sellele, mida kirik läbi aegade on õpetanud, ei seisne kristlik jüngerlus mitte truuksjäämises mistahes doktriinile, mille kirik on sel ajahtekel õigeks kuulutanud; mitte isegi meie  veendumusele oma isikliku teoloogia paikapidavuses - üksõik kui vajalik ka see poleks. Luuka evangeeliumi aus lugemine ütleb meile, et tõeline jüngerlus seisneb Jeesuse järgimises, maailma nägemises läbi Tema silmade ning püüdes toimida nii nagu Tema tegi.

Nagu see tark kojaehitaja, peame meiegi tulema Jeesuse juurde, Teda kuulama ning tegema seda, mida Tema ütleb (s 47). Jeesus ei ole nähtavalt meiega kaasas - nii nagu Ta oli seda esimeste jüngrite puhul, aga meil on Tema Sõna. Ning nagu tark majaehitaja (s 48), peame meiegi sügavalt kaevama, et rajada oma elu alus Jumala Sõnale. 

Me ei tohi jääda pinnapealseks, valides vaid neid salme, mis meile meeldivad või sobivad - nagu variserid seda tegid. Peame kaevama sügavalt nii kaua, kuni kohtume Jumala ilmutusega  Jeesuse Kristuse isikus. Ja siis saame kujundada oma elu Tema eeskuju kohaselt.

 
“Issand, muuda mind oma Rahu saadikuks. Sinna, kus on vihkamine, luba mul külvata Armastust; kus ülekohus, luba mul külvata Andestust; kus on lahkhelid, luba mul külvata Üksmeelt;…… kus meeleheide, luba mul külvata Lootust; kus kurbus, luba mul külvata Rõõmu; kus pimedus, luba mul külvata Valgust..” (Assisi Franciscuse palve)

Selle kommentaari autor: John Harris