Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Julgus erineda

Pühapäev, 11. Juuli 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Psalm 26

Süütuse kinnitus
1Taaveti laul.
Mõista mulle õigust, Issand,
sest ma olen elanud laitmatuses
ja olen lootnud Issanda peale
ilma kõikumata!
2Katsu mind läbi, Issand,
ja proovi mind,
sulata mu neerud ja mu süda!
3Sest sinu heldus on mu silma ees
ja ma käin sinu tões.
4Ma ei ole istunud koos
valelike inimestega
ega lähe kaasa salalikega.
5Ma vihkan kurjade kogu
ega istu õelate kilda.
6Ma pesen oma käsi süütuses
ja käin sinu altari ümber, Issand,
7et kuuldavale tuua tänu
ja jutustada kõiki su imeasju.
8Issand, ma armastan
su koja asukohta
ja su auhiilguse asupaika!
9
Ära korista mu hinge
koos patustega
ega mu elu
koos meestega,
kes verd valavad,
10kelle kätes on häbitöö
ja kelle parem käsi
on täis altkäemaksu!
11Aga mina tahan käia laitmatuses;
lunasta mind ja ole mulle armuline!
12Mu jalg seisab tasasel teel.
Kogudustes ma kiidan sind, Issand!

Tule oma taevae Isa ette teades, et Ta on püha, erinev, “täiesti teine”. Kuigi oleme loodud Tema näo järele, kogenud Tema armastust ning võime usus Kristusesse tulla Talle lähedale, jääb Ta  samas meile ka mõistetamatuks ning suveräänseks. Sul on kohtumine universumite Valitsejaga.

Psalmi nördinud toon viitab, et lauljat on süüdistatud mingisuguses eksimuses. Ta ise aga tunnistab end Jumala ees süütuks. Kes teda täpselt süüdistab, ei ole selge, kuid teame, et Taaveti elus oli piisavalt keerulisi ja raskeid olukordi.

Kui Taavet oli võitud Iisraeli teiseks kuningaks, ning pälvinud sellega Sauli armukadeduse kuni viimase valitsusaja lõpuni, kuni probleemideni oma poja Absalomiga, pidi ta jätkuvalt end kaitsma ning võitlema just taoliste inimestega nagu see psalm kirjeldab.

Taevat kinnitab samas, et ei ole kunagi kurjade inimeste seltsi otsinud; ning kaitseb kogu jõust oma eluviisi ja usu reaalsust. Selleks kasutab ta iidset käte-pesemise rituaali ning deklareerib et tema kindlus ja kaitse on Jumalas. Ta kutsub Jumalat uurima oma mõtteid ning tundeid ja palvetab, et Jumal päästaks ta sellest olukorrast.

Jumala poole pöördumine vastasseisu või vihavaenu kogedes, on kõige parem toimimisviis üldse. Kui meile saab osaks negatiivne kriitika, meie olukorra või meie endi kohta räägitakse ülekohtuseid sõnu ning laimu, kui faktid keeratake peapeale selleks, et meid süüdistada ( ja seda nimekirja võiks jätkata!) - tekib inimesel suur kiusatus end õigustada kõikide teiste ees, tagasi tõrjuda süüdistused ning paljastada avalikkusele meie vastu tõstetud valed. 

Psalmist nii ei teinud. Tema pöördus oma õiguse saamiseks Jumala poole; ta soovis, et Jumal tooks talle pääste.  Enese õiguses üles-alla hüppamine selleks, et kaitsta oma reputatsiooni - isegi kui kõik mida ütleme on tõene - ei austa Jumalat ning meie käitumine peaks alati tõstma Jumala au kõrgemale  meie endi aust.

Kindlasti on seda kõike on palju lihtsam öelda kui teha. Ning kahtlemata on raske olla, kui avalik arvamus on pööratud sinu vastu. Kas siis ikkagi peaks Jumalat usaldama?…… Alati.

 

Täna Jumalat koguduse ning ülistuse ja palverütmi eest elus.

Selle kommentaari autor: Gill Robertson