Sinu sõna on mu jalale lambiks ja valguseks mu teerajal.
Psalm 119:105

Avatud Piibli Ühing

Scripture Union Estonia

Kuidas lugeda Piiblit

Jüngerluse väljakutsed

Neljapäev, 19. August 2021

Loe läbi alltoodud kirjakoht: Lk 9:51-62

Samaarlased ei võta Jeesust vastu
51Aga see sündis, kui Jeesuse ülesvõtmispäevad olid lähenemas,
et ta hakkas minema Jeruusalemma poole.
52Ja Jeesus läkitas enese eele käskjalgu. Need läksid teele
ja tulid ühte samaarlaste külla, et talle öömaja valmistada.
53Aga külarahvas ei võtnud teda vastu, sest ta oli minemas
Jeruusalemma poole.
54Seda nähes jüngrid Jaakobus ja Johannes ütlesid: „Issand, kas
sa tahad, et me käsime tulel taevast alla tulla ja nad ära
hävitada?”
55Tema aga pöördus ümber ja sõitles neid.
56Ja nad läksid teise külla.
Jeesus seab jüngriks saada soovijad valiku ette
57Ja kui nad olid teel minemas, ütles keegi Jeesusele: „Ma
tahan sulle järgneda, kuhu sa iganes läheksid.”
58Ja Jeesus ütles talle: „Rebastel on urud ja taeva lindudel
pesad, aga Inimese Pojal ei ole, kuhu ta oma pea võiks panna.”
59Teisele ütles ta: „Järgne mulle!” Aga see ütles: „Luba mul
enne minna matma oma isa!”
60Ent tema ütles talle: „Lase surnuil matta oma surnuid, aga sina
mine ja kuuluta Jumala riiki!”
61Aga ka üks teine ütles: „Issand, ma tahan sulle järgneda, kuid
luba mul enne jätta hüvasti nendega, kes mul kodus on!”
62Aga Jeesus ütles: „Ükski, kes on pannud käe adra külge ja siis
vaatab tagasi, ei kõlba Jumala riigile!”

Mõnikord kujutatakse jüngerlust üsna lihtsana, kuigi see nii ei ole, nagu näitab ka tänane piiblitekst. Palveta, et oskaksid kasutada kogu Jumala armu ja abi, kui oled väljakutsete ees.

Jeesus koos jüngritega seab suuna Jeruusalemma poole. Salm 51 väljendab seda väga otsustavalt, kui uue teekonna konkreetset algust ning selle teekonna edenemist kinnitavad ka teised kirjaokhad (Lk 13:22; Lk 17:11; Lk 18:31; Lk 19:28), kuni Jeesuse sissesõiduni Jeruusalemma eesli seljas (Lk 19:29–45). Kõigepealt tuli neil aga läbida Samaaria ala, mis asus Galilea ja Jeruusalemma vahel. Johannese evangeeliumis öeldakse, et ühel Jeesuse varasemal teekonnal, kui Ta pöördus tagasi Galileamaale läbi Samaaria, kohtas Ta kohalikku naist kaevu ääres (Jh 4). Ning selle kohtumise tulemusena said paljud samaarlased naise kodulinnas usklikeks.

Ajalooliselt oli samaarlaste ning juutide vahel vihavaen mitme tüliküsimuse pärast. Näiteks kus kummardada Jumalat (Jeruusalemma templis või Gerisimi mäel), ning seepärast vältisid Jeruusalemma suunduvad palverändurid seda ala. Antud juhul võis pingeid ja vaenulikkust lisada ka suur rahvahulk, kes Jeesusele järgnes ning olla põhjuseks, miks samaarlased kuidagi ei soovinud külalislahkust osutada (Lk 12:1; Lk 14:25). Igatahes soovisid Johannes ja Jaakobus linnale koheselt kätte maksta  (ja see meenutab meile Karmeli mäe sündmusi  -1Kn 18:36-38), kuid Jeesus nägi ka siin taas võimalust õpetada oma järgijatele, kuidas vastata vaenulikkusele ilma kättemaksuta. Kohtumõistmine tuleb, kuid mitte veel. Ja võibolla oli just toosama linn see, kes hiljem võttis evangeeliumi vastu rõõmuga (Ap 8:4-8)?

Rahvahulgad aga järgnesid Jeesusele pidevalt, sest nad soovisid näha imesid, kuulda Tema lugusid ning järjest enam oli neid, kes lootsid et Tema oli tõotatud Messias, või vähemalt mõni suurem prohvet. Läbi Juuda alade Jeruusalemma poole minnes, ühines nendega uusi inimesi lähedal asuvaist linnadest ja küladest, teised aga pöörudusid tagasi koju. Osad sellest saatjaskonnast igatsesid Jeesusega lähedast suhet, ning neile esitas Ta väljakutse olla valmis ka ohvriteks mida see endaga kaasa tõi. 

Kindlasti oli ka neid, kes järgnesid Jeesusele kogu teekonna vältel ning ühinesid hulkade rõõmsa kiitusega siis, kui Jeesus Jeruusalemma sisse sõitis. Ja ikkagi - kui tuli hetk, mil kõik mida Jeesus enne ette oli hoiatanud, et Temaga tehakse, täitus - siis põgenesid kõik tema juurest (Mk 14:50).

Mida need salmid meile, kes oleme Tema järgijad 2000 aastat hijem, ütlevad? Kõigepealt, et Jeesuse järgija peaks arvestama ootamatute pöörete ning eluga mugavustsoonist väljapool. Teiseks, et on oluline kuulda ja mõista mida Issand meile ütleb ja paluda, et oskaksime hoida õiget  tasakaalu - eriti on seda oskust vaja pereinimestel. Kolmandaks näeme, et Jeesuse järgimine võib tähendada ohtu ka meie elule. Jeesus meenutab täna, et nii teekonna vältel kui ka teekonna lõpus võime kohata vägagi karmi reaalsust, nii nagu Tema seda koges - sest oli sõnakuulelik oma Isa tahtele. Seega ilma sügava isikliku jumalasuhteta ei suuda me neil hetkedel õigesti valida.  

Igal juhul vajame sel teekonnal kõik üksteist  ja jätkuvalt. Vajame koguduse kodugruppe, kristlikke gruppe töökohal, lähedasi sõpru ja mentoreid - inimesi ja kohti, kust võime ise abi leida  ja teistele juhatada, et jätkata jüngerluse teekonda ning hoida sirget vagu.  

 
Issand, tänu Sulle, et võime kuulda Sinu häält, kogeda juhtimist ja saada jõudu siis kui seda vajame. Tänu Sulle, et Sina ei lahku meie juurest!

Selle kommentaari autor: APÜ